Sök
Olle Eriksson Ek.
Nyheter

”Det har varit ganska mycket frustration”

Efter sin avstängning fick Olle Eriksson Ek slutligen göra JVM-debut. Men det var under tuffa omständigheter mot ett underlägset Kazakstan som målvakten fick kliva in. Han ställdes bara inför elva skott på hela matchen.
– Det är inget man är van vid och det är ganska svårt, säger han till hockeysverige.se efter 4–1-segern.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
För ett år sedan var han med som tredjemålvakt i Buffalo när Juniorkronorna tog silver. Då framstod Olle Eriksson Ek som den målvakt som skulle axla rollen som förstamålvakt i årets turnering. Men det blev som bekant inte alls så.

Ett par månader efter finalförlusten mot Kanada meddelade IIHF att flera svenska spelare och ledare drabbats av avstängningar. Detta för att ha stoppat undan sina silvermedaljer under ceremonin som följde efter finalen. Eriksson Ek var en av dem. Han stoppades från spel och fick följa turneringens två första matcher från läktaren, två matcher där Samuel Ersson kopplade greppet om förstaspaden.

För Eriksson Eks del har det varit jobbigt. Han har vetat att han inte skulle få spela de två första matcherna sedan en lång tid tillbaka, men när han väl kom hit var det ändå en smärtsam upplevelse att sitta på läktaren.
– Det har varit ganska mycket frustration, erkänner han för hockeysverige.se.
– Någonstans måste man lägga det åt sidan för det är lätt så att man blir förbannad och vill få ut mycket energi när man sitter vid sidan. Att träna lite extra har funkat för mig, köra hårt i gymmet innan matcherna för att få ut lite av det där.

ELVA SKOTT

Inför den fjärde och avslutande gruppspelsmatchen behövde han inte avreagera sig i gymmet. Värmlänningen fick slutligen sin chans mellan stolparna.
– Jätteroligt och kul att få spela. Jag vet att det är mycket folk som följer turneringen och man är här för att spela så jätteroligt att jag fick den här matchen, säger han

Lika roligt var det inte att det var mot underlägsna gruppjumbon Kazakstan som han ställdes. De sköt bara ett skott på mål i första perioden och elva på hela matchen som Sverige vann med 4–0.
– Det är inget man är van vid och det är ganska svårt. Man måste fokusera väldigt mycket i huvudet. Jag fick en match mot Danmark innan turneringen som var ganska lik den här och den kändes bra. Det var något jag tog med mig i den här matchen och något som kändes bra att ha i ryggsäcken.

Hur gör man för att hålla fokus under sådana här omständigheter där man får känna på pucken så sällan? 
– Man försöker följa spelet när det är lite längre bort, följa spelet hela tiden. Blir det någon avblåsning försöker man hålla i gång lite, fokusera på vissa punkter för att hålla i gång huvudet. Man har sina småknep.

”VI ÄR GANSKA BLEKA”

Matchen som sådan framkallade inga nyårsraketer.
– Vi är ganska bleka. Vi gör en bra första period och de kämpar men gör inte så mycket mer. Det är en ganska konstig match eftersom vi går på tre femmor och det är ganska mycket som har hänt runt laget med magsjukan och allt. Vi gör en ganska blek insats, men att vinna under de här omständigheterna är det viktigaste, säger Olle Eriksson Ek

Förbundskapten Tomas Montén förklarar hur han resonerade bakom att ställa Ersson åt sidan och lufta Eriksson Ek:
– Med tanke på alla sjukdomar som härjat måste vi ha två målvakter i gång. Det var antingen att spela Olle mot USA eller så var det i dag. Vi ville spela honom så att vi hade två målvakter i gång.

Olle, hur ser du på dina chanser att få fler matcher i den här turneringen?
– Det får du fråga Tomas. Men jag kommer att förbereda mig. Jag vet att Tomas kommer att ta ut det bästa laget och jag har sett Schweiz några matcher och de ser bra ut. Det kommer att bli en tuff match.

Den här artikeln handlar om: