Sök
Sebastian Idoff lägger av.
utland

Förre juniorlandslags-målvakten lägger av – som 28-åring: ”Trött på att leva det där livet”

I yngre år sågs han som en av våra större målvaktstalanger. Men det där riktiga lyftet kom aldrig i karriären och nu har Sebastian Idoff tagit beslutet att det är färdigspelat.
— Det är synd att man ska behöva lägga av när man för första gången har ett sexpack på magen, skämtar 28-åringen när hockeysverige.se intervjuar honom.

Sebastian Idoff SHL-debuterade för Frölunda som 17-åring och spelade för de olika juniorlandslagen hela vägen från TV-pucken, där han utsågs till bäste målvakt 2006, och uppåt. De senaste säsongerna har han spelat utomlands och när kontraktsförslagen uteblev under hösten växte beslutet om att lägga av fram.
— Man ser fler och fler i ens egna årskullar som lagt av och sen har jag inte fått några erbjudanden heller. Så det är lika bra att sluta gå i de tankarna egentligen. Nu har jag hittat något jag trivs med och då är det ingen idé att säga timeout längre, utan fokusera på det nya livet, berättar han för hockeysverige.se.

FÅTT JOBB SOM RESTAURANGCHEF

I höstas kunde ni här på hockeysverige.se läsa att Sebastian Idoff skulle bli målvaktstränare i sin sista klubb i spelarkarriären, Lörenskog. Men då ville han inte säga att det definitivt var färdigspelat.
— Min ambition att spela finns fortfarande men dessvärre har anbuden uteblivit, berättade han då.

Men nu har han fått ett jobb som restaurangchef i den norska staden Lilleström. Han hoppas också på att han kan inspirera andra som går i tankar om att lägga av, att det går att lyckas även utanför hockeyn.
— Du lär dig så mycket genom idrotten och utan den tror jag inte att jag hade haft den tjänsten jag har idag. Tävlingsinstinkten i allt du gör, lagsammanhållning, ta direktiv, disciplin med att träna och disciplin med kost, laganda. Sedan skiljer det såklart väldigt mycket från person till person.
— Många inom hockeyn pratar om hårt jobb, och det är lika hårt jobb inom arbetslivet och det har varit en drivkraft för mig och det är en del av min kultur som jag fått från idrotten.

Sebastian Idoff 2009 under en av sina tre SHL-matcher med Frölunda. Foto: Bildbyrån

Är restaurangbranschen mer lik hockeyn än kanske andra branscher?
— Det är den. Det är ett aktivt och socialt yrke. Du känner adrenalinet och du ska samarbeta med andra. Jag tror inte att det hade varit lika enkelt att gå till ett kontorsjobb om du nu inte skulle råka ha det intresset.
— För egen del så har jag hittat något som kompletterar hockeyn på ett bra sätt med tempo, laganda och adrenalinkick.

GLAD ATT HAN FICK TA BESLUTET SJÄLV

Sebastian Idoff berättar att han saknar hockeyn, men inte i så stor utsträckning som han trodde att han skulle göra.
— Jag gjorde själv ett aktivt val och slutade. Har man inte hundra procent passion för det man gör så tycker jag inte man ska göra det. Jag tror att det är värre om du åker på en skada, då är det som att någon tar ifrån dig din dröm.

LÄS MER: Motgångarna har stärkt den forne målvaktstalangen – som saknar klubb: ”Är ingen maskin som folk tror att man är”

Den numera före detta målvakten verkar se framtiden an med tillförsikt. Men samtidigt sticker han inte under stol med att det sticker lite att han inte fick några kontraktsförslag från några klubbar i höst.
— Det är klart att det är en besvikelse. Med tanke på att jag har det cv:t jag har så hade det varit kul att testa ett år till. Men samtidigt så växer du som människa och det som hände mig personligen har också spelat en roll.
— Jag var trött på att leva det där livet…Visst, jag hade fyra år i Södertälje, men det var hela tiden ett år, ett år, ett år…Det var den här ovissheten varje april och jag fick ingen kontinuitet i livet. Det har också varit en stor inverkan, man vill ha lite framförhållning och trygghet i livet.

Det som Sebastian Idoff berättar om som hände honom var det bedrägeri han utsattes för och som drabbat hans privatekonomi hårt. En historia han berättade om för första gången i Sportbladet. Han berättar att polisutredningen går trögt och han vet inte vad som händer framöver.
— Det är irriterande att det ska behöva ta så lång tid, det hade varit skönt att få ett avslut. Men samtidigt vill jag inte lägga energi på sådant jag inte kan påverka.

SER EN FRAMTID SOM LEDARE

Utöver jobbet som restaurangchef jobbar han också som målvaktstränare i Lörenskog.

Ser du en framtid som ledare inom hockeyn?
— Ja, det är lite därför jag vill vara kvar som målvaktstränare. Jag har fått frågan om jag ska bli coach eller agent och jag stänger inga böcker, för jag sitter ju på kunskap. Men det r något som ligger i framtiden, jag vill inte se så långt fram. Jag vill leva mer i nuet.

Samtidigt berättar han att han skulle vilja komma in med ett annat tänk bland hockeyspelare. Många tänker nog inte på vad som händer efter karriären menar han.
— Det är väl det tankesättet jag skulle vilja få in mer, vad händer sen?

Den här artikeln handlar om: