Sök
Philip Broberg, Victor Söderström och Nils Höglander kan gå i förstarundan
SHL

Tre svenskar går i förstarundan – enligt tunga draftrankingen

Vissa draftrankingar är tyngre än andra. Bob McKenzies är kanske den allra tyngsta. Enligt den kommer en svensk gå topp-tio i sommarens draft, och tre kommer gå i förstarundan.

I somras upplevde svensk hockey en riktigt stor stund då Rasmus Dahlin gick etta i draften. Sommaren som kommer får vi inte se någon blågul gå så tidigt, utan det mesta talar för att en amerikan går som nummer ett. Draften 2019 markerar den fjärde raka draften då ingen kanadensare kommer gå först.

Bob McKenzies mid-season ranking är Jack Hughes etta. Han skriver att gapet mellan amerikan och de övriga har minskat, men att han ändå är den som väntas gå först. Finske JVM-hjälten Kaapo Kakko och Vasilij Podkolzin, ryssen, andas dock Hughes i nacken nu under säsongens andra halva. Kirby Dach är högst rankade kanadensare, på fjärdeplats.
– Vi har fortfarande Hughes som etta. Men han är nummer ett i en grupp på fem eller sex spelare. I början av säsongen var han alldeles ensam i den gruppen, sade en av de scouter som deltagit i rankingen till TSN.

KAN VÄLJAS FÖRST AV ALLA BACKAR

 

Det är tio anonyma NHL-scouters rankingar som ligger till grund för Bob McKenzies lista. En lista där vi har en svensk på åttonde plats: Philip Broberg. Broberg gör en stark säsong med AIK och fick också chansen i JVM då Timothy Liljegren olyckligt skadade sig. Bara en enda back rankas högre än AIK-spelaren, Bowen Byram. Bob McKenzie skriver att Broberg är den enda spelaren som kan hota Byram om att väljas först bland backarna i den rejält forwardstyngda draften.

Nästa svensk på listan är också det en back. Brynäs Victor Söderström, som även han gjort en stark säsong, återfinns på 17:e plats och ser alltså ut att gå ungefär mitt i den första rundan.

En svensk som däremot är precis på gränsen är Nils Höglander, som rankas som nummer 29 och alltså kan få en nervös väntan under draftnatten i sommar. Han kan vara en sån som får vänta till tidigt i den andra rundan innan han väljs.

Ytterligare fyra svenskar finns med på topp 80-listan. Djurgårdens Albin Grewe och Tobias Björnfot är på plats 44 respektuve 45. Strax bakom dem är Simon Holmström som nummer 50, och på plats 74 finns Samuel Fagemo som kunde ha draftats redan i somras men förbisågs av samtliga lag då.

Se hela listan här.

SAMTLIGA SVENSKAR TOPP 80

8. Philip Broberg, AIK
17. Victor Söderström, Brynäs
29. Nils Höglander, Rögle
44. Albin Grewe, Djurgården
45. Tobias Björnfot, Djurgården
50. Simon Holmström, HV71
74. Samuel Fagemo, Frölunda

Den här artikeln handlar om: