Sök
SVENSKA SÖNER. Mattias Samuelsson och Oliver Wahlstrom har båda svenska pappor.
Nyheter

Svenskättlingarna redo för Sverige i JVM: ”En cool match”

Två svenskättlingar som ställs mot Sverige. För Mattias Samuelsson och Oliver Wahlstrom blir nattens möte med Juniorkronorna extra speciellt.
– Givetvis är det en cool match som jag ser fram emot, säger Samuelsson.
– Det kommer att bli väldigt speciellt, menar Wahlstrom.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Utvandrande hockeyspelare som får framgångsrika hockeyspelande söner blir allt mer vanligt förekommande. I Sverige har det exempelvis gett oss Lawrence Pilut, numera i Buffalo Sabres, vars pappa Larry blev en legendar i Tingsryd som spelare, startade familj och blev kvar i Sverige.

Å andra sidan har forne NHL-backen Ulf Samuelssons söner Philip, Henrik och Adam alla representerat USA internationellt medan dottern Victoria dragit på sig den svenska landslagströjan vid ett par tillfällen. Det är med andra ord både ett givande och ett tagande.

I årets amerikanska JVM-lag finns inte mindre än två spelare födda 2000 som har svenskt påbrå. Det handlar dels om backlegendaren Kjell Samuelssons son Mattias Samuelsson samt den forne collegespelare Joakim Wahlströms son Oliver Wahlstrom. Båda två draftades i somras och har varsin spännande karriär framför sig. Mattias som 32:a spelare av Buffalo Sabres och Oliver som elfte spelare.

I natt väntar ett speciellt möte med Sverige för duon.
– Det kommer att bli väldigt speciellt. Jag har en styvmamma som är svensk och styvsyskon som kommer att titta. Det är alltid roliga matcher när man får chansen att möta Sverige, säger Wahlstrom.

PRATAR INTE SVENSKA

Varken han eller Mattias Samuelsson pratar svenska längre. Språket fanns med under uppväxten, men försvann längs vägen.
– Pappa pratade svenska med oss när vi var små, men eftersom vi växte upp i Staterna blev det mer och mer engelska. Jag kan några få fraser, men nu var det väldigt länge sedan jag använde språket, säger Samuelsson som ändå känner att han har en del inom sig som är svensk.
– Vi har ett hus i Leksand som vi besöker en hel del på somrarna och pappa är givetvis därifrån och har spelat för Sverige. Sedan firar vi jul den 24:e och sådana där saker, så genom släkten på pappas sida har vi behållit en del traditioner. Givetvis är det en cool match som jag ser fram emot.


Wahlstrom & Samuelsson. Foto: Bildbyrån/Rich Lam

Nu är det inte bara den svenska ådran som förenar Mattias Samulesson och Oliver Wahlstrom Wahlstrom. I dag spelar de för Western Michigan University respektive Boston College i den amerikanska collegehockeyn. Men de har spelat tillsammans på USA:s utvecklingsprogram i Ann Arbor, Michigan tidigare.
– Vi är väldigt nära. Vi bodde tillsammans i ett ”billett-hus” så vi kom varandra nära där. Vi kommer överens väldigt bra och har alltid haft väldigt kul tillsammans när vi spelat ihop, säger Samuelsson och får medhåll av Wahlstrom:
– Den grabben är riktigt skön. Vi spelade Xbox mot varandra och tävlade varje dag. Vi är tajta.

”VET INTE OM JAG KAN GÖR DET HAN GJORDE”

Wahlstrom, själv en vass målskytt med bra drag under skridskorna, konstaterar att det finns en hel del likheter mellan Samuelsson och den fysiska spelstil hans pappa en gång i tiden visade upp.
– Han är en stor, lugn kille med bra händer, men även bra på skridskorna och har ett bra skott från blålinjen, säger han.

Samuelsson har ett rykte om sig att vara lite av en tuffing, men konstaterar att dagens hockey inte tillåter det spel som ”Big Kjell” gjorde sig känd för.
– Jag vet inte om jag skulle kunna göra en del av sakerna han gjorde som spelare. På den tiden han spelade kom man undan med mer. Likheterna är väl att vi spelar ett tufft spel både två, tacklar mycket och är jobbiga att spela emot, säger Mattias Samuelsson.
– Pappa är fortfarande en stor kille. Jag har ärvt hans storlek och hans tävlingsinstinkt också.

Den lite elakare sidan hos Samuelsson den yngre fick man se prov på i 8–2-segern mot Kazakstan i natt. En schysst men stenhård tackling fick stopp på kazaken Ivan Vereshcagin sent i matchen.

Både Oliver Wahlstrom och Mattias Samuelsson ser nattens drabbning som en nyckelmatch för USA:s del. Både de själva och Sverige är obesegrade efter två matcher. USA behöver vinna för att skaffa sig bra förutsättningar att ta hem gruppsegern eftersom de har Finland och Sverige har Kazakstan i sista gruppspelsmatchen.

Samuelsson har respekt för motståndet.
– Jag har inte sett dem spela än, men vi vet ungefär hur de brukar vara. Snabba, skickliga och bra på att sätta i gång spelet. Det är bara att titta på laguppställningen och inse att de har mycket talang. Det kommer att bli en bra match för oss.

Den här artikeln handlar om: