Sök
Uffe Bodin
BODIN: Hockeyns nya stormakter spänner musklerna

En JVM-final mellan hockeyns nya stormakter… Ja, USA och Finland har onekligen placerat sig längst fram i ledet när det gäller talangutvecklingen i hockeyvärlden just nu. Det är inte minst den pågående duellen mellan supertalangerna Jack Hughes och Kaapo Kakko ett bevis för.

VANCOUVER (HOCKEYSVERIGE.SE)
I sommar kommer en amerikan sannolikt att gå etta i draften medan en finländare antagligen kommer att gå tvåa. Precis som 2017. 

Två blixtar som slår ned på samma ställe?
Knappast.
Amerikanerna och finländarna ligger just nu i topp när det kommer till talangutveckling i världen. Därför var det inte mer än naturligt att de möttes i nattens JVM-final – precis som de möttes i finalen på U18-VM i Ryssland förra året liksom i Slovakien 2017.

Kanada, Sverige och Ryssland är givetvis fortfarande att räkna med på den här nivån samtidigt som Tjeckien håller på att studsa tillbaka efter några klenare år. Och som årets upplaga av Juniorkronorna fick erfara är Schweiz en hockeynation som har förmågan att få fram en stark kull här och där.

Men när det kommer till att utveckla offensiv spetstalang har USA och Finland skapat sig en klass för sig. Duellen mellan Jack Hughes och Kaapo Kakko underströk det – precis som duellen mellan Auston Matthews och Patrik Laine för ett par år sedan.

USA har sitt framgångsrika program i Ann Arbor, Michigan där man drillar fram nya NHL-stjärnor årligen. Genom att samla de bästa spelarna från varje kull på ett och samma ställe får man chansen att förädla deras talanger och skola in dem i ett och samma system. Värdefullt i ett stort land som USA där spelarna ofta är utspridda och därigenom utsätts för vitt skilda sorters utbildningar.

Finland har valt en annan väg. När de körde fast i gamla hjulspår efter juniorframgångarna tidigt på 2000-talet lät de sig inspireras en del av den svenska modellen. Men genom att skapa en egen twist på den har man blivit ännu vassare när det kommer till den individuella utvecklingen hos framför allt forwards. Att hockeyn är nummer ett i nationen har också skapat bättre förutsättningar. Sporten lockar de främsta atleterna till sig.

Kaapo Kakko är inte minst ett bevis för det. Han var givetvis nattens stora namn med sitt avgörande 3–2-mål mot USA.

TPS Åbo-talangen hade på det hela taget en bra turnering, men inte med den wow-faktor som Laine eller Jesse Puljujärvi hade som draftaktuella spelare senast det blev finskt guld. Finnarna tyckte att han passerade Hughes i och med finalinsatsen. Jag vet inte om jag skulle dra det så långt, men det här sätter i alla fall scenen för en ny spännande duell på U18-VM i Sverige i april.

Och kanske ännu en final mellan de två nya stormakterna i hockeyvärlden?

*****

Årets JVM-turnering är totalt sett en av de sämre jag upplevt på plats. Framför allt för att den där riktiga stjärnglansen lyst med sin frånvaro.

De på förhand stora stjärnorna man hoppades skulle färga turneringen nådde inte de höjder man hade förväntat sig. Jag tänker inte minst på Martin Necas och Filip Zadina i Tjeckien och Eeli Tolvanen i Finland.

Jack Hughes missade större delen av gruppspelet på grund av skada och har bitvis glimrat till, men antagligen inte kunnat göra sig själv rättvisa. Hans storebror, backen Quinn Hughes, blandade och gav en hel del. Alla fem kommer med stor sannolikhet att få riktigt bra NHL-karriärer ändå, men det här var inte utespelarnas turnering.

I stället är det läge att hylla målvakterna.

Ukko-Pekka Lukkonen och Cayden Primeau svarade för varsin otroligt stark insats i finalen. Det blev bara fem mål i matchen, men fanns gott och väl chanser goda nog för att dubbla den summan.

De var inte de enda. Schweiz Luca Hollenstein stängde dörren för Sverige i kvarten och gjorde en imponerade turnering. Samuel Ersson var antagligen Sveriges bästa spelare. Lukas Dostal sken i ett jätteblekt Tjeckien medan ryske puckmotaren Piotr Kotjetkov och hans kanadensiske kollega Michael DiPietro stod för storstilade prestationer i flera av sina matcher.

Målvaktspositionen var av den anledningen den som var svårast att lägga en röst på när det vankades All-Star Team. Min röst föll slutligen på Lukkonen, som även tog platsen, men ingen av de nämnda keeprarna hade känts fel där.

*****

Övriga spelare jag röstade på:
* Mikey Anderson, b, USA
* Erik Brännström, b, Sverige
* Grigori Denisenko, fw, Ryssland
* Aarne Talvitie, fw, Finland
* Philip Kurashev, fw, Schweiz
* MVP: Talvitie, Finland

Vinnarna finner ni här:
http://www.hockeysverige.se/2019/01/06/erik-brannstrom-invald-i-junior-vms-all-star-team/

Den här artikeln handlar om: