Sök
Adam Deutsch
SHL

Från ekonomiskt kaos till SHL-kontrakt: ”Blev ändå en liten chock”

Han har haft en karriärsresa som nog ingen annan kan jämföra sig med. Nu är Adam Deutsch tillbaka i Brynäs, efter att ha lämnat de ekonomiska kaoset i Medvescak Zagreb. Om ett par veckor går hans avtal med Brynäs ut.
– Jag hoppas jag får stanna, säger han till hockeysverige.se

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre matcher i SHL och sju i SM-slutspelet som junior. Det gav ett KHL-kontrakt. Efter en säsong i KHL flyttade han till HockeyAllsvenskan och efter en säsong där blev det spel i den österrikiska ligan. Nu är Adam Deutsch tillbaka i Brynäs på ett korttidskontrakt, efter en karriärbana som nog får ses som unik.
– Det är en rätt speciell resa jag haft. Men jag har inte tänkt så mycket på det. Jag har gjort mina val utifrån vad jag behöver, säger Deutsch till hockeysverige.se.
– KHL var ju fantastiskt roligt. Jag spelade inte överdrivet mycket, så jag behövde komma hem och få mer speltid. Då kändes Hockeyallsvensken och Almtuna som ett bra ställe för mig att få utvecklas och spela mycket. Det är trots det man behöver som ung spelare. Det blev ett år där, sen tillbaka till Zagreb i EBEL. Där trivdes jag jättebra, så det var synd att det blev som det blev…även om det här också blev rätt bra, tillägger han med ett leende.

Återkomsten till i Brynäs föregicks av speciella omständigheter. Hans klubb Medvescak Zagreb bröt alla kontrakt på grund av ett ekonomiskt kaos.
– Vi tappade största sponsorn i Medvescak. Det blev en ekonomisk affär med löner och sånt och sen sa de sa upp alla spelarkontrakt så jag lämnade av ekonomiska skäl. Alla andra i laget lämnade också så jag var inte ensam. Nu spelar de vidare med ett lag med unga kroater, men det går inte så bra för dem.

 

”BLIR ÄNDÅ EN LITEN CHOCK”

Hur mycket visste ni i spelargruppen om kaoset som pågick?
– Vi hade lite info om det, så det kom inte som en total chock. Men det blir ändå en liten chock när något sånt där händer. Det vi fick höra var att saker var på väg att lösa sig, och sen från den ena dagen till den andra fick vi veta att sponsorn hade dragit sig ur och att de skulle säga upp alla kontrakt. Det gick rätt snabbt.

Var du orolig? Det var ändå din inkomstkälla som försvann.
– Det var självklart tråkigt att det blev sådär. Ekonomin lär fungera för en om man ska spela utomlands. Men jag har sparat undan en hel del, så det var inga problem, skrattar Adam Deutsch.

TRÄNADE MED DIVISION TVÅ-LAG

Foto: Bildbyrån

Rent karriärmässigt hamnade backen i en ovan situation. En position han inte varit i tidigare.
– Det var nytt. Det var en annorlunda sits som jag aldrig hade varit i, att inga ha någon klubb. Lillebrorsan (Gabriel Deutsch) lirar i J20 så jag var med dem litegrann, på något pass, och sen var jag på is med Strömsbros A-lag i division två. Annars körde jag mest i gymmet, ensam. Det var lite svårt kring jul där, när lagen gick på ledighet. Men så ringde ”Dacke” (Andreas Dackell, Brynäs sportdirektör) och sa att han ville ha mig hit.
– Det blev en jättebra lösning för mig. Det var jättekul och jätteskönt att de ringde och att jag kunde ta en plats här.

Adam Deutsch skrev på ett korttidskontrakt som går ut den tredje februari. Det har hittills blivit fem matcher, med en snittistid på ungefär tolv minuter, sedan återkomsten till Brynäs.
– Jag tänker inte så mycket på det där utan försöker spela varje match som om det är den sista. Jag försöker visa upp mig och göra det jag är bra på. Jag har fått mycket beröm så jag tror de uppskattat det jag gjort.
– Jag hoppas jag får stanna. Men samtidigt så vet vi inte hur det är med (Lukas) Kilström som är skadad. (Marcus) Ersson är ju tillbaka nu och snart kommer Niclas Andersén tillbaka från avstängning också. Så de har ju en del backar på kontrakt.

Är du orolig för att återigen hamna i en sits där du behöver gymma ensam i väntan på en en ny klubb?
– Nej, jag är ändå inte det. Jag hade en jättebra säsong i Zagreb. Jag fick spela mycket och och fick verkligen chansen att visa upp mig. Jag har gjort mig ett namn ute i Europa. Här hemma har jag inte spelat på ett tag så här är jag rätt okänd. Många har inte sett mig de senaste åren. Men oavsett vad som händer så är jag inte orolig.

”TYCKER JAG HÖR HEMMA PÅ DEN HÄR NIVÅN”

Trots att karriärbanan inte varit spikrak, utan snarare som en berg-och-dalbana, har Adam Deutsch alltid haft siktet inställt på att komma tillbaka till SHL.
– Jag har aldrig riktigt gett upp tanken på det. När jag var här som junior tycker jag själv jag gjorde det otroligt bra. Jag vet att jag håller SHL-klass, rent spelmässigt. Det tycker jag att jag visat nu också. Även om jag inte hade spelat på en månad innan jag kom hit så är jag ändå nöjd. Det är inte det lättaste, att komma in i det här läget och prestera. Men jag tycker någonstans att jag hör hemma på den här nivån.
– Jag vill spela i SHL och jag hoppas att jag får vara kvar här. Jag är stolt över det jag gjort i det här läget.

För lagets del då? Där har det gått tungt sedan backens intåg.
– Det har varit lite tungt. Samtidigt tycker jag att vi i vissa matcher har spelat bra hockey. Tillräckligt bra för att vinna. Vi har haft lite marginaler emot oss, konstaterar han.

Den här artikeln handlar om: