Sök
Kalle Eriksson. …
Nyheter

Legendarens son jagar drömmen i Nordamerika: ”Då ville jag hellre prova på USA”

Pappa Niklas har vunnit OS-guld med Tre Kronor och spelade över 500 matcher i SHL under sin aktiva karriär. Nu jagar Kalle Eriksson sin egen hockeydröm. Inför den här säsongen valde backen att lämna tryggheten i Leksand för spel i Nordamerika och Omaha Lancers i USHL.
– Jag trivs bra. Det är väldigt mycket hockey och annorlunda jämfört med Leksand, säger Kalle Eriksson till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är näst intill omöjligt att, om man som hockeyspelare har en framgångsrik pappa från rinkarna runt om i Sverige, inte bli jämförd med honom. Kalle Erikssons pappa är ingen mindre än OS-guldmedaljören från 1994, Niklas Eriksson. Som bekant tränar han idag Örebro.

Kalle Eriksson är fostrad i Leksands IF och uppväxt på orten, men efter förra säsongen valde han att lämna klubben och flytta över till USA. Där har det den här säsongen blivit spel i USHL för Omaha Lancers.
– Jag kommer inte ihåg matcher och sådant från då pappa spelade, men jag kommer ihåg detaljer från den gamla rinken, blå bänkarna med dom gula små numren, säger Kalle Eriksson med ett leende då vi slår oss ner på klassiska Konditori Siljan i Leksand för en intervju och vi inleder samtalet med lite snack om pappa Niklas.
– Jag kollade matcherna med polarna, men då jag var så liten kanske jag inte hade så mycket fokus på hockeyn.

SPELADE UNGDOMSHOCKEY I ITALIEN

Det var också många barn till tidigare hockeystjärnor i Leksand som sprang runt i omklädningsrummet i den gamla hallen.
– Ja, så var det. Viktor Lodin, alltså Hasse Lodins son, Johan Roséns son Elias, (Marcus) ”Mackan” Karlberg
– Vi har hängt ihop tillsammans sedan vi var små och även spelat ihop. Jag har kontakt med dom flesta av killarna fortfarande och vi hänger mycket på somrarna. Sedan är det såklart även flera killar med som inte hade pappor som spelade i Leksand.

 

Niklas Eriksson. FOTO: Ronnie Rönnkvist

Niklas Eriksson spelade två säsonger i italienska Val Pusteria, vilket faktiskt även hans son gjorde.
– Jag började med någon slags skridskoskola i Leksand. När vi flyttade till Italien var jag runt sex år. Då började jag i ett lag, men spelade i lite olika i den organisationen.
– Det är nog första hockeyminnena jag har. Jag kommer ihåg att vi åkte iväg på olika poolspel. Vi åkte runt till olika byar och spelade matcher hela dagarna. Det var häftigt att spela men även att bo där med hela den miljö som är runt om. Dessutom gick jag på en tysk skola eftersom det här låg i norra Italien, nästan på gränsen till Österrike, så vi bodde i en tyskspråkig by. Alla där kunde både italienska och tyska.

 

PAPPA FORWARD – SONEN BLEV BACK

Mamma Carol har jobbat med smycken, varför valde du hockeyn i stället för hennes bransch och håller din syster, Lovisa, på med någon idrott?
– Min syster höll på med gymnastik då hon var mindre. Hon var väldigt duktig och var med i juniorlandslaget. Hon höll på med gymnastiken fram till hon var 14, 15 år.
– Växer du upp i Leksand, min pappa har spelat liksom min farbror (Marcus Eriksson), alla mina kompisar spelar liksom många av farsorna tidigare, då blir det också ganska naturligt att man börjar spela hockey.

Pappa forward, du back…
– Jag vet faktiskt inte riktigt varför det blev så. När jag var 13-14 år och skulle välja position fick jag för mig att jag ville vara back. Sedan spelade jag back en halv säsong, men efter det ville jag egentligen inte spela där längre. Då tyckte mina tränare att jag ändå skulle spela back ett tag till.
– Sedan kom TV-pucken, U16 och allt sådant. Då hade jag en fördel av att vara back eftersom det inte fanns så många backar. Framförallt inte heller i en liten förening som Leksand. Då fick jag chansen att spela med äldre lag och så vidare.

En av sina backkollegor under unga åren var Leksands succéback från den här säsongen, Axel Bergqvist.
– Ja, vi spelade ihop både förra säsongen och säsongen innan dess. Vi spelade även en del ihop då vi var mindre. Jag gillar att spela med Axel.
– Jag har sett en del av hans matcher med Leksand och det är såklart jättekul att det gått så pass bra för honom. Han har ett så jäkla bra skott och spelsinne. Dessutom är han iskall med pucken. Det är extra kul att se dom jag spelat med lyckas så bra. Wilde Bröms, som jag var hemma hos igår, han är också mycket med A-laget liksom (Erik) Aterius, Dennis Finn-Olsson, Axel, ”Mackan”… Det är verkligen jättekul.

Axel Bergqvist. FOTO: Ronnie Rönnkvist

ÅKTE PÅ JOBBIG SKADA

Raden av spelare Kalle Eriksson nämner spelar fortfarande i Leksand, men själv valde han alltså att flytta över till USA.
– Förra säsongen, den försäsongen, började jag med A-laget. Jag spelade även några träningsmatcher och tränade med A-laget hela tiden. Sedan spelade jag även tre matcher i serien, men i november skadade jag mig och var borta i två, tre månader.
– Det var efter en tackling. Jag slog i knäet precis ovanför knäskyddet i sargen. Då blev det som en spricka i brosket, vilket är svårt att göra någonting åt. I stället för hockey blev det rehab i två och en halv månad. Efter det klarade jag inte av att ta mig tillbaka till A-laget.

I stället valde han att titta ännu längre fram och då kunna kombinera hockey och skola.
– Det blev J20 spel resten av den säsongen och vi var ett kul gäng. Samtidigt kom ”Fille” (Filip Johansson) upp i A-laget och gjorde det riktigt bra. Även Axel kom in och gjorde några matcher förra säsongen.
– Om man ska gå på college får man inte ha spelat proffsmatcher. Nu hade jag spelat tre matcher, men jag får ändå spela på college även om jag blir avstängd första matcherna under första året. Hade jag spelat fler matcher i Hockeyallsvenskan så hade det varit kört.
– Inför den här säsongen fick jag ett erbjudande av Leksand att börja som åttonde back i A-laget. Då ville jag hellre prova på USA, spela i juniorligan den här säsongen och gå på college efter det.

TRIVS BRA I USA

Fick du då ett erbjudande från Omaha om att komma över dit och spela en säsong?
– Jag sa till min pappa och min morbror (Walter Olsson), han är ju agent, vad jag ville så dom två hörde runt lite i USHL. Det var ligan jag ville spela i inför college. Helst hade jag velat spelat på college direkt, men jag hade inte pratat med några skolor.
– Sedan hörde Omaha av sig så jag åkte över på deras camp innan sommaren. Efter det fick jag en plats i laget.

Hur trivs du där?
– Jag trivs bra. Det är väldigt mycket hockey och annorlunda jämfört med Leksand. I juniorhockeyn här i Sverige är det väldigt mycket fokusering på utveckling. Det är grymt bra och har också gett väldigt bra resultat.
– Lagen som spelar i juniorligan i USA har inget seniorlag man vill få upp spelare till. Det handlar bara om att vinna matcher. Då blir det också en annan syn på utvecklingen och mer likt proffshockeyn.
– Gör man ett misstag i J20 kan tränarna se det som att det är en del i spelarens utveckling. Gör jag ett misstag i USA är det som i proffshockeyn, att man helt enkelt inte ska göra misstag om man tjänar pengar på sin hockey.
– Man har mycket högre krav på sig, vilket har varit den största skillnaden för mig, att hela tiden göra rätt saker.

Kalle Eriksson.

COLLEGESPEL NÄSTA SÄSONG

Har det här hämmat din utveckling?
– Nej, det tycker jag inte. Jag är i ett stadie av min utveckling där jag går från junior till proffsspelare. När man spelare i J20 är det ofta många spelare som är skickliga. Förutom fysiken måste allt vara mer noggrant på seniornivå och man har ett större ansvar då allt handlar om att vinna. Det är också den biten jag har behövt utveckla mest.
– Ibland kunde jag bli lite loj när jag spelade i J20, men i USHL måste jag vara mer skärpt, vilket har varit perfekt för mig och bra för min utveckling.

Nyligen blev det klart att Kalle Eriksson inför nästa säsong och fyra år framåt får ett fullt ”scholarship” hos University of New Hampshire.
– Jag ”committade” dit för två veckor sedan. Jag hade pratat med en del skolor och när jag fick erbjudande av New Hampshire om ett fullt ”scholarship” tog jag det.

Vilka förväntningar har du på dina fyra år på college?
– Jag vet inte riktigt, men det ska bli väldigt kul att vara en del av och representera en skola. Jag får plugga samtidigt som jag blir en del av ett hockeylag. Det blir som hockeygymnasiet fast fyra extra år.

Vilka tankar har du kring vad du ska plugga i USA?
– Jag har inte bestämt något ännu, men först ska jag göra klart proven för att komma in på skolan. Mina favoritämnen är SO-ämnena, historia, religion och geografi. Dessutom är jag väldigt intresserad av musik och film. Jag får försöka hitta något som har med något av dom ämnena att göra i alla fall.

DRÖMMER FORTFARANDE OM LEKSAND

Hur viktigt är det här med en bra utbildning för dig?
– Ska jag vara ärlig så har jag aldrig varit speciellt intresserad av att plugga. Dom flesta jag har hört åkt över för att plugga och spela hockey har haft ganska lätt för sig i skolan. Jag har inte haft svårt i skolan, men inte tagit den på så stort allvar som jag känner så här i efterhand att jag borde ha gjort.
– Jag känner ju äldre jag blir hur viktigt skolan och en bra utbildning är. Gör du som hockeyspelare över 100 000 kronor i månade under 15 år så behöver man kanske inte plugga, men det är inte jättemånga som lyckas med det.

Finns drömmen kvar att spela i Leksand igen?
– (Kalle Eriksson spricker upp i ett stort leende innan han svarar) Ja, såklart. Leksand är mitt favoritlag. Det är här jag växt upp och gått till hallen för att kolla på alla matcher sedan jag var liten. Jag älskar såklart Leksand.
– Hade jag kunnat kliva rakt in i A-laget, fått en bra roll och spela mycket redan nu då hade jag kanske inte åkt över. Klart att det finns någonstans i bakhuvudet att komma tillbaka hit då jag utvecklats så jag skulle kunna göra skillnad i Leksand.

Hellre Leksand än Örebro som pappa tränar?
– Ja, ja… Helt klart, avslutar 19-åringen med ett leende innan han vandrar bort mot Åkerö för att besöka sin kompis Axel Bergqvist. Det gäller att besöka så många som möjligt då han är hemma i Leksand över julhelgerna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten