Sök
SHL

Poängkung och olycksfågel – kaptenen som härdats: ”Jag har lärt mig att vara skadad”

2018/19 skulle bli den första säsongen på länge där han fick vara skadefri. Så blev det inte. Men trots åtta missade matcher är Jacob Josefson bara fyra pinnar från toppen av poängligan och har redan satt personligt säsongsrekord.
–  Det är bara att ta det lugnt och göra vad doktorn säger att man ska göra, säger djurgårdskaptenen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han kom med rubriker på frälsartema tillbaka till klubben han fostrades i. Jacob Josefson såg fram emot att försöka dela med sig av erfarenhet, rutin och offensiv kraft när han återvände till Sverige och Djurgården efter åtta år i Nordamerika. Något han definitivt har lyckats med.

Efter 36 spelade omgångar ligger Stockholmslaget på en fjärde plats i tabellen, och den 27-årige kaptenen har varit en stor faktor till att Djurgården är med och slåss om topplaceringarna. Med sina 28 poäng snittar han en poäng per match och har bara fyra pinnar upp till kedjekompisen Jakob Lilja i toppen av poängligan. Säsongsrekordet i seniorhockeyn, från 2012/13 i AHL-laget Albany Devils, är passerat. Kunde Jacob föreställa sig att återkomsten till Djurgården skulle bli en sådan succé?
– Jag hade väl någonstans i bakhuvudet att det kanske kunde bli så här… Men jag vet inte. Det har gått bra, och nu på slutet har vi spelat bra som lag också. Det är jättekul när allting klaffar, säger den rutinerade forwarden.

Den största anledningen till att det gått så bra, tror Josefson, är samspelet med kollegorna i förstakedjan – Jakob Lilja och Daniel Brodin. Tillsammans har de samlat på sig hela 87 poäng fördelade på 33 mål och 54 assist.
– Jag har fått mycket hjälp av mina kedjekamrater. Vi har haft bra kemi, vi har spelat med varandra i princip varje match sedan försäsongen så vi har kunnat hålla ihop och lära känna varandra bra. Jag kände Brodin redan innan och Lilja har kommit in jättefint där med oss. Jag tycker vi kompletterar varandra bra där ute och har roligt, säger Stockholmssonen.

Att komma hem till Stockholm då, har det spelat in också tror du?
– Absolut, det har varit jätteskönt att komma hem. Det var längesen jag bodde nära vänner och familj så det har varit skönt att ha dem mycket närmare. Allt är mer åtkomligt. man tänker inte på hockey hela dagarna utan när man kommer hem har man annat att göra och tänka på.

HAR BLIVIT HÄRDAD

När hockeysverige.se träffade Jacob Josefson inför SHL-premiären berättade centern att han hoppades på en säsong utan skador. Han kan knappt minnas när han hade ett helt skadefritt år senast. Tyvärr blev han drabbad även denna säsong, när han drog på sig en otäck skada efter att i en närkamp med Joel Lundqvist olyckligt satt sig på Frölundakaptenens skridsko. Josefson hölls borta från spel i åtta matcher, men är sedan slutet av december tillbaka i spel.
– Det har gått lite upp och ner sedan jag kom tillbaka. Jag hade väl egentligen en bit kvar till matchkondition, styrka och allt annat i början där. Men jag har jobbat in i det successivt och och känner att formen blir bättre och bättre.

Efter så många skadedrabbade säsonger, hur härdad har du blivit mentalt?
– Ganska härdad. Jag har lärt mig att vara skadad. Man får fokusera på det man kan kontrollera och det är att försöka träna bra och komma tillbaka i bra form. Du kan liksom inte fokusera på vad man kunde gjort annorlunda eller vad som ska hända när man kommer tillbaka. Utan man får försöka hålla sig positiv så gott det går. Då brukar det gå bra.

Vad är det första du gör när du får ett besked om att du inte kan spela på ett tag?
– Först kollar jag om jag kan träna eller hålla igång på något sätt. Sedan är det bara att ta det lugnt och göra vad doktorn säger att man ska göra.

Kan man säga att du har Hockeysveriges starkaste psyke?
– Haha, nej, det tror jag inte. Det är nog fler som varit i min situation.

Tre matchomgångar väntar på Jacob Josefson och hans Djurgården innan SHL tar uppehåll för landslagsspel. Den 7-10 februari spelas Beijer Hockey Games på Hovet och Jacob Josefson står sannolikt högt på förbundskapten Rikard Grönborgs lista när han ska ta ut truppen inför turneringen.

Hur ser du på dina chanser att ta en plats, Jacob?
– Vi får se, det var kul när jag var med i Karjala och det är alltid en ära att vara med i landslaget. Om de tar ut mig hade det varit väldigt kul.

Truppen till Beijer Hockey Games presenteras klockan 13:00 på måndagen.

Den här artikeln handlar om: