Sök
Nyheter
ENGLUND: ”Kvar står de bara med ett bränt lånekort i näven”

Som ni alla vet införde Hockeyallsvenskan begränsningar på lån från SHL inför den här säsongen. I stora drag står det i bestämmelserna att varje lag får låna två utespelare samt en målvakt per säsong. Möjligheterna till lån nyttjas på olika sätt men mönstret säger mig att klubbarna med lite mindre plånbok tenderar att ha högre benägenhet att låna spelare. Sedan finns det sätt att komma runt dessa utlåningar också, exempelvis att skriva över spelaren helt och hållet men där eventuellt en muntlig överenskommelse finns vid sidan av det skrivna kontraktet. Det sista gäller oftast klubbar med ett sedan tidigare nära samarbete.

Bortsett från dubbelmoralen som råder, där man har möjlighet att låna ut obegränsat antal spelare nedåt i seriesystemet, tycker jag dessa bestämmelser slagit väl ut. Vi slipper klubbar där i princip stommen av truppen utgörs av lånespelare. Vi slipper även känslan att klubbarna är farmarklubbar och därmed undviker även ligan att betraktas som farmarliga till SHL.

”BÖR ÄGNA EN TANKE PÅ KLUBBEN MAN LÅNAR FRÅN”

Gällande regler säger att spelaren får endast vandra mellan berörda klubbar i två omgångar vilket innebär att det är viktigare att tänka på vilken spelare man väljer att låna. Man bör även ägna en tanke på klubben man lånar från; hur ser man på utlåningen av den aktuella spelaren, framtidsplaner osv? Om klubben man lånar av besitter en bred trupp är sannolikheten mindre att man måste lämna tillbaka lånet i förtid. Förra säsongen och dessförinnan var det bara att låna en ny spelare vid eventuell skada eller om klubben som ”äger” spelaren skulle få för sig att kalla tillbaka honom. 

Som ni märker är det fler aspekter att ta hänsyn till än vad man tidigare varit van vid. Jag tycker dock klubbarna skött sin scouting på det här området bra då det inte skett något anmärkningsvärt förrän under senaste dagarna där två fall slagit snett.

Det första fallet gällande missräkning av lån landar hos Vita Hästen där man lånat forwarden William Wiå från Djurgården. När sedan Wiå fick reda på att han inte ingick i Djurgårdens framtidsplaner passade han på att säga upp avtalet med Djurgården. I och med att det avtalet bröts så upphävdes per automatik också låneavtalet med Vita Hästen och Wiå kunde därmed gå till bäst lämpade klubb. Ny klubbadress blev Almtuna.

”KVAR STÅR DE MAKTLÖSA”

Det andra fallet är Karl Johansson som förra säsongen gjorde succé i Oskarshamn. Detta ledde till kontrakt med Växjö men där har succén stagnerat för Karl som står noterad för 18 matcher och två assist. Jag antar att Oskarshamn har dreglat över en utlåning en längre tid och efter en rad förfrågningar till slut fick loss lånet. Denna sejour i kustlaget från nordöstra Småland blev dock kortvarig för den spelskicklige backen. Fem matcher blev det innan han kände att ett miljöombyte var nödvändigt. Växjö som äger spelaren valde då att låna ut honom till Graz i österrikiska ligan. Kvar står Oskarshamn maktlösa med endast ett bränt lånekort i näven.

Fem omgångar har vi att fokusera på i afton där tre matcher sticker ut. Storlagen SSK-MoDo och Leksand-AIK drabbar samman där åtminstone den sistnämnda matchen har storpublik att vänta. Sedan har vi ett rivaliserande smålandsderby mellan Väs-IKO att se fram emot. 

Den här artikeln handlar om: