Sök
190115 Ishockey, CHL PILSEN,CZECH REPUBLIC,15.JAN.19 – ICE HOCKEY – CHL, Champions Hockey League, semifinal, HC Pilsen 1929 vs Frolunda Indians. Image shows an overview of the Home Monitoring Arena. Photo: GEPA pictures/ Marcel Engelbrecht © Bildbyrån – COP 81 – SWEDEN AND NORWAY ONLY …
Tyska ligan

Finland blir av med CHL-plats – och de kan tjäna en vid finalvinst

Inför säsongen 2017/2018 förändrades formatet för Champions Hockey Leauge från att vissa lag var direktkvalificerade till att enbart baseras på sportslig grund. Nu har den första effekten av det kommit. Finland blir av med en plats till Schweiz och det kan även bli så att Tjeckien tappar en till Tyskland.

Under de första säsongerna av Champions Hockey Leauge så krävdes ingen sportslig grund för grundarklubbarna att kvalificera sig för turneringen. Men sedan säsongen 2017/2018 baseras det på sportsliga resultat i de inhemska ligorna och öppnade för ”vem som helst” att kunna kvala in.

GER EFFEKT TILL NÄSTA SÄSONG

Till nästa säsong kommer vi få se den första effekten av det nya systemet, något CHL meddelar genom ett pressmeddelande. Finska Liiga blir nämligen av med en av sina fem platser i turneringen till schweiziska NLA. Detta då NLA nu passerat Finland i CHL:s ligaranking som baseras på de deltagande klubbarnas resultat i turneringen de fyra senaste åren.

Men inte nog med det. I och med Red Bull Münchens framgångar i år så rankas den tyska ligan DEL just nu före tjeckiska Extraliga. För att behålla fjärdeplatsen på rankingen, som ger fyra platser till nästa års turnering, så krävs det dock att Red Bull vinner på ordinarie tid mot Frölunda i CHL-finalen i Scandinavium den 5 februari.

SHL KVAR SOM ETTA

SHL ligger fortsatt etta på ligarankingen och har således kvar sina fem platser nästa säsong. Värt att notera är att det bara är grundarligorna av turneringen, det vill säga SHL, NLA, Liiga, Extraliga, DEL och EBEL som kan placera sig topp sex på rankingen, oavsett poäng de lägre rankade ligorna än skramlar ihop.

 

Den här artikeln handlar om: