Sök
SHL

Hoppas på genombrottet – i säsongens tredje klubb: ”En bra miljö att utvecklas i”

I Djurgården fick han inte plats och i Vita Hästen lossnade det inte riktigt. Nu hoppas William Wiå kunna hitta tryggheten och få genombrottet i sitt tredje lag för säsongen: Almtuna.
– Jag ser det inte som något dåligt att jag varit runt en del, säger han till hockeysverige.se.

Han inledde säsongen i Djurgården men lånades sen ut till Vita Hästen. När kontraktet med Djurgården bröts häromveckan bröts också låneavtalet med Hästen. Då hamnade 19-årige William Wiå i Vita Hästens allsvenska konkurrent Almtuna.

Där sköt han senast, i sin tredje match, sitt första mål sedan flytten till Uppsalaklubben.
– Kul, såklart. Det är alltid skönt för självförtroendet att pilla dit lite mål, säger Wiå till hockeysverige.se.
– Men det har varit en liten omställning såklart. Först från Djurgården till Vita Hästen och sen var det snabba ryck när jag hamnade i Almtuna. Det har känts bättre och bättre för varje match här så jag tror det kan bli riktigt bra faktiskt.

HÄSTEN VAR INGET ALTERNATIV

Almtuna hade faktiskt visat intresse för forwardstalangen redan innan avtalet med Djurgården sades upp.
– Vi pratade med Djurgården och jag fick höra att jag inte få någon plats där nästa år. Då visste jag vad de stod och vi kom överens om att det här är den bästa lösningen. Almtuna hade redan ringt och visat intresse för mig både för i år och nästa år och då kände vi att det skulle vara en bra miljö att utvecklas i.

Var det något alternativ att stanna i Vita Hästen ändå?
– Nej. När kontraktet med Djurgården sades upp fick jag inte vara utlånad dit längre och då var det inget alternativ för mig.

Märkte du av något av den turbulens som fanns i klubben?
– Vi hörde det lite runt om kring, men väl i laget försökte vi inte tänka på det. Vårt mål var att spela så bra som möjligt. Vi hade inget fokus på de där grejerna.

”DJURGÅRDEN FINNS JU KVAR”

Faktumet att flera andra Djurgårdsspelare genom åren gått via Almtuna var något som William Wiå tog med i neräkningarna.
– När situationen blev som den blev och jag vsste att Almtuna hört av sig kändes det som ett bra val. Jag vet att det är en bra klubb och att många djurgårdare varit där. Då kände jag att jag var tvungen att ta chansen. Och Djurgården finns ju kvar i framtiden, om man säger så.

Ser du det som ett misslyckande att det blivit så här, eller hade det snarare varit en bonus om du slagit dig in i Djurgården?
– Jag hade sett det som en bonus. Det var ett mål jag hade, att ta en tröja, men Djurgården är ett väldigt bra lag. Det får vi inte inte glömma. Det finns jättemånga bra spelare och konkurrensen är hård.

Vi är bara inne i januari och William Wiå har alltså redan representerat tre klubbar i SHL och HockeyAllsvenskan under säsongen. Men det är inte enbart negativt, menar han sjäv.
– Det är klart, det blir kanske lättare att ta steg när man spelar med samma gäng hela tiden. Jag kände att jag behövde utvecklas, men jag tror jag kan göra det av att testa vingarna lite också. Jag ser det bara positivt. Visst hade det kanske varit bra att vara någonstans en hel säsong men det är inte helt enkelt heller. Jag ser det inte som något dåligt att jag varit runt en del, och testat.

”KAN SLÅ VILKA SOM HELST”

Du har ju fått spela mycket seniorhockey, också.
– Ja, precis. Det är en väldig skillnad på junior- och seniorhockey. Alla matcher jag spelar på seniornivå är viktiga för min utveckling. Jag ser det väldigt positivt att jag får vara med och spela på den här nivån.

Den första tiden i Almtuna har varit bra för 19-åringen. Han trivs i gruppen och tror att nästjumbon kommer kunna klättra i tabellen.
– Det är väldigt bra killar i laget och jag har blivit omhändertagen på ett bra sätt sedan jag kom hit.
– När vi spelar som bäst i Almtuna så kan vi slå vilka som helst. Sen gäller det att vara påkopplad varje match för alla matcher är otroligt viktiga eftersom det är så tajt i tabellen. Men jag ser det inte som någon omöjlighet att vi kan klättra rejält i tabellen.

Den här artikeln handlar om: