Sök
SLUTSPELAT. Juniorkronornas JVM tog slut redan i kvarten.
Nyheter

Ett bittert JVM-slut: ”Det känns helt värdelöst”

Fyra raka gruppspelssegrar – och sedan en svidande sorti redan i kvartsfinalen. Juniorkronorna klarade inte av att leva upp till de högt ställda förväntningarna mot Schweiz.
– Vi är inte påkopplade. Det känns inte som vi spelar vårt spel riktigt, säger kaptenen Erik Brännström till hockeysverige.se efter 0–2-förlusten.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sverige får fortsätta vänta på sitt tredje JVM-guld. I årets turnering i Vancouver och Victoria lyckades laget inte ens ta sig förbi kvartsfinalen. För första gången sedan 2006 spelar inte ett svensk JVM-lag om medaljer.

Ett stort misslyckande med tanke på att Juniorkronorna vunnit en svår grupp genom att besegra både Finland och USA. Men i kvartsfinalen mot Schweiz saknades gnistan som gjorde Sverige till ett farligt lag tidigt i turneringen.
– Självklart är det ett misslyckande. Vi åkte ju inte hit för att åka ut i kvartsfinal, säger forwarden Rickard Hugg till hockeysverige.se.

Schweiz fick ett ledningsmål i första perioden och spelade på det. Juniorkronorna sköt 41 skott mot Luca Hollenstein i det schweiziska målet, men gick bet mot den storspelande keepern. Frustrationen blev allt mer uppenbar.
– Vi är inte påkopplade. Det känns inte som vi spelar vårt spel riktigt och gör ju inga mål heller. Det är surt att det ska bli så här i en kvartsfinal, säger kaptenen Erik Brännström.
– Det känns bara segt att det blir så. Vi ska kunna spela vårt spel ändå och vi gör inte det i dag. Det är klart att det är surt att åka ut ur en kvartsfinal mot Schweiz.

Förbundskapten Tomas Montén tycker också att Sverige kom bort från sin spelidé. Den frejdighet och attackvilja som präglade insatserna mot framför allt Finland och USA var som bortblåst.
– Jag tycker inte vi får samma speed i spelet som vi ska ha. Vi blir för omständliga, spelar för mycket i sidled och tar hem puckar, lyder hans analys.

”INTE DIREKT SÅ ATT MAN LÄMNAR MED EN VINNARKÄNSLA”

För kullen av spelare födda 1999 var det här slutet på juniorkarriären. Det gör sortin ännu mer smärtsam, konstaterar Brännström.
– Det var surt med silver i fjol och nu det här. Man lämnar inte direkt med någon vinnarkänsla. Vi hade höga förväntningar i år och kommer aldrig att få spela den här turneringen igen. Klart det är surt att åka ut ur en kvartsfinal, säger kaptenen med en suck.
– Jag tycker vi har en väldigt bra grupp. Alla kan vara med alla och vi har en jäkligt bra laganda. Alla är jäkla bra killar och det är klart att vi ville bättre än det här. Men det var vinna eller försvinna i dag och vi klarade inte att göra det bättre.

Trots förlusten har han många fina minnen från sin tid i juniorlandslagen.
– Vi har haft en väldigt bra 99-grupp, bra 00:or. Det har varit jäkligt kul att vara med i landslaget varenda gång. Speciellt de långa turneringarna man har varit med om. U17-VM var en väldigt rolig turnering där vi tog brons om jag minns rätt. Det är mycket sådant man tar med sig, men just nu är det svårt att tänka positivt, säger Brännström.

Rickard Hugg känner samma sorts besvikelse.
– Det är för jävla tråkigt att vi ska avsluta på det här sättet. Många av oss har varit tillsammans sedan vi började i U16-landslaget och har spelat otroligt många landskamper tillsammans. Att avsluta på det här sättet känns helt värdelöst, säger han med sänkt blick.
– Men vi har många roliga minnen tillsammans också och ska försöka ta med dem i alla fall.

Den här artikeln handlar om: