Sök
Känslornas man – Emil Sylvegård
Sweden Hockey Games

Från utskälld tuffing till landslagsman: ”Roligt att få credd för mitt hockeyspelande”

Kritiserad för sin tuffa och känsloframkallande spelstil. Nu har samma spelstil tagit Emil Sylvegård hela vägen till landslaget.
– Det har varit långt kämpande, men ett mål som uppfylls. Det ska bli väldigt kul att visa vad man går för, säger Malmöforwarden till hockeysverige.se

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det kom kanske som en smärre överraskning för många. När förbundskapten Rikard Grönborg i måndags presenterade sin trupp till Beijer Hockey Games var Malmö Redhawks-forwarden Emil Sylvegård en av de uttagna spelarna. Huvudpersonen själv var inte riktigt lika förvånad.
– Det har varit ett mål att komma med den här säsongen. Jag har slitit jäkligt hårt för det så det är bara roligt att få chansen, säger Sylvegård. 

När Rikard Grönborg gick igenom spelare för spelare motiverade han uttagningen av Sylvegård så här: 

”En tuff spelare att möta. Vi ska stöka till det lite här. Det är obekvämt att spela mot Emil. En underskattad spelare. Han har fortfarande det skickliga i sig och är en bra passningsspelare. Jag tror han kommer att klara sig utmärkt internationellt.” 

Statistiken backar upp Grönborgs ord. Sylvegård ligger trea i både Malmös interna mål- och poängliga. Han snittar näst mest istid bland lagets forwards efter Fredrik Händemark och han har en nyckelroll i både box- och powerplay. Landslagsplatsen kommer alltså inte helt oförtjänt.
– Jag har jobbat på min skridskoåkning, täcka puck och det jag är bra på. Jag har försökt bygga upp självförtroendet ännu mer, och sedan måste jag säga att våra tränare hjälpt mig mycket. Först och främst att få en roll i laget. Jag och Jeppe (Mattsson) har jobbat med målskyttet och tekniken och lite sådant. Det har varit långt kämpande, men ett mål som uppfylls. Det ska bli väldigt kul att visa vad man går för.

Får Grönborg le åt Sylvegårds insatser i Tre Kronor? FOTO: Maxim Thoré/Bildbyrån

EN ”TOM WILSON-TYP”

Emil Sylvegård vet om att han inte är SHL:s största lirare. Under sin karriär har han snarare gjort sig känd som en ”murbräcka” som ligger på gränsen till det tillåtna och gör allt för sitt lag. Spelstilen lockar fram känslor, både hos honom själv, lagkamrater, motståndare och den stora hockeykretsen.

Det har renderat i en hel del omdiskuterade situationer, rubriker och avstängningar genom åren. Senast i mitten av januari efter en tackling på Rögles Ted Brithén.
– Jag försöker inte läsa dem (rubrikerna). Det bara triggar mig mer att bevisa att jag är en bra hockeyspelare. De gör att jag tror på mig själv ännu mer och kör ännu hårdare.

Skåningen bryter den traditionella svenska spelarmodellen, men är bland de bästa i landet i den typen av roll. För att hitta liknande spelare måste man nästan blicka mot NHL och mot andra rivjärn som Vegas Golden Knights Ryan Reaves och Washington Capitals Tom Wilson. De två har genom åren också fått utstå en hel del kritik för sin, ibland lite för, fysiska spelstil.

Kan du se en likhet mellan dig och en sådan som Tom Wilson?
– Vi har väl ungefär samma spelstil. Sen spelar han i NHL och gör det väldigt bra där. Men en liten jämförelse kan jag nog se (haha), säger Sylvegård.

Sylvegård – Wilson

Och nog går det att jämföra dem vid en något närmare betraktelse. Wilson har den här säsongen varit avstängd (en tackling på svenska Oskar Sundqvist under försäsongen) men också visat vilken bra hockeyspelare som döljer sig bakom den stenhårda ”fasaden”. 

Precis som Emil Sylvegård.

För Malmöforwarden har all extraträning med Jesper Mattsson mynnat ut i nio mål och totalt 17 poäng efter 34 SHL-matcher. Det är redan personliga toppar i SHL-sammanhang för 25-åringen.
– Det är klart det är roligt att få credd för mitt hockeyspelande. Man får ofta annars bara höra att man bara är en powerforward och jobbig att möta. Någonstans är jag också en hockeyspelare, sen har jag kanske det som många andra inte har att jag är fysisk och jobbig att spela mot. Det är väl det som sticker ut också. 

Det går däremot inte att komma ifrån att han är urtypen för en powerforward, och en uppskattad sådan i Malmö Redhawks.
– Hockeyn går mycket snabbare och det är mycket kämpa fram och tillbaka. Kan man ha en lite annan styrka så tror jag att det kan vara en bra roll att ha i varje lag. Jag vill att det ska komma upp fler sådana spelare så den typen inte dör ut. Det är en rolig roll att ha också, menar han. 

MÅNGA BLÅGULA MINNEN

Moderklubben Malmö är Emil Sylvegårds tredje SHL-klubb efter att tidigare ha spelat i både Luleå och Linköping. Han har spelat juniorhockey i Kanada och i HockeyAllsvenskan med Oskarshamn och Asplöven. Nu tar han nästa steg. Ut på den internationella scenen.
– Jag ska spela mitt spel. Det är det som tagit mig dit. Jag ska vara jobbig att möta, smälla på och när man har pucken vara stark på den och försöka skapa chanser. Jag kan inte ändra något. 

Vad minns du från landslaget från när du var liten?
– Jag har många minnen. Men OS och så vidare. Målet Lidström, Foppa och Sudden gjorde (Turin-06). Salos tabbe (Salt Lake City-02). Det är många minnen man har därifrån. Det ska bli grymt kul att dra på sig Tre Kronor-tröjan. 

Den här artikeln handlar om: