Sök
Nyheter
KARLSSON: Det är inte DET som är grejen med Elias Pettersson

Elias Pettersson gör supersuccé och är redan en av Sveriges främsta ishockeyspelare. Men ibland läggs fokuset på fel sak.

Elias Pettersson fortsätter briljera i NHL. Efter en något sämre period har han den senaste tiden varit dominant på nytt och kanske kan vi redan i natt få se honom nå såväl 20 mål som 40 poäng. Det är ett facit i alla fall jag hade sett som klart godkänt över en hel säsong. Han ser ut att kunna göra det på inte ens en halv.

Vi journalister har tävlat i att skrika högst och ta till starkast superlativ för att beskriva det Elias har gjort i Vancouver så här långt, men jag kan inte påstå att vi överdrivit. Han är något vi inte sett inom svensk hockey tidigare. Ingen av de Calder Trophy-vinnare Sverige fostrat tidigare har varit på den nivån Pettersson är just nu.

Men det finns en grej jag stör mig lite på. Det är många som fokuserar på att det Elias gör borde vara omöjligt sett till att han bara är 20 år. Att en 20-åring inte ska kunna gå in och göra det han gör i NHL. Och ja, det är klart att det han gör är extremt imponerande oavsett hur gammal han är, men det är liksom inte DET som är grejen.

NÄRA SIN PEAK

Förr i tiden sades det att NHL-spelare nådde sin peak kring 26-30 års ålder. Nu är det snarare 21-25. Även om Elias såklart kommer kunna bli bättre är det faktiskt inte säkert att han kommer utvecklas så många år till. Numera är det ytterst få spelare som peakar kring 26-30. Som rookie står sig Pettersson otroligt bra ur ett historiskt perspektiv också, men ser vi till hans ålder är det inga extrema siffror.

Vi kan ta Matt Barzal så sent som förra säsongen, exempelvis. Som 20-årig rookie gjorde han 85 poäng på 82 matcher och det är väl den jämförelsen vi kan göra med Pettersson. De är på ungefär samma nivå. Connor McDavid gjorde 100 och 108 poäng som 20-isch-åring. Och tar vi en sådan som Patrik Laine, som bara är sju månader äldre än Elias, så gjorde han 44 mål och slutade tvåa i poängligan förra säsongen. Auston Matthews, som är ett år äldre, har varit en superstar i NHL under en tid redan. Steven Stamkos sköt 51 mål som 19-20-åring, men var förstås inte rookie då. Ni förstår. Så ska vi vara riktigt krassa är Pettersson faktiskt en bit bakom dem i samma ålder. Det som är skillnad här är att svenskens kolossala genombrott är så mycket mer oväntat. Trots att han är en supertalang som var favorit till att vinna Calder Trophy kunde nog ingen tro att han skulle bli en världsspelare på en gång. Det trodde man på ett annat sätt med McDavid, Laine, Matthews – eller ännu längre tillbaka med Crosby, Ovetjkin eller Stamkos.

FÖRDEL AV ATT SPELA MOT SENIORER

Visserligen är Elias Pettersson rookie i NHL och där står han sig som sagt extremt bra även ur ett historiskt perspektiv. Det vi kan se är ändå att han, precis som Auston Matthews och Patrik Laine, nog haft fördel av att spela mot seniorer i Europas tre bästa ligor förutom KHL, innan de drog över till NHL. De har kunnat komma in än mer mogna. Och Pettersson har både hunnit spela i HockeyAllsvenskan och i SHL och varit bärande spelare. Han har hela tiden fått utmanas av stora, starka backar som gör allt för att stoppa honom.

Så, vad vill jag ha sagt med det här? Egentligen ingenting mer än att fokuset snarare ska ligga på att Elias Pettersson är rookie, mer än att han är så extremt ung. För det är han faktiskt inte. Och vi ska nog inte vara förvånade om han når sin poängmässiga peak typ under sitt första år på hans första ”riktiga” kontrakt som han kommer skriva på senast sommaren 2021.

Det vi kan vara säkra på är att han redan nu har överträffat våra förväntningar.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om: