Sök
Mikael Sandberg, Tex Williamsson och Andreas Ljunggren
Tingsryds AIF

Den nya målvaktsfabriken: ”Vi har skapat en bra miljö att utvecklas i”

Listan på målvakter som tagit kliv i Tingsryd har fyllts på med namn efter namn de senaste åren. Nu har klubben två nya spännande burväktare på jakt uppåt i seriesystemet. De utvecklas under ledning av den tidigare elitmålvakten Mikael Sandberg.
– Du kommer inte till Tingsryd för att tjäna några stora pengar. Antagligen kommer du till Tingsryd för att du vet att via den vägen har du chansen att kliva upp i seriesystemet, säger målvaktstränaren till hockeysverige.se.

Niklas Rubin, Johannes Jönsson, Gustaf Lindvall, Viktor Fasth, Axel Brage, Tero Leinonen… Raden av skickliga målvakter som gått igenom Tingsryds organisation senaste tio år kan göras lång. Den här säsongen har både Tex Wiliamsson och Andreas Ljunggren långa stunder visat upp ett fint målvaktsspel. Men vad döljer sig bakom alla fina prestationer av Tingsryds målvakter både under sin tid i klubben och efter densamma? Tidigare stormålvakten, Mikael Sandberg, är idag målvaktstränare i klubben. Hockeysverige.se skickade frågan vidare till honom.
– Jag kan bara prata för mig själv och det här är min fjärde säsong här nere. Första säsongen hade vi Jönsson här. Vi hade en jättebra säsong och han var fantastisk. Dessutom hade vi (Wiktor) Ragnewall som också var fantastisk. Sedan gick de båda lite olika vägar, men Jönsson var så bra att jag tyckte att han skulle till SHL, berättar tidigare landslagsmålvakten och fortsätter:
– För att svara på din fråga så tror jag att det handlar om att vi har skapat en bra miljö för målvakterna att utvecklas i här nere.

Hur skapar man en bra miljö?
– Återigen, jag kan bara prata för min egen del. Jag har en ganska klar bild över hur jag vill att målvakterna ska spela. När vi väl satt det handlar det om att skapa en miljö där killarna tycker att det är roligt att komma dit, får skratta och allt sådant. Viktigt är också att dom känner att miljön är bra att utvecklas i, att dom får feedback och känner att dom blir bättre varje dag.
– Du kommer inte till Tingsryd för att tjäna några stora pengar. Antagligen kommer du till Tingsryd för att du vet att via den vägen har du chansen att kliva upp i seriesystemet.

HAN VAR KLUBBENS FÖRSTA STORMÅLVAKT

Det är överhuvudtaget en speciell miljö att leva i som hockeyspelare i Tingsryd.
– Det finns inget annat att göra. Du spelar hockey här. ICA stänger klockan nio liksom den enda Pizzerian gör.
– Du kan inte gå på bio här, men du kan träna hur mycket du vill. Ishallen är öppen dygnet runt och egentligen är det bara att gå dit och träna. På så vis är det en speciell miljö att vara i. Som jag sa så är det inga stora pengar, men det fostras många stora hockeyspelare här.
– Killarna som kommer hit kanske har haft bättre ekonomiska anbud från andra ställen, men vill du kliva upp i SHL kan det vara ett bättre alternativ att först komma till Tingsryd.

Christer Andersson.

Christer Andersson var klubbens första riktiga stormålvakt och någonstans där skapades också en målvaktskultur på orten som genom åren växt sig starkare.
– Christer Andersson var jättestor. Hans tröja hänger i taket, gjorde en massa säsonger här och var till och med OS-spelare (1972). Som svar på frågan; ja, det finns en målvaktstradition här. Här har varit otroligt många bra och namnkunniga målvakter genom åren.
– Det har varit ganska lätt att locka målvakter till Tingsryd under senaste åren. Som sagt var så är det inte för pengarna utan för utvecklingens skull dom kommit hit.

Vänder sig folk till Tingsryd för att få komma till er och vidareutveckla sig som målvakter?
– Det är svårt att svara på. Under mina år här så har det absolut varit så. Innan det kan jag inte svara på eftersom Tingsryd då hade några svajiga år där dom var upp och ner mellan allsvenskan och Division 1.
– Senaste fyra säsongerna har vi egentligen fått målvakterna vi velat ha i konkurrens med andra klubbar. Exempelvis hade Tex (Williamsson) erbjudande från flera andra hockeyallsvenskaklubbar där det handlade om mycket mera pengar. Han valde ändå att komma hit, så någonting rätt har vi ändå gjort här under ett antal år.

Tex Williamsson nobbade andra anbud för att få komma till Tingsryd.

TVÅ TALANGER PÅ GÅNG

Tingsryd har det även ganska gott ställt på juniorsidan då det handlar om målvakter.
– Vi har två jättebra killar som kommer underifrån, Didrik Jansson född år 2000 och Emil Cederlund född 2001. Någon av dom antagligen kommer att bli draftade i år. Två riktigt bra killar som vi ser som A-lagsmålvakter hos oss om något år. Vi vill att dom först ska ut och spela Division 1-hockey under en säsong. Sedan ska dom vara redo att spela i Hockeyallsvenskan med Tingsryd.
– Det är två killar som vi plockat in till vårt hockeygymnasium. Emil är en Tingsryds-kille och Didrik är en ängelholmare, alltså en Rögle-kille. Vi har fått en bra miljö även på juniorsidan. Det bästa som kan hända oss är om vi kan plocka upp dom här killarna till vårt A-lag om något år.

Det finns även ytterligare talanger i lägre åldrarna menar Mikael Sandberg.
– Jag är själv bara på A-laget och hockeygymnasiet, men jag vet att vi har en yngre kille som kommer till intaget på hockeygymnasiet nästa år. Alltså en 03:a.
– Han heter Algot Persson, är vår egen spelare och var en av målvakterna i TV-pucken. Där har vi en bra kille som kommer upp till J18 nästa säsong. 

Som målvaktstränare, vad är din grundfilosofi för att utveckla Tingsryds målvakter?
– I botten handlar det om att hitta karaktärer. Någon som är villig att göra jobbet, komma till hallen varje dag för att vilja bli bättre. Sedan kanske han är en lite sämre målvakt än någon annan, men viljan att köra och inte gnälla…
– Rent tekniskt vill jag ha mer räddande målvakter. Jag vill inte ha dom här stora målvakterna som blockar, bara bli träffade och får pucken på sig. Jag vill se målvakter som är bra på fötterna, alltså bra att röra sig och placera sig i rätt position. Göra det så enkelt som möjligt för sig i spelet.

”EN KLAR FÖRDEL ATT JAG SPELAT PÅ HÖG NIVÅ”

Kan du peka på något som är lite unikt i ditt sett att se på målvaktsspelet?
– Klart att jag känner i olika situationer att det är en klar fördel att jag har spelat på en hög nivå. Jag kan leva mig in i situationer både mentalt och spelmässigt på ett annat sätt än dom som inte spelat så mycket på hög nivå.
– Sedan tror jag att jag har hittat min grej där jag vill ha aktiva och, som jag sa, räddande målvakter. Jag har några grundbultar, men annars har jag ett ganska öppet ledarskap. Jag är inte den som står och pekar med hela handen utan jag vill komma överens med målvakten att ”nu gör vi så här”. Med andra ord är jag inte speciellt auktoritär i mitt ledarskap. Det är vi, alltså jag och målvakten, som ska göra det tillsammans.
– Om vi har tagit en målvakt till Tingsryd så har vi gjort det med anledning av hans egenskaper. Dom positiva egenskaperna ska vi bygga vidare på. Att vi sedan får ändra på ett par grejer, så är det absolut.

Johannes Jönsson gjorde succé i TAIF.

Ett exempel Mikael Sandberg lyfter upp är Johannes Jönsson.
– Han kom hit som en ganska blockande målvakt. Vi försökte få honom att i stället rädda mycket puckar med händerna, fånga lite mer. Men i grund och botten är det en karaktär vi värvar hit till Tingsryd och som vi ser någonting i. Vissa får vi ändra en del på medan vi inte ändrar mycket alls på andra.

”MÅLET ÄR ATT DOM SKA UPPÅT”

Niklas Rubin hamnade i Luleå.

Den här säsongen har alltså Mikael Sandberg Tex Williamsson och Andreas Ljunggren att jobba med. Den sistnämnde som plockats till Tingsryd från Sandbergs moderklubb Hanhals. Där ifrån kom även Niklas Rubin som nu spelar i Luleå.
– Tex är som en fotbollsmålvakt. Han är högt, lågt och väldigt yvig. Sedan har Tex en fantastisk instinkt. Han skulle behöva göra allt mycket mindre och spela lite längre in i mål. Rädda puckar kan han, men vi behöver tajta till honom lite.
– Ljunggren är förmodligen en av dom mest tekniska målvakter jag har jobbat med, alltså förflyttningar, runt stolparna och allt sådant. Han kan vi behöva få mer levande, att verkligen fånga puckar, tuffa till sig lite och ta för sig mer. Faller allt på plats hos Ljunggren så är han också högre upp om någon säsong.
– Tex är det definitivt. Han har redan nu ett antal SHL-intressenter till nästa säsong och har ögonen på sig.

Hur länge får Tingsryd behålla Tex Williamsson och Andreas Ljunggren?
– Målet är att dom ska uppåt. Då har dom gjort ett bra jobb och jag gjort ett bra jobb och även Tingsryd gjort ett bra jobb. Klart att dom ska uppåt och vidare om dom får ett bra anbud för då har vi i Tingsryd gjort något bra. Vi ska ändå vara medvetna om hierarkin. Vårt mål är att skicka vidare killarna samtidigt som vi har haft nytta av dom en eller två säsonger. 
   

Den här artikeln handlar om: