Sök
Anton Holm siktar mot SHL-spel med AIK.
Nyheter

AIK:s poängspruta ignorerar ryktena om framtiden: ”Allt annat än att ta AIK framåt känns oväsentligt”

Den senaste tiden har AIK:s Anton Holm varit en ryktenas man då både SHL- och finska klubbar uppges jaga ytterforwarden. Han själv är däremot bara fokuserad på att AIK ska ta klivet upp till SHL.
– Jag fokuserar på det som jag kan kontrollera och det är spelet ute på isen och att ta AIK framåt, allt annat känns oväsentligt just nu, säger 28-åringen till hockeysverige.se.

Anton Holm är den bästa spelaren både mål- och poängmässigt i det näst bästa laget i HockeyAllsvenskan hittills den här säsongen. 32 poäng på 34 matcher gör även att han ligger bland toppen av poängligan, för andra säsongen i rad.

Han själv menar att han är nöjd med lagets insats och drar hellre fokus på laget AIK än spelaren Anton Holm.
– Det har gått bra. Vi krigar på, det är ett par matcher kvar av serien där vi måste fortsätta kämpa.
– För egen del har det gått helt okej, inget mer än så. Det är en lagidrott och vi som lag har gått bra och ligger tvåa i tabellen. Man får utvärdera mer efter säsongen.

Men 32 poäng på 34 matcher måste väl vara bättre än ”helt okej”?
– Jo, men målet kanske inte är att ösa in poäng på individnivå. I AIK har vi ett annat tänk och vi tänker längre än varje individs poängsnitt.

”DET FÅR EXPERTERNA AVGÖRA ISTÄLLET”

Anton Holm gör sin femte säsong i HockeyAllsvenskan. Först spelade han i BIK Karlskoga innan lasset drog vidare till Södertälje. Där pangade han in 28 mål och vann skytteligan. Nu är han inne på sin andra raka säsong med AIK. Förra året vann han den interna skytteligan och var med bland de bästa i ligan, precis som i år.

28 år gammal är han inne i det åldersspannet där man sägs ha sin prime. Han vill däremot inte se det så utan försöker bara ha roligt ute på isen och fortsätta utvecklas som spelare.
– Jag spelar hockey för att det är kul. Jag får göra det som jag tycker är roligt och kan samtidigt få betalt för det. Det här med prime hit och dit är inget som jag funderar på utan det får experterna avgöra istället.
– Man försöker bara jobba på och ha roligt. När man har roligt samtidigt som man kämpar på så brukar det falla på plats. Jag tar dagen som den kommer där ute på isen och sen blir det vad det blir.

LÄS ÄVEN: AIK:s poängkung uppges vara klar för ny klubb

De senaste åren har alltid de bästa spelarna tagit klivet uppåt för att spela i SHL. Emil Molin till Malmö, Victor Ejdsell till HV71, Elias Pettersson till Växjö och Michael Lindqvist till Färjestad för att nämna några. Anton Holm försöker däremot att tänka på nuet och inte blicka framåt för mycket.
– Jag har fullt fokus på AIK. Allt annat får man ta som det kommer eller efter säsongen. Självklart är målsättningen att spela SHL, spela högre upp med AIK. Det tänker vi alla i laget.

Det har gått rykten om att du skulle vara klar för TPS Åbo i Finland om det inte blir SHL-avancemang med AIK. Är Finland ett alternativ för dig nästa säsong?
– Jag har inte pratat med min agent sedan november. Jag ska prata med honom efter säsongen med AIK. Det känns onödigt att lägga energi på saker som jag inte kan kontrollera för tillfället. Jag fokuserar på det som jag kan kontrollera och det är spelet ute på isen och att ta AIK framåt, allt annat känns oväsentligt just nu.

SHL-AVANCEMANG SOM GÄLLER

Under fredagskvällen är det seriefinal som väntar när Oskarshamn kommer och gästar i Hovet. En match som många ser fram emot då det med största sannolikhet blir de två lagen som möts i den HockeyAllsvenska finalen till våren. Anton Holm ser fram emot mötet med serieledarna.
– Det är bara att köra på, det finns inget speciellt annorlunda att göra. Vi ska försöka göra vår grej inom laget och Oskarshamn kommer göra deras grej. Det kommer att bli en bra hockeymatch. Samtidigt kommer det bli en bra värdemätare för oss då de ligger några poäng före oss. Det blir nog ett jäkla ståhej vilket blir kul.

Siktar ni på första platsen eller nöjer ni er med att komma tvåa i tabellen?
– Etta eller två spelar ingen jättestor roll. Det viktiga är att komma topp två, det har varit målet sedan inledningen av säsongen. Sedan har vi hemmafördel om vi kommer etta. Alla som håller på med elitidrott siktar på att komma först och vara bäst. Det är klart att vi jagar förstaplatsen men vi är nöjda med att komma tvåa också.

AIK har de senaste säsongerna legat bland topplagen och varit kvalat upp till SHL men fallit i slutskedet. Nu är det avancemang som gäller för Stockholmslaget. Enligt Holm har laget god chans att lyckas uppnå sitt mål.
– Jag tycker att vi har en otroligt bra bredd. Fyra bra lines som kan göra jobbet både framåt och bakåt. Vi har flera tunga forwards och bra special teams, både powerplay och boxplay. Bredden vi har skulle jag säga är otroligt svår att slå, säger Anton Holm.

Den här artikeln handlar om: