Sök
Uffe Bodin
BODIN: Affärerna som har sänkt Edmonton Oilers

Det som borde vara en utmanare till Stanley Cup är inte ens ett slutspelslag. Edmonton Oilers fortsätter att vara NHL:s stora sorgebarn. Efter nattens förlust mot Detroit Red Wings fick general managern Peter Chiarelli slutligen sparken. Här följer en dyster resumé av besluten som kört ned klubben i skiten.

LÄS ÄVEN: Uppgifter – Peter Chiarelli får sparken av Edmonton Oilers

När jag gjorde mitt första besök i Edmonton i februari 2017 var allt frid och fröjd. Connor McDavid var på väg mot sin första poängligaseger och Oilers mot sitt första slutspel sedan finalförlusten mot Carolina Hurricanes 2006.

”The decade of darkness”, som mina vänner i staden kallade det tioåriga elände som passerat sedan finalen, var äntligen över. McDavid skulle ta laget till nya höjder och göra klubben till en utmanare. Under samma vår kommer Oilers också en seger från konferensfinal efter en stenhård batalj med Anaheim Ducks i den andra slutspelsrundan.

När jag besökte staden under förra säsongen var frustrationen och suckarna tillbaka. Laget var mediokert igen, på väg att missa slutspel – trots att McDavid var på väg att vinna poängligan igen.
– Det är som om vi inte kan hantera vackra saker i den här stan, sade min vän Clark uppgivet.

När vi gjorde vår resa till Edmonton med hockeysverige.se i oktober var allt det självförtroende och den stolthet som jag bevittnat hos lokalbefolkningen under mitt första besök som bortblåst. I stället för tillförsikt och optimism möttes jag av nervositet och oro. Den tro man tidigare hade haft på laget och klubbledningen fanns inte längre där.

Under säsongen har jag på avstånd sett hur nervositeten och oron har förvandlats till ilska. I första hand riktad mot mannen som satt sina fingeravtryck på det misslyckade lagbygget, general managern Peter Chiarelli.

LÄS ÄVEN: Legendarens brutala sågning av Edmonton Oilers

SPOONER PÅ WAIVERS – NÅDASTÖTEN?

Den senaste tiden har Chiarelli med alla möjliga medel försökt hitta en väg ut ur mörkret. Det har varit coachbyte och trejder om vartannat. Men i stället för att skapa lösningar har han bara skapat fler frågetecken. Likt någon som har fastnat i kvicksand har Chiarelli bara sjunkit djupare och djupare ju mer han har stretat emot.

Nådastöten var antagligen när forwarden Ryan Spooner sattes upp på waivers härom dagen. Spooner är en av de stora symbolerna för Chiarellis misslyckande. Oilers fick honom från New York Rangers i utbyte för Ryan Strome i mitten av november. Samme Strome som Oilers i sin tur hade fått från New York Islanders i utbyte för Jordan Eberle sommaren 2017. Eberle gjorde 25 mål och 59 poäng för Islanders i fjol – Strome stannade på 13 mål och 34 poäng och hade bara 1+1 på 18 matcher innan trejden med Rangers. Spooner? Han har 2+1 på 25 matcher i Oilers uniform.

Efter nattens 2–3-förlust mot Detroit Red Wings kom slutligen beskedet många fans har väntat på, för att inte säga krävt. Oilers kommer av allt att döma att sparka Chiarelli inom de närmaste dagarna. Det blir i så fall slutet på en till stora delar mörk epok i klubbens historia.

MISSTAGEN SOM LETT TILL MISÄREN

För att förstå varför han inte får vara kvar – och tillika varför klubben befinner sig där de gör – har jag satt ihop en tidslinje med de händelser som lett till Edmonton Oilers nuvarande misär.

24 april 2015 – Edmonton Oilers anställer Peter Chiarelli som general manager.

27 juni 2015 – Chiarelli värvar backen Griffin Reinhart från New York Islanders i utbyte för ett förstaval och ett andraval i draften. Förstarundevalet, 16:e totalt, använder Islanders till att drafta Mathew Barzal, fjolårets vinnare av Calder Trophy som årets rookie. Reinhart då? Den snart 25-årige backen, draftad som fjärde spelare 2012, gör 29 grundseriematcher och en slutspelsmatch för Oilers. Sedan dess har han varit fast i AHL. Tillhör numera Vegas Golden Knights och håller till i farmarlaget Chicago Wolves.

1 juli 2015 – Chiarelli skriver ett sexårskontrakt med den slovakiske backen Andrej Sekera värt 33 miljoner dollar. Sekera gör 30 respektive 35 poäng under sina första två säsonger i klubben. I fjol begränsades han till 36 matcher på grund av skada. Den här säsongen har 32-åringen fortfarande inte spelat någon match efter att ha slitit av hälsenan i somras. Han har två år kvar på kontraktet.

29 juni 2016 – Chiarelli trejdar Taylor Hall, vald som första spelare i draften 2010, till New Jersey Devils i utbyte för Adam Larsson. Under sin andra säsong med Devils gör Hall 39 mål och 93 poäng och får Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare.

1 juli 2016 – Chiarelli skriver ett sjuårskontrakt med Milan Lucic värt 42 miljoner dollar för att ersätta Taylor Hall.

8 oktober 2016 – Chiarelli trejdar Nail Jakupov, förstavalet i draften 2012, till St. Louis Blues i utbyte för Zach Pochiro och ett villkorligt draftval i tredje rundan 2017. Under sina fyra säsonger i Edmonton gör Jakupov aldrig fler än 33 poäng. Han lyfter i varken St. Louis eller därefter i Colorado Avalanche. Är sedan i somras tillbaka i Ryssland och KHL, där han spelar för SKA Sankt Petersburg. Pochiro gör fyra AHL-matcher för Oilers farmarlag Bakersfield Condors. Befinner sig sedan en tid tillbaka i ECHL.

22 juni 2017 – Chiarelli trejdar Jordan Eberle till New York Islanders i utbyte för Ryan Strome. För resultat av den trejden, se passusen om det i texten ovan.

23 juni 2017 – Chiarelli ger backen Kris Russell ett nytt fyraårskontrakt värt 16 miljoner dollar. Detta ett knappt år efter att ha plockat upp honom helt iskall på free agent-marknaden – i oktober.

2019 – Spooner på waivers, finske målvakten Mikko Koskinen, 30, får ett nytt treårskontrakt värt 4,5 miljoner dollar per säsong – baserat på hur han har presterat i 27 NHL-matcher, Oilers förlorar tre raka matcher. Och Chiarelli får sparken.

Det kommer antagligen att krävas ett par år för att få ordning på den här oredan. Men just i denna stund vet jag att mina vänner i Edmonton mår bättre än de gjort på länge. När jag tidigt i morse frågade en av dem hur reaktionerna på beskedet om Chiarellis avsked hade varit svarade han kort och gott:
”We’re throwing a party!”

Den här artikeln handlar om: