Sök
HJÄLTEDÅD. Kaapo Kakko sköt Finland till JVM-guld i natt.
Nyheter

”Han kommer att gå som nummer ett i draften nu”

Finsk hockey har fått en ny kelgris. Med sitt avgörande mål i JVM-finalen mot USA sköt 17-åringen sig in i hemnationens hjärta. Och kanske bidrar det till att ge honom chansen att som första finska spelare gå som etta i NHL-draften.
– Det känns som han har gått om Jack Hughes nu, säger målvaktstränaren Fredrik Norrena efter JVM-guldet.

LÄS ÄVEN:
Underbarnet frälste Finland – avgjorde JVM-finalen 86 sekunder före slutet

VANCOUVER (HOCKEYSVERIGE.SE)
2014 var det Rasmus Ristolainen.
2016 var det Kasperi Kapanen.
2019 heter Finlands stora JVM-hjälte Kaapo Kakko.

Jättelöftet blev visserligen inte matchvinnare i övertid som sina två föregångare. I stället sköt han det 3–2-målet som sänkte USA i JVM-finalen med 1.26 kvar att spela av den tredje perioden. Framspelad av Anton Lundell och Henri Jokiharju petade 17-åringen från TPS Åbo in pucken bakom Cayden Primeau i det amerikanska målet.
– Det var en fantastisk känsla, det finns inga ord, sade Kakko via tolk när han mötte media med guldmedaljen runt halsen efter triumfen.
– Det var en stor seger. Det känns såklart bra att vara här och att få vinna. Matchen var så jämn. Vi tappade en 2–0-ledning.

TAGIT ÖVER TRONEN?

Numera har Finland en stor talang i till synes varje ålderskull. Det började med Aleksander Barkov (född 1995) och har fortsatt med Mikko Rantanen (1996), Sebastian Aho (1997), Patrik Laine (1998), Miro Heiskanen (1999) och Jesperi Kotkaniemi (2000).

Nu är Kaapo Kakko på väg att följa i deras fotspår. Han räknas som en av toppspelarna i den kommande NHL-draften och rankas av många som tvåa efter amerikanska superlöftet Jack Hughes. Men efter att ha gått segrande ur nattens duell med just Hughes kanske Kakko kan ha tagit över tronen.
– Han kommer att gå som nummer ett i draften nu, förkunnade lagkamraten Eeli Tolvanen självsäkert efter matchen och fick medhåll av lagkaptenen Aarne Talvitie:
– Han är otroligt. I sin första turnering gör han ett sådant viktigt mål. Det summerar hans insats. Han var en nyckelspelare för oss trots att han är så ung. Så jag säger precis som Eeli: Kakko kommer att gå som nummer ett, helt klart.

”HAN ÄLSKAR HOCKEY”

Forne SHL-profilen Fredrik Norrena, målvaktstränare för Kakkos klubblag TPS Åbo och på samma position i finska U20-landslaget, ser en ljus framtid för guldhjälten:
– Han är en speciell person och speciell spelare. Han är 17 år och spelar i förstalinan hemma i TPS Åbo. Han älskar hockey och skulle han få välja skulle han säkert gå ut och dribbla på en naturis här i Vancouver. Han lever och brinner för hockeyn. Han har en passion så det kommer att gå bra för honom, säger Norrena.

Kakko själv verkar trött på allt snack om draften och den konstruerade duellen med Jack Hughes. På frågan om han tror att nattens avgörande mål och finalseger kommer att påverka hans chanser att gå som nummer ett svarade han:
– Jag vet inte. Det är så lång tid till draften. Jag vill bara spela hockey och göra bra ifrån mig i matcherna resten av den här säsongen. Vi får se va som händer.

Finland har aldrig tidigare haft en etta i NHL-draften.
Kaapo Kakko gör sitt till för att ändra på det.
Den 21 juni får vi svaret på om han lyckas.
Var?
Rogers Arena i Vancouver.
Kanske är det ödet…

 

Den här artikeln handlar om: