Sök
Nyheter
KARLSSON: Ett gigantisk misslyckande för NHL

I natt kom beskedet att det inte blir något World Cup 2020. Eller, ska jag vara ärlig tror jag inte det är helt kört än. Skulle turneringen ställas in är det dock inget annat än ett praktfiasko.

När NHL lanserade att World Cup skulle återvända hösten 2016 var det ett glädjebesked – men samtidigt ett besked som åtminstone gjorde mig ledsen. För där och då kändes det bestämt att det inte skulle bli något NHL-deltagande vid OS i Sydkorea vintern 2018. Mycket riktigt blev det också så. Den smällen blev ännu större när World Cup-turneringen dessutom inte blev sådär häftig som vi hade trott. Turneringen levde så länge som U23-laget var kvar, men när de åkte ut försvann det sexiga i turneringen. Turneringen hade förstås kunnat räddas av att Sverige hade slagit ut Europalaget och gått en trematchersfinal mot Kanada. Men så blev det som bekant inte.

Men när OS nu sket sig har räddningen ändå varit att vi ändå skulle få se de bästa i World Cup 2020. Så blir det alltså inte heller. I natt meddelade NHL och NHLPA att det inte är realistiskt att turneringen hålls 2020. Anledningen är att de inte vill att scenariot från 2004 ska upprepas, då turneringen följdes av en ett år lång lockout. Risken finns nämligen att samma sak skulle kunna hända 2020. Men oavsett anledning är det inget annat än ett gigantiskt fiasko.

World Cup var ju nämligen deras lilla kelgris. Turneringen som skulle få oss att för ett ögonblick glömma bort OS. Nu skulle de dessutom ta bort de löst sammansatta lagen från senast och göra det till en ren landslagsturnering, vilket såklart skulle öka statusen ytterligare. Att den nu inte blir av gör att vi i nuläget inte har en enda schemalagd ishockeyturnering med de bästa spelarna. Det KAN bli World Cup 2021. Det KAN bli NHL-deltagande vid OS 2022. Men det kan också bli den totala motsatsen. OS-deltagandet är en viktig fråga för spelarfacket när nästa kollektivavtal ska förhandlas fram, och för dem är det nog taktiskt sett ganska bra att World Cup 2020 nu ställs in. För NHL är det inte alls bra. Deras chans att öka turneringens status minskade nu än mer.

World Cup var en tilltänkt kassa-ko för NHL. Det var deras chans att få skina och ge oss hockeyfans vad de ville ha. Men det var också ett bra förhandlingsbete. Så länge de hade World Cup skulle de kunna använda det mot spelarna, som så desperat vill spela OS. ”Hallå, ni får nu en mycket bättre turnering här i Kanada på liten rink!”. Men nu har det inte heller det att gå på. Spelarna var med i beslutet att ställa in turneringen 2020, och kanske kan det öka deras chanser att få OS 2022. Så länge NHL hade World Cup kunde det, alltså, vara ett sätt att få sina spelare någorlunda nöjda.

BLIR DET ENS WORLD CUP INNAN 2024?

Nu får vi se om de kan ro ihop World Cup 2021. Men då blir det garanterat inget OS-spel 2022. Och blir det OS-spel 2022 blir det garanterat ingen World Cup-turneringen förrän 2024. Och blir det World Cup 2024 blir det kanske inget OS-deltagande 2026, då turneringen antingen spelas i Stockholm eller i Milano. Samtidigt vill ju NHL hemskt gärna  vara med vid OS 2026 eftersom de ser Kina som en viktig marknad. De har ju till och med lagt några träningsmatcher inför NHL-säsongen där, de senaste åren. Som det känns nu är det något de verkligen vill satsa på. Och då kan vi kyssa World Cup goodbye till hösten 2023, i alla fall. Förmodligen längre.

En turnering var det NHL klarade av att ro iland i sin egen regi. En enda turnering, när de skulle visa musklerna och överträffa OS. Och den turneringen blev dessutom, sett till de enorma förväntningarna, ett fiasko. Det de lyckades med var att bygga upp en enorm hajp. Trupputtagningarna blev dock roligare än själva turneringen. Inramingen i Toronto var ljummen, delvis tack vare att klubbens baseball-lag gick bra i slutspelet och lockade ett större intresse. Snacka om maktdemonstration av baseballens liga MLB.

Även om både NHL och spelarfacket var med på att ställa in World Cup 2020, eller åtminstone lägga planerna på is, kan jag inte se det på något annat sätt än att beskedet är ett misslyckande för NHL:s del. Med tanke på det lockouthot som kommer ligga runt ligan ungefär vart sjunde, vart åttonde år så kanske det är det perfekta beviset på att det helt enkelt inte är en klok idé att låta dem arrangera en turnering även om de skriver att World Cup kan bli en del av ”något större och en mer långsiktig planering”. Det kommer inte hålla. Då kanske det helt enkelt är läge för ligan att lämna över de planerna till de som kan, som det internationella ishockeyförbundet (IIHF) och den internationella olympiska kommittéen (IOC).

Själv känner jag mig sviken. NHL gav oss en kaka och den visade sig vara möglig.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten