TUFF NÖT. Schweiz har imponerat i JVM, tycker Tomas Montén.
Nyheter

”Spelar vi så här har vi inte en sportmössa”

ANNONS

Gruppspelsavslutningen mot Kazakstan var allt annat än vacker. Nu måste Juniorkronorna ställa om och göra sig kvitt dåliga vanor inför kvartsfinalen mot ett piggt och giftigt Schweiz, som har imponerat i Grupp A.
– Vi måste göra vår bästa match hittills i VM om vi ska slå dem, säger förbundskapten Tomas Montén.

LÄS ÄVEN:
Magsjukan skapar problem – ”Mycket ovisshet och en ganska stor oro”

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns vissa risker med att ställas mot ett underlägset motstånd i den sista gruppspelsmatchen i ett JVM. Det är precis de riskerna Juniorkronorna måste minimera efter den sömniga 4–1-segern mot Kazakstan natten mot nyårsdagen.

Ju längre den matchen led, ju mer försökte spelarna göra saker på egen hand i stället för att spela som ett lag. Det ledde till mer frustration än vägvinnande spel. Inför kvartsfinalen mot Schweiz på onsdag kväll är det något som laget måste åtgärda.
– Vi pratade om det hela tiden, under matchen och efter. Spelar vi så här har vi inte en sportmössa. Det kommer vi göra klart för laget. Kan vi inte skaka av oss det och gå vidare har vi ingenting där att göra, sade förbundskapten Tomas Montén bestämt efter matchen mot Kazakstan.

Schweiz förlorade visserligen tre av sina fyra matcher i gruppspelet, men spelade jämnt med Tjeckien, Kanada och Ryssland. Tomas Montén höjer ett varningens finger för motståndet.
– Det är ett av lagen som har imponerat i den andra gruppen, säger han.
– Jag tyckte de var bättre än Tjeckien när de förlorade på overtime och de var jättenära att kvittera mot Kanada innan de förlorade med 3–2. I de två matcherna imponerade de och ledde mot ryssarna med 2–0 och var nära att få matchen dit de ville. Det är en motståndare som ville spela med mycket speed. De har en bra förstalina och vi måste göra vår bästa match hittills i VM om vi ska slå dem.

”VI VET ATT VI ÄR SVÅRSLAGNA”

Backen Nils Lundkvist har också imponerats av Schweiz framfart i turneringen.
– Det är ett avigt lag, bra på att försvara sig och vassa i powerplay. Det känns som att de ser intressanta ut. Vi måste göra en topprestation för att vinna, konstaterar han.

Kapten Erik Brännström ser schweizarna som ett ganska framtungt lag. Som Montén var inne på har de en mycket vass toppformation med centern Philipp Kurashev i spetsen. Han har svarat för fem mål på fyra matcher.
– Vi måste hålla oss till vårt spel, ligga nära deras bästa spelare och göra det svårt för dem. Jag tycker vi ska få ned puckar djupt, göra det vi är bra på i forechecken och få fast pucken djupt. Det är när vi spelar så som vi är otroligt svåra att slå, säger Brännström.

Han konstaterar att matchen mot Kazakstan inte var någon höjdare, men att Juniorkronorna visat tillräckligt mycket i turneringen för att känna självförtroende inför det som komma skall.
– Jag tycker att vi har gjort tre bra matcher plus en period. Det är bara positivt. Vi har spelat på det sättet vi ska och vi vet att vi är svårslagna när vi gör det. Vi har vunnit gruppen av en anledning, för att vi är ett bra hockeylag så de är bara att fortsätta på det sättet, säger han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch