Finsk jubel efter övertidsvinsten mot Kanada.
Nyheter

Finska skrällen: Kanada utslaget – missar första semifinalen i ett hemma-VM

ANNONS

Sverige var inte den enda favoriten som förlorade sin kvartsfinal. Kanada var på förhand stora favoriter mot Finland som inte imponerat i gruppspelet. Men Finland tystade hemmapubliken och vann med 2-1 efter en dramatisk förlängning. 

Det såg inte ut som att Finland skulle lyckas få en enda puck förbi storspelande Michael DiPietro i Kanadas mål. Man pressade på för en kvittering efter att Kanada tagit ledningen med 1-0.

Med 47 sekunder kvar av kvartsfinalen klev Aleksi Heponiemi fram och kvitterade. Sedan började en händelserik övertidsperiod.

AVGÖR MED FÖRSTA MÅLET FÖR SÄSONGEN

Efter endast en minut fick Kanada ett straffslag i övertid. Kaptenen Maxime Comtois hade hela matchen på sin klubba men lyckades inte besegra finländske keepern Ukko-Pekka Luukkonen.

Några minuter senare får backen Noah Dobson ett jätteläge på ett direktskott men då går hans klubba sönder. Finland vänder direkt spelet och en mycket oväntad matchhjälte kliver fram.

Backen Toni Utunen blev Finlands frälsare, en spelare född 2000 som draftades i femterundan av Vancouver Canucks i förra årets draft. Inför kvartsfinal hade han inte producerat en enda poäng i JVM. Efter matchen kunde han knappt förstå det själv.
– Jag börjar fatta nu vad jag just gjorde. Det kändes fantastiskt. Det var mitt första mål för säsongen (0 mål på 21 matcher för Tappara i finska ligan). Ett gigantiskt mål för mig men ännu större för vårt lag, säger Utunen.

”FINNS INGET BÄTTRE I VÄRLDEN”

Förlusten innebär att Kanada förlorade sin andra kvartsfinal på endast 21 år. Förra gången de åkte ut i kvarten var 2016 mot just Finland och då blev det guld för vår grannation. Det är även första gången som Kanada missar semifinal när VM spelas på hemmaplan.
– Som coach finns det ingen bättre situation i världen, att spela mot Kanada och slå dem på deras hemmaplan. Allting, att få en straff mot sig på övertid och sedan vinna själv. Du kan inte skriva bättre drama än det, säger den lyriske finska coachen Jussi Ahokas.

Finland var på förhand en av guldfavoriterna men förväntningarna trappades ner efter ett svagt gruppspel. Man har nu däremot gjort en omvänd resa mot vad Sverige gjorde och var bäst när det gällde och skickade storfavoriten Kanada ut ur turneringen.

Finland ställs nu mot Sveriges kvartsfinalsmotståndare Schweiz i semifinalen. Semifinalerna spelas natten till lördag svensk tid.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL