Sök
AIK:s E-hockeylag.
ÖVRIGT

AIK:s unika satsning: ”Kommer förmodligen bara växa”

Det var i början av januari som AIK gick ut med att de som första klubb i Sverige startar ett E-hockeylag och redan nu har de hunnit spela 16 matcher i ECL Elite.
— Vi är inne på första säsongen, men hoppas inom ett år vara superproffsiga, säger AIK Hockeys Sevve Saberi till hockeysverige.se.

E-sporten runt om i världen växer så att det knakar och sedan tidigare har bland annat många professionella fotbollsklubbar startat egna E-sportlag. AIK är första hockeyklubb i Sverige att ha E-sport på programmet.
— Vi är en liten styrka och kan inte avsätta någon på 100 procent för detta. Men vi fick upp ögonen för E-sport och fick höra att det här i stort sett skulle kunna sköta sig själv, berättar AIK Hockeys Sevve Saberi för hockeysverige.se om beslutet att ta upp sporten i föreningen.
— Dessutom vet jag själv hur mycket E-sporten växer i världen och det kommer förmodligen bara växa. Efter att ha läst att alla klubbar i NHL förmodligen inom kort kommer ha ett lag också så var det inget snack, fortsätter han.

ANDRA KLUBB I EUROPA ATT GÖRA DETTA

NHLGamer är Europas största plattform för tävlingsspelande i EA Sports NHL-serie. Sajten lanserades 2015 och har snabbt växt. Dess flaggskepp, European Championship League (ECL), är kort och gott ett seriesystem för E-hockeylag. Precis på samma vis som vi är vana vid.

Laget Sjukstugan placerade sig högt förra säsongen (man klarar av två säsonger på ett år) i den högsta divisionen, kallad ECL Elite, och det var det laget och dess medlemmar som AIK tog över.
— Det var en kontakt från AIK, som har lite koll på NHL-spelsscenen, som hörde av sig till NHLGamer. Han presenterade idén för dem, de blev intresserade och sedan så skulle han ta fram ett klart lag som skulle representera AIK. För det kan vara lite ”meckigt” att börja om från början i lägsta divisionen och ta sig uppåt, berättar lagets lagkapten Björn Baglioni Nordetun för hockeysverige.se om hur det blev AIK för deras del.
— Det är ju bara en klubb tidigare (Düsseldorf) som gjort detta, och nu AIK då. Det var såklart jättesporrande för alla. AIK visade också att de ville satsa på det här helhjärtat.

KOMMENTATORER PÅ MATCHERNA

Spelformen är sex-mot-sex. Det vill säga att lagmedlemmarna sköter en gubbe på skärmen var. Alla matcher sänds på plattformen Twitch, som sänder mängder med E-sport överlag. Dessutom lyfts några matcher upp till att bli Veckans match.
— Då är det lite större, med kommentatorer och sånt. Vi brukar också ha en svensk kommentator till våra matcher, berättar Baglioni Nordetun.

Kärnan i AIK-laget har spelat ihop i fem år och många har dessutom ägnat sig åt hockey på is sedan tidigare.
— För E-hockeyn är det ett jättestort steg att just AIK, en såpass stor klubb, hakat på och det är väl bara en tidsfråga innan fler gör det, berättar Baglioni Nordetun.

Har ni många fans, får ni respons?
— Absolut. Just sedan AIK, som är en storklubb i Sverige. så var det extremt. Det var över 100 tittare till första matchen innan vi ens hade hunnit ur omklädningsrummet som det heter.

HOPPAS KUNNA LOCKA EN BREDARE PUBLIK

I Europa fanns det som sagt sedan tidigare bara en klubb med ett E-hockeylag, Düsseldorf, och Sevve Saberi hoppas nu att E-hockeyn kommer bli stort, blir den det så tror han att det kommer locka en bredare publik till klubben. När killarna i laget gästade Hovet i samband med en match så var intresset från publiken stort.
— Det var jättemycket folk där och det var jätteintressant, säger Sevve Saberi.
— Responsen har överlag varit bra. Vi har fått höra tidigare att fotbollen, som också har E-sport, har fått lite kritik, men det var längesedan. Men jag har inte hört något negativt. Alla tycker att det är roligt.

AIK ligger just nu på 13:e plats i ECL Elite, högstadivisionen som innehåller 16 lag.

Vad har ni för visioner/planer?
— Det är att fortsätta vara Sveriges ledande lag. Men sen är det såklart att konkurrera med de finska lagen där toppskiktet ligger lite före. Det är väl tre-fyra lag som ligger ett eller två steg före. Så det är att alltid spela om finalerna i ECL, säger Baglioni Nordetun och fortsätter:
— Men sedan får man se vad som händer i övrigt med turneringarna. Det växer ju som sagt hela tiden. Men just nu är det väl att sätta en grund och få det här samarbetet att fortsätta så vi kan ta det därifrån.

När matcherna spelas sitter lagmedlemmarna hemma hos sig själva. Kommunikationen sköts vi en voice-chat. Men att det skulle handla om en stillasittande grupp människor som lirar E-hockey är helt fel.
— Även om man inte tror det så ger bättre fysiska förutsättningar att du är klarare i huvudet och får snabbare reaktioner. Så är det absolut. I och med att AIK är en idrottsförening så vill de, och det är ett litet krav, att vi ska ha fysisk träning, säger Baglioni Nordetun.
— Vi har några som är väldigt aktiva vid sidan av, som spelar bandy och innebandy. Annars hjälper AIK till med träningsprogram och såna saker så vi får förutsättningarna.

Länk till AIK:s sida på NHLGamer.

Den här artikeln handlar om: