Sök
Nyheter
KARLSSON: Alkoholfadäsen är inte hela världen – MEN…

Igår kväll publicerades bilder och filmer från när Juniorkronorna festade efter det tunga uttåget ur JVM. Min första, spontana, tanke? ”Hur tänkte de?”.

Som alltid finns det två sidor av det så kallade myntet och jag tycker att folk ofta har svårt att se det. Det går att tycka att det var fel att de gick ut på krogen och drack alkohol utan att ifrågasätta spelarnas karaktär och fortsatta karriärer. Och det går att tycka att det var helt okej att de gick ut på krogen och drack alkohol, men för den sakens skull förstå att kritiken kommer och varför situationen inte är helt oproblematisk. För helt oproblematiskt är det inte. Oavsett vad man tycker om aktionen i sig är det ett regelbrott. Det bryter mot det svenska ishockeyförbundets alkoholpolicy. Och är du iväg på ett mästerskap representerar du ditt lag, ditt förbund, ditt land. Så enkelt är det. Trots att laget åkte ur mästerskapet.

Så, för att någonstans komma till själva kärnan. Förtjänar spelarna att hängas ut och kölhalas inför öppen ridå? Nej. Förtjänar de att stängas av från landslagsspel i någon form? Nej. Förtjänar de att åtminstone få en uppsträckning? Ja. Det tycker jag faktiskt. Och det finns flera skäl till det.

Det första och mest uppenbara skälet är förstås att det, som jag skrev ovan, är ett regelbrott. Får du inte göra en sak ska du inte göra en sak, oavsett hur larvig du tycker regeln är. Skäl nummer två är ett mer känslomässigt sådant. Jag tycker det ser otroligt illa ut när ett gäng som precis stått för ett hockeymisslyckande i sin karriärs största stund går ut och festar. Jag kanske låter mossig och tråkig nu, men det är bara min personliga åsikt. Stäm mig! Och ja, det är för mig betydligt värre att gå ut och festa efter ett kvartsfinaluttåg mot Schweiz, än efter en förlorad final mot Kanada eller för den sakens skull en förlorad kvartsfinal mot Kanada. Det här sticker mer i ögonen, på mig.

Oavsett om det är ”sista natten med gänget” och oavsett om du är myndig och vuxen och allt som de är, så tycker jag det sänder fel signaler. Det känns inte rätt i min mage (vad nu det är värt). Det känns i min värld ganska omdömeslöst, utan att jag för den sakens skull tycker att det är en skandal av stora mått. Jag tycker att spelarna borde ha ”tänkt efter före” och insett vilka signaler det sänder om en sådan grej kommer ut. För, som sagt, de har ett ansvar gentemot förbundet och svensk hockey på en landslagssamling. De borde ha räknat ut att den här kritiken som kommit skulle ha kommit. Argumentet ”de är vuxna” borde snarare användas här än i aspekter som ”de borde få göra vad de vill”.

Men det som gör det hela så otroligt klantigt är förstås att det filmades och lades ut på sociala medier. Det är helt obegripligt. Ett tips i all välmening om du bryter mot ett förbud: Filma det inte. Det kan användas mot dig. Men det stora misstaget kom redan när de bokade den där limousinen och begav sig ut mot krogen. Det är lätt att säga nu, och jag förstår att alla är olika, men personligen hade jag bara velat ligga hemma i ett nedsläckt rum och inte pratat med någon på en vecka efter en sådan där förlust. Jag kan till och med känna så när jag förlorat en match på NHL eller FIFA. Men det kanske säger mer om mig…

 

Den här artikeln handlar om: