Sök
UPPÅT/FRAMÅT. Olle Alsing har gått från en anonym roll i Hockeyallsvenskan till en framgångsrik SHL-roll i Djurgården.
SHL

NHL-intresse för djurgårdsbacken: ”Kvitto på att man gör rätt”

För ett år sedan platsade han knappt i Leksand i Hockeyallsvenskan. Nu snittar Olle Alsing runt 18 minuter per match för topplaget Djurgården i SHL. Det har lett till att 22-åringen har fått NHL-ögon på sig.
– Det är klart att det går fort när man ser tillbaka på var man var för ett år sedan, men det har ju gått bra, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Elva matcher? Det kändes fan som 50 matcher….
Olle Alsing skrattar. Det kan djurgårdsbacken kosta sig på. Med ett mål och en assist i tisdagens 3–2-seger mot Färjestad bröt han en poängtorka som varit frustrerande.

För även om en backs primära uppgift inte är att bidra offensivt har 22-åringen känt att det blivit för lite av den varan.
– Jag ska ju vara en offensiv back, spela powerplay och så där. Då ska man bidra med poäng och det är skönt när man får göra det. Jag hoppas att det lossnar lite nu, säger Alsing till hockeysverige.se.

Tränaren Robert Ohlsson var inne på samma spår.
– Jag tror det var viktigt, säger han om att Alsings produktion lossnade.
– Det känns som han har behövt få lite skjuts i självförtroendet också. Han har själv känt att han inte spelat lika bra här som tidigare, så det var viktigt att han fick med sig några poäng. Han gjorde också en bra insats så det hänger ihop. helt klart ett steg framåt för Olle.

”HÄR FÅR JAG SPELA MITT SPEL FULLT UT”

Även om Olle Alsing gått igenom en dipp har säsongen på det hela taget varit en framgång. Precis som Emil Bemström flyttade han från Leksand till Djurgården inför säsongen och kom till huvudstaden med lite stukat självförtroende. Både Bemström och Alsing fick begränsat med förtroende i Leksand. I Djurgården har de matchats desto hårdare. Det har lett till en fin utvecklingskurva.
– Här får jag spela mitt spel fullt ut och komplettera en massa saker, både i det defensiva och det offensiva. Jag ska göra det jag är bra på med pucken och det får jag göra här samtidigt som man får se till att ta lite bättre beslut med pucken ibland, säger Alsing.

Han tror att omgivningen har gjort sitt till för att göra honom till en bättre spelare.
– Vi har en väldigt bra backcoach (Stefan Nyman) och jag har bra backar omkring mig. Jag spelar mycket med Tom Nilsson som är en grym back och sedan även alla runt omkring med (Alexander) Urbom och de som har varit med ett tag. De lär en mycket och man får mycket feedback. Det hjälper som fan. Det är spelare man ser upp till och man vill spela som de gör.

Många pratar om Stefan Nyman som en slags backguru, någon som har förmågan att få ut det bästa ur sina adepter. Olle Alsing skriver under på det.
– Jo, han har betytt mycket för mig. Han är noggrann och det är bra. Han är hård, hård på ett bra sätt. Man ska göra det han säger för då blir han nöjd och då blir det ofta bra (skratt). Då får man också feedback på att man gör något bra. Det är inte bara att man får massa skit, man får en massa positiv feedback också som man lär sig av och det är lika viktigt det.


Alsing i Leksand. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”JAG HAR EXTREMT MYCKET ATT JOBBA PÅ”

Den tidigare Almtuna- och Leksandsbackens utveckling har lett till att NHL-klubbar har börjat kika närmare på honom, erfar hockeysverige.se. Om det i slutändan utmynnar i några konkreta kontraktsförslag redan efter den här säsongen är för tidigt att säga, men Alsing är smickrad och stolt över att det bara finns ett intresse.
– Det är klart att det går fort när man ser tillbaka på var man var för ett år sedan, men det har ju gått bra och det är jättekul om det är klubbar som är intresserade och tycker att man gjort något bra. Då får man kvitto på att man gör rätt, säger han och poängterar att han inte har bråttom att ta en chans i Nordamerika.
– Jag har extremt mycket att jobba på, men så mycket som jag har lärt mig i år har jag inte lärt mig innan. Men jag kan samtidigt lära mig mycket mer och bli mycket bättre. Jag vill bli bättre för varje dag och sedan får vi se hur långt jag kan nå.

Olle Alsing är inte bara en skicklig hockeyspelare. Det ryktas också att han ska vara Djurgårdens bästa kock. Han blir lite överraskad när matintresset kommer på tal.
– Va, vem har sagt det…?
– Nej, men det är kul att laga mat, kul att laga god mat. Mamma har alltid varit duktig på att laga mat och min syster också så intresset kommer väl därifrån, säger han.
– Jag tycker om att äta god mat och då kände jag när jag flyttade hemifrån att om man ändå ska stå och laga den där maten kan det ju vara gott också. Det är lite meditation att stå vid spisen.

Har du någon paradrätt?
– Nja, jag vet inte om jag har det direkt. Risotto är jag rätt bra på och ibland får jag till en bra pastadeg.
– Jag har svårt att hålla mig till recept, utan tror oftast att det blir godare om jag gör på mitt sätt. Men det vet jag inte om det blir egentligen (skratt).

Den här artikeln handlar om: