Sök
555 NHL-MATCHER. Jason Garrison kommer till Djurgården med massor av erfarenheter.
SHL

NHL-veteranen söker nytändning i SHL: ”Kände inte att jag var slut på något sätt”

En NHL-veteran med tung meritlista som ska göra skillnad för Djurgården. Jason Garrison har inte kommit till Sverige för att varva ned efter en lyckosam NHL-karriär. Han ser flytten till SHL som ett nytt kapitel i karriären.
– Jag vill fortsätta spela så länge jag kan, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Spelade match för Djurgården – sedan byttes han bort till Edmonton

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han avverkade sina två första SHL-matcher inom loppet av 24 timmar. Men med tanke på vilka stora förändringar som har skett i Jason Garrisons liv den senaste månaden var det inte antagligen speciellt märkvärdigt.

Häng med…
* 22 december spelade han sin sista NHL-match med Edmonton Oilers mot Tampa Bay Lightning.
* 30 december trejdades han till Chicago Blackhawks.
* 2 januari kom han och Chicago överens om att bryta kontraktet.
* 7 januari presenterades han av Djurgården.
* 18 januari debuterade han i SHL och blev matchvinnare när Brynäs besegrades med 2–1.
* 19 januari spelade han sin andra SHL-match, sin första på Hovet.
– Mycket hockey på 24 timmar. Men det har bara varit kul att komma hit, få träna en vecka och få chansen att spela matcher nu i helgen, säger han till hockeysverige.se med ett brett leende efter lördagens 3–0-seger mot Brynäs.

”HADE INTE BEHOV AV EN ÄLDRE BACK”

Det här skulle givetvis ha kunnat vara en känslomässig berg- och dalbana för Jason Garrison. Men i stället för att deppa över att NHL-karriären med stor sannolikhet är över försöker han se möjligheterna i det nya äventyr som tagit honom till Sverige.
– Trejden inträffade och Chicago hade inte behov av en äldre back så vi bestämde oss ömsesidigt för att gå skilda vägar. Så fort det var klart sa jag till min agent att jag ville spela mer den här säsongen om det fanns möjlighet till det. Några dagar senare hände det. Det tog bara tolv timmar från det att de sa ”vi tror att något kan hända” till att det var klart. Jag hade inte så mycket tid att hinna prata med någon, men jag har alltid tagit egna beslut baserat på min magkänsla, berättar han.
– Processen gick väldigt snabbt. Jag hade turen som fick det här erbjudandet och tog chansen så fort den dök upp. Jag kände inte att jag var slut på något sätt, utan det var rätt möjlighet vid rätt tidpunkt och det funkade.

En rätt pikant detalj med den ovan nämnda trejden är att Edmonton bland annat fick rättigheterna till Djurgårdens back Robin Norell från Chicago i affären. Nu är de plötsligt lagkamrater i SHL.
– Jag fick det berättat för mig och det är ju ganska lustigt att vi båda befinner oss här nu, skrattar Jason Garrison.


Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

PUBLIKEN I SVERIGE: ”NÅGOT JAG ALDRIG UPPLEVT FÖRUT”

Men varför blev det just Sverige för 34-åringen. Lite tur och mycket tajming, är svaret.
– Det fanns lite samtal med lag i olika länder, men det första riktiga anbudet som dök upp var här. Det var inget att tveka på, berättar han.
– Jag hann inte prata med några av de svenskar jag spelat med i NHL innan jag bestämde mig, utan gick på min magkänsla. Djurgården tog en chans med mig och jag vill visa att de tagit rätt beslut. Jag har spelat med många svenskar och de har alltid sagt att det här är en bra plats, så jag behövde egentligen inte prata med någon. Så fort allt var klart var det många som hörde av sig och sa att ”du kommer att älska det”. De bekräftade egentligen bara det jag redan visste.

Vad har du fått för intryck hittills?
– Det är vackert, ett vackert land. Många har nämnt den här staden tidigare och den lever upp till förväntningarna. Jag har varit lite jetlaggad eftersom allt gått så fort så jag har inte hunnit utforska så mycket, men bara genom att gå runt och titta har jag fått känslan av att det påminner om hur det är hemma (i Kanada). Mycket vatten och vädret är sig likt så här års.

Och av Djurgården?
– Medan processen pågick läste jag på lite grann om laget, om historien. Det känns bra eftersom de vunnit flest mästerskap av alla. Nu var det ett tag sedan de vann något, men det märks att de verkligen är ivriga att göra det igen. Man märker på alla, spelarna, coacherna och ledarna, att de verkligen vill nå framgång här.

Hur upplevde du atmosfären under din hemmadebut på Hovet?
– Det är något jag aldrig har upplevt förut. Vanligtvis hör man publiken när det är en målchans eller en räddning, men här pågår det hela matchen. Man brukar kunna stänga ute det, men här går det inte. Man kommer på sig själv med att lyssna.

TREA I NHL-BACKARNAS MÅLLIGA 2012

Jason Garrison kommer till Stockholm med massor av erfarenhet och tunga meriter. Den 34-årige veteranen har 555 NHL-matcher på sitt CV med Florida, Vancouver, Tampa, Vegas och Edmonton. Han har gjort 30 poäng eller fler vid tre tillfällen i världens bästa ligan och var under säsongen 2016/17 trea i backarnas målliga med 16 fullträffar, endast överträffad av Erik Karlsson och Shea Weber.

Även om han inte längre är samma back som han var då ser Djurgården stor potential i sitt nyförvärv. Han är tänkt att göra stor skillnad när han väl anpassat sig till sin nya omgivning.
– Jag förväntar mig att han i slutändan går upp på 20-25 minuter, för så pass duktig tycker jag att han är. Han ska bara lära sig systemet. Det är en väldigt duktig back av vad jag har sett, säger tränaren Robert Ohlsson.

Garrison vill ha den sortens ansvar.
– Absolut. Så fort jag anpassat sig och blivit mer bekväm, vilket jag känner att jag blir i allt större grad. Det kommer situationer som är nya för mig och jag kommer att behöva lära mig snabbt, men jag tror att alla vill spela så mycket som möjligt, konstaterar han.


Foto: Curtis Comeau/Icon Sportswir​e

”HAN HAR EN JÄTTEBÖSSA”

I sina två första matcher har han matchats rätt försiktigt med i genomsnitt knappa 15 minuters speltid per match. Trots att det är ett väldigt litet smakprov har han hunnit ge lagkamraterna positiva vibbar. Målvakten Adam Reideborn kände redan efter ett par träningar att det var en klassback laget hade fått in.
– Framför allt hjälper han mig och (andremålvakten Robin) Jensen jättemycket. Han täcker alla skott han har chansen att täcka, han får alltid fram en klubba eller ett ben och bryter många passningar. Framför allt i egen zon är han en trygghet, väldigt stabil att ha som målvakt, säger Reideborn.

Det mest omtalade med Jason Garrison – förutom möjligtvis hans biceps – är hans tunga skott. Det kan Reideborn om någon vittna om.
– Han har en jättebössa som nog kommer att märkas snart. När han får ett läge kommer det att smälla. Jag har fått känna på den själv, det har gått igenom byxorna och man har fått lite ont i händer, så det kommer nog att bli några fler mål för honom i år, säger målvakten.

Jason Garrison hoppas att Djurgården bara är första anhalten i ett nytt kapitel av karriären. Trots att han fyller 35 år under 2019 är han inte redo att tänka på refrängen ännu.
– Jag har alltid blivit tillsagd att försöka spela så länge som det är möjligt, så länge man inte skadar sig själv. Så det är min plan. Varje kille som befinner sig i min position kan skatta sig lycklig och jag tror att jag vill fortsätta spela så länge jag bara kan, säger han innan han med ett skratt tillägger:
– Men antagligen inte lika länge som Jágr.

Den här artikeln handlar om: