Sök
SHL

Berättar om besvikelsen i Färjestad: ‘Kändes konstigt – fick inte rollen jag kom dit för’

Det blev bara nio matcher i Färjestad innan Tomi Sallinen lämnade Färjestad och hamnade i Brynäs. I en intervju med hockeysverige.se berättar centern om uppbrottet, nystarten och varför han trivs så bra i SHL:
– Missförstå mig inte, men det känns som att jag kastat bort min säsong så här långt, säger han.

En av Färjestads många tunga värvningar inför säsongen var Tomi Sallinen. Den meriterade finländaren fick dock en skada på försäsongen som försvårade chanserna att imponera i den nya klubben, och redan efter nio matcher var det tack och hejdå från Karlstad.

I sin debut för den nya klubben Brynäs gjorde han mål, mot just Färjestad, och igår fick han debutera även på hemmaplan.
– Det var kul att spela här. Men jag har haft feber hela veckan och har inte tränat. Jag behöver verkligen de där träningarna med laget just nu. Men det är bara en ursäkt. Jag kunde inte prestera som jag ville för att hjälpa laget. Jag måste kliva upp till nästa match, säger han efter 4-1-förlusten mot Rögle.

Hur kommer det sig att du hamnade i Brynäs?
– Brynäs visade intresse direkt och jag hade ett litet samtal med coachen också. De ville verkligen ha mig och det var det jag letade efter när jag skulle hitta en ny klubb.  Jag ville ha en stor roll, och en bra atmosfär där jag kan spela min bästa hockey. Det kändes rätt att komma hit.
– Dessutom har jag stor respekt för att de verkligen lät mig tänka igenom det här. Beslutet drog ju ut lite på tiden. Jag är tacksam för hur Brynäs hanterade det.

”FICK INTE ROLLEN JAG KOM FÖR”

Du har producerat bra i SHL dina tidigare säsonger – vad i ditt spel är det som fungerar bra här?
– Det är svårt att säga. Det känns naturligt för mig att spela den hockey som spelar här. Just nu är jag inte riktigt i form eftersom den här säsongen varit så konstig. Först blev jag skadad, sen bytte jag lag, nu blev jag sjuk… Jag behöver träna bra och spela en del matcher. Men jag kände redan i min första match för Brynäs att det inte är så långr bort ändå, även om det kommer ta tid för mig att hitta formen fullt ut, säger finländaren och fortsätter:
– Även idag, fast det inte var någon bra match, kände jag att när jag kommer tillbaka i bra form så kan jag producera och hjälpa laget att vinna matcher.

Tomi Sallinen i en match mot Brynäs under säsongen.

Den 29-årige centern berättar för hockeysverige.se om den besvikelse han kände mot Färjestad. Efter att han inlett säsongen skadad kom finländaren tillbaka, men fick enligt honom själv spela i en för begränsad roll.
– Jag började inse att jag inte skulle få rollen jag kom dit för. Det kändes konstigt att jag kom dit för en större roll men inte fick spela där. Visst, jag blev skadad men även efter det, när jag kom tillbaka, fanns det inga tecken på att jag skulle hamna i den positionen som jag kom dit för, berättar han efter hemmadebuten

”JAG VAR INTE DERAS FAVORIT”

Hur mycket påverkade skadan ditt spel? Det känns som att den kom med sämsta möjliga tajming.
– Såklart var det så. Men det är hockey. Jag är inte den enda som blivit skadad. Jag kämpade hårt och kom tillbaka och gjorde mitt jobb. Men efter någon månad kände jag att jag inte fick chansen som jag letade efter. Vi hade lite problem i laget och sen började vi leta efter ett annat lag. Det är klart att det inte var bra att jag blev skadad, men jag vill inte gömma mig bakom det. Det påverkar min tajming i matcherna, jag har bara spelat elva matcher på hela säsongen, men det positiva är att jag har mycket hockey kvar att spela den här säsongen.

Sallinen menar att han tror att även Färjestad kände att parterna behövde gå vidare från varandra.
– Jag kan inte göra så mycket. Jag jobbade hårt. Jag gjorde mitt jobb. Mer än så kan jag inte göra. Coacherna har sina favoriter och jag var inte deras favorit. Jag tror alla insåg att det inte var det bästa om jag var kvar där, så jag började leta efter en annan lösning. Det tog lite för lång tid kanske, men det tar alltid lite tid när man bryter kontrakt.

Nu hoppas Tomi Sallinen på en nytändning i Brynäs.
– Jag är glad över att få vara här. Missförstå mig inte, men det känns som att jag slösat bort första halvan av säsongen. Min säsong börjar egentligen nu, efter nyår. Nu ska jag bara fortsätta jobba hårt, för det är fortfarande långt kvar på säsongen.

Med tanke på hur jämn SHL är den här säsongen – vad tror du är rimligt för Brynäs att uppnå, baserat på det du sett av dem?
– Det är svårt att säga, jag vet inte så mycket om laget än. Men det känns som att vi har en bra struktur. Vi har en bra offensiv kraft, en bra defensiv och bra målvakter. Men det är svårt att gissa eftersom det är så jämnt. Förlorar du två raka matcher är du utanför slutspel och vinner du två raka är du topp-tre, typ.
– Jag tror både fansen och spelarna gillar när det är så här jämnt. Jag tror vi kommer kunna vara topp-sex. Jag vet inte vad Brynäs har som uttalat mål, men för mig känns topp-sex realistiskt.

 

Den här artikeln handlar om: