Nyheter

Allsvenska juniorstjärnan utvecklades – med hjälp av Rasmus Dahlin

ANNONS

Han är HockeyAllsvenskans, poängmässigt sett, bästa junior. Jacob Peterson har slagit igenom i Björklöven men grunden till sin hockeykarriär byggde han upp i Lidköping – med far och son Dahlin.
–  Vi hade en bra träningsgrupp i Lidköping. Vi var alltid och tränade extra eller om vi hade en håltimme i skolan så var vi alltid i ishallen och körde, säger Peterson till hockeysverige.se.

Jacob Peterson är just nu poängbäst i Hockeyallsvenskan bland juniorerna. På 35 matcher har han svarat för elva mål och totalt 20 poäng för Björklöven dit han är utlånad till från Frölunda.

Den av Dallas draftade 19-årinegen har dessutom haft en bra träningskompis under uppväxtåren hemma i Lidköping, nämligen Rasmus Dahlin. Precis som alla andra är Peterson imponerad över kompisen sätt att ta sig an sin Rookie-säsong i NHL.
– Jag är inte förvånad alls att det går bra för Rasmus. Jag vet hur han är, att han tränar hårt och det känns som han inte sätter så mycket press på sig själv. Han vet vad han kan och gör det oavsett nivå så jag är inte förvånad över att det går bra för honom, säger Jacob Peterson som menar att hans barndomskompis idag är den samma som då dom båda spelade tillsammans hemma i Lidköping:
– Han har alltid varit samma Rasmus, precis som när vi växte upp. Han har inte förändrats någonting.

Rasmus Dahlin.

Vad ser du som det unika i Rasmus Dahlins spel?
– Spelet med pucken och hans spelsinne, men framförallt hans rörelse på skridskorna och hans klubbteknik. Dessutom hans förmåga att titta åt ena hållet och gå åt det andra så motståndaren är borta, men Rasmus är faktiskt bra på allt. Jag skulle ändå säga att det mest unika är hans mjuka skridskoåkning.

Du har tränat och spelat mycket med honom som ung, vad tror du att hans talang bottnar i?
– Vi hade en bra träningsgrupp i Lidköping. Vi var alltid och tränade extra eller om vi hade en håltimme i skolan så var vi alltid i ishallen och körde. Dessutom nötte vi väldigt mycket mängd vilket jag tror har en stor del i det.

GILLAR TILLVARON I ALLSVENSKAN

Martin Dahlin.

En som har betytt mycket för Rasmus Dahlin är pappa Martin som även betytt mycket för Jacob Peterson.
– Ja, det har han absolut. Han har betytt väldigt mycket, kommit med många tips samtidigt som han är en väldigt bra ungdomstränare.

Förra säsongen lånades Jacob Peterson för första gången ut från Frölunda till Björklöven. Då svarade han som 18-åring för fina två mål och totalt fem poäng på tio matcher. Nu är han på plats i Umeå för andra gången och han tycker att tiden i Hockeyallsvenskan-klubben har utvecklat honom mycket.
– Det har varit ett väldigt bra steg för mig till seniorhockeyn från juniorhockeyn. Det har utvecklat mig och hjälpt mig att bli van med den storleken och farten som det är i seniorhockeyn. Sedan har jag såklart även utvecklats som person.
– Det är alltid utvecklande att komma till en ny klubb och spela och umgås med lite äldre spelare och så vidare.

”ETT VÄLDIGT BRA STEG”

Förra säsongen spelade han dessutom nio matcher med Frölunda i SHL, men han ser inte spel i Hockeyallsvenskan som ett nedköp.
– Nej, så tänker jag inte. Jag tänker mest att det var bra att fått ha känt på SHL. Det är ett väldigt bra steg för mig att få spela mer här i Hockeyallsvenskan och få en lite mer ledande roll.

Du är poängbästa junior i Hockeyallsvenskan, hur ser du på din säsong?
– Jag började säsongen lite sådär, precis som laget. Det var lite knackigt, men sedan har det gått bättre och bättre samtidigt som jag har fått en bra kemi med kedjekompisarna. På så vis har jag kommit in i det lite mer.

Vad ligger bakom dom här fina siffrorna?
– Jag försöker göra det jag är bäst på, att vågar hålla i pucken samtidigt som jag fått mer självförtroende ju mer jag spelat. Dessutom får jag spela med bra spelare som hjälpt mig mycket.

BLIR KVAR I BJÖRKLÖVEN

Det är sagt att Jacob Peterson ska bli kvar i Björklöven under resterande delen av säsongen och några signaler om framtiden har han heller inte fått från Frölunda.
– Som du säger är det sagt att jag ska vara här hela den här säsongen. Sedan får vi se vad som händer.

Björklöven-forwarden är draftad av Dallas och har så här långt gjort ett bra intryck på organisationens folk.
– Jag var över på campen i somras och det är alltid jättekul att få åka över dit och se hur det är. Man får lära sig mycket och det är bra träningar. Det är en jättebra erfarenhet att varit över dit.
– Största kontrasten mot Sverige? Bra fråga. När vi är där så syns det att vi är hos en NHL-klubb. Allt är stort och det syns även skillnad på alla faciliteter. Sedan är det mindre rink så det blir lite tajtare och man får lite mindre tid.

Vilka kontakter har du och Dallas organisation haft om framtiden?
– Dom hör av sig någon gång i månaden. Vi pratar mest om hur det är nu, vad jag kan utveckla, men dom kollar även på mina matcher och så vidare.
– I övrigt pratar vi inte så jättemycket om framtiden utan vi tar det i nuet och dom ger mig tid att utvecklas.

Många spelare väljer idag att gå via AHL eller juniorligor i Kanada och USA till NHL, något som inte Jacob Peterson heller är främmande för.
– Det är absolut något jag skulle kunna tänka mig, men det känns som att det är ett tag kvar till dess. Först och främst vill jag fokusera på säsongen här i Björklöven och göra den så bra som möjligt, avslutar Jacob Peterson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch