Sök
Jonas Ahnelöv vill ge publiken i Ängelholm mer att jubla åt
SHL

Lång startsträcka – men OS-backen tror på efterlängtat slutspel: ”Vi är ett topplag”

Det tog ett tag att hitta formen, men nu spelar Jonas Ahnelöv på nivån han vill – och siktar på att skriva slutspelshistoria i Ängelholm.
 – Vi är absolut ett slutspelslag. Garanterat, säger Ahnelöv till Hockeysverige.se.

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Nio dagar innan SHL-premiären presenterade Rögle Jonas Ahnelöv som sista pusselbit för sin backsida. Den välmeriterade 31-åringen hade efter tre säsonger valt att lämna Avangard Omsk i KHL för att fortsätta karriären hemma i Sverige. Återkomsten började dock tufft. Hjärnskakningen, som gjorde att han fick avbryta OS-turneringen i Pyeongchang i februari, medförde en längre startsträcka.
– Det tog ett tag att komma in. Det visste jag att det skulle göra. Jag har fått jobba på hårt för att komma ikapp. Det är ingen som ger en någonting gratis, så man måste jobba på. Nu känns det bra, konstaterar Ahnelöv.

Rögle gav den 188 centimeter långe och drygt 100 kilo tunge backen tid att anpassa sig till den svenska ligan, som enligt backen själv skiljer sig en hel del från den ryska.
– Det är en liten omställning. De bara kör och kör i den här ligan. Det är alltid bra tempo i matcher. I Ryssland var det mer skills och det gick lite långsammare. Det var många skickliga spelare där, men här körs det mer även om det finns många skickliga spelare här också.

När han väl kommit i form kom nästa smäll. En skada stoppade honom från spel innan jul, och återigen fick 31-åringen börja om för att komma tillbaka i form.
– Men det är lugnt, jag är frisk som en nötkärna nu. Det är alltid något. Man fick jobba sig igenom det också och vara stark mentalt, menar han.

TROR PÅ SLUTSPEL

Ahnelöv behövde tid för att komma in i rätt fysisk form. Rögle behövde som klubb lika lång tid att hitta rätt resultatmässigt. Sex matcher in i grundserien stod laget fortfarande på noll segrar. Men myket har har hänt sedan september. Nu är Rögle ett av SHL:s hetaste lag och har börjat sudda ut stämpeln av att vara ett återkommande bottenlag. Den fanatiska publiken i Ängelholm har inte fått uppleva slutspelshockey sedan 1994, då förlorade laget tre raka matcher mot Malmö redan i kvartsfinal. Sedan dess har laget försökt ta sig dit, och nu är de kanske närmare än någonsin.
– Vi är absolut ett slutspelslag. Garanterat, säger han bestämt.

Ahnelöv vet vad han pratar om. Han har tillhört slutspelslag förr, dels i MODO, i Frölunda men också i Avangard. Och råder inga tveksamheter när han svara på frågan om Rögle är redo att tampas om SM-guldet.
– Nu är vi ett topplag tycker jag. Vi har spelare för att vara det. Alla köper in.

Ahnelövs rutin blir såklart viktig i den jakten, och även om han just nu känner sig i bra form finns det mer att hämta tror han.
– Det är alltid småsaker. Det går att fila på något hela tiden. Generellt känns det bra, men får jobba lite mer på händerna (haha).

Ahnelöv jublar efter att ha gjort må mot Malmö. FOTO: Bildbyrån

TAGIT EN PAPPAROLL

Ahnelöv är kanske inte mest känd för att göra en farlig dragning eller ösa in poäng från blålinjen. Det är i defensiv zon som den Huddinge-födde vänsterskytten har sina styrkor. Där matchas han flitigt av lagets tränarstab som gärna drar nytta av honom på fler sätt.

Rutinerad som han är har Ahnlöv fått ta sig an något av en papparoll i Rögle. Skånelagets backsida har sett många unga ansikten under säsongen, delvis på grund av skador, men också på grund av imponerande insatser. Samuel Jonsson har spelat flera matcher sidan om Ahnelöv, och backar som Jakob Bondesson och Samuel Johannesson har båda välförtjänt sett speltid i SHL.
– Jag försöker ge dem lite småtips här och där, de kommer med tips till mig också. Man har ju spelat ett åar matcher och sett alla möjliga situationer. När det blir hett försöker jag ta det lugnt så det inte blir panik. Det blir det självklart ibland också, men det är ju så sporten är.

Kontraktet med Rögle löper säsongen ut, sedan måste ett nytt kapitel skrivas i boken om Jonas Ahnlövs hockeykarriär.
– Jag har inte börjat fundera ännu, men man får börja göra det snart. Jag tar ett år i taget.

Men du kan tänka dig att stanna i Rögle?
– Absolut, jag stänger aldrig några dörrar.

Det borde vara ljuva ord i Rögle-fansens öron.

Den här artikeln handlar om: