Sök
Jonathan Carlsson
SHL

Hittade rätt i SHL – efter prövande hösten: ”Det var hemskt, faktiskt”

Han ville vara kall på marknaden. Han blev lite för kall. När säsongen började hade Jonathan Carlsson inget lag. Efter att ha lämnat en klubb och provtränat hos två andra utan att få kontrakt hittade han till sist rätt i Mora.
– Den resa jag gjort den här säsongen har nog varit unik, säger han till hockeysverige.se.

När säsongen började i september var Jonathan Carlsson inte med. I hopp om att hitta rätt erbjudande hade han varit avvaktande under hösten – vilket gjorde att när säsongen väl drog igång hade han inget kontrakt någonstans. 30-åringen fick sitta hemma och kolla på matcherna i stället för att spela själv.

Den SM-guldmeriterade backen, som de senaste tre åren spelat i USA, Slovakien och Österrike, hade kanske varit lite för kylig och försökt vänta ut marknaden.
– Det har varit ett ganska speciellt hockeyår för mig. Den resa jag har gjort har nog varit unik, säger Jonathan Carlsson till hockeysverige.se och fortsätter.
– Jag valde att vara kall i år. Jag trodde det skulle…jag tänkte inte att det skulle dröja så länge innan det löste sig med något. Det var hemskt faktiskt. Man vill ut och spela matcher, tävla och mäta sig med andra. Så får man sitta hemma och titta på TV i stället. Näej, det är inget roligt.

”BLEV EN OSÄKER SITUATION”

Uppsalasonen hamnade till slut i Österrike igen, någon månad in på säsongen. Han skrev där ett korttidskontrakt och lämnade efter bara fem matcher. Därefter följde träningar i två andra klubbar – sen kom ett lyckat provspel i Mora.
– Ja, det har som sagt varit en riktig resa. Jag började med Janne Juvonen nere i Innsbruk och sen testade jag i Davos och Färjestad innan jag kom hit. Och sen hamnade Janne också här, skrattar Carlsson.

Hur kom det sig att du lämnade Innsbruck så snabbt?
– Jag skrev på ett korttidskontrakt där nere. Jag och Janne ville spela matcher och komma igång och sen…ja, det var lite turbulent där nere. De ville ha kvar båda oss men det gick inte. Han var fantastiskt bra där nere också.
– Efter den svängen blev det en osäker situation för mig igen så då var jag till Davos och tränade med demontränaren Arno del Curto. Det var en häftig upplevelse att få vara i den miljön. Sen åkte jag hem och då var det bara att gnugga. Då hörde Färjestad av sig.

TVINGADES LÄMNA FÄRJESTAD

Den forne JVM-silvermedaljören är nöjd med tiden i Färjestad även om den inte ledde till något kontrakt.
– Jag körde på där och det gick jättebra och var en jättebra upplevelse. Men så kom deras killar tillbaka från skada så det fanns ingen riktig plats för mig i laget. När jag hade lämnat dem hörde Mora av sig på en gång…Det har varit en intressant höst, minst sagt.

Hur har hela den här tiden varit?
– Det har varit en tuff utmaning, helt klart. När du är i en sådan situation som jag har varit har du inget skyddsnät. Det finns ingen som tar hand om dig liksom. Det handlar om att ta egna initiativ och någonstans vara öppen för allt. Alla är liksom så upptagna med sitt eget.

”HANDLAR OM MAGKÄNSLA”

Har du varit orolig på något sätt, att det inte ska lösa sig?
– Alltså…Det svåraste är att du aldrig vet när det bästa kommer. Du har ingen aning vad som ska hända i den där sitsen. För mig handlar det om att gå på magkänsla. Oftast går det att få en känsla direkt när en klubb ringer och pratar. När Mora blev aktuellt hade jag exempelvis bestämt mig på tio sekunder.

Morabacken menar att han inte såg tiden i Innsbruck, Davos och Färjestad som misslyckanden.
– Nej, jag ser det inte så, Jag gjorde bra insatser och det handlade mer om yttre omständigheter som gjorde att jag inte blev kvar. Jag valde som sagt inför säsongen att vara kylig och satsa på att hitta någon spännande utmaning. Och med facit i hand slog det väldigt rätt.

”ALLTING BLIR EN EKVATION”

Jonathan Carlsson har inte varit rädd för att testa på äventyr, eller utmaningar. Han har spelat både i ECHL och i AHL i USA, han har vunnit ett mästerskap i Slovakien och har som sagt hunnit med ett par svängar i Österrike också. Det är inte den vanligaste karriärsresan för en SHL-spelare. Nu är han glad över att vara tillbaka i Sverige igen.
– Allting blir en sorts ekvation. Nu tycker jag det är jättekul att spela i SHL igen, men jag vet också hur hockeyn tar ut. Det är i slutändan ingen som tar hand om spelarna utan vi är våra egna, på något sätt. Vi måste se till att vi får ett jobb. Nu har jag en familj att försörja också. Det är många parametrar som ska stämma när man väljer en klubb.
– Nu dök Mora upp och det kändes skitkul direkt. Det kändes rätt och när det gör det är det bara att köra. Om något annat hade dykt upp så…känns det inte bra så ska man inte åka iväg. Man måste vara redo att engagera sig fullt ut i det beslut man väl tar.

Det blev SM-guld i Brynäs.

Du har ju haft en liten krokig resa efter att ha vunnit SM-guld 2012. Hur har hela den tiden varit?
– Det är få förunnat att få uppleva det jag varit med om. Jag är tacksam för att jag har fått vara det. Det är en del som är rolig med hockeyn tycker jag. Du vet aldrig vad som väntar dig, egentligen. Det stängs dörrar och det öppnas dörrar hela tiden. Men bara man jobbar på och njuter av det när man är inne i det så löser det sig.
– När man var 14 skulle alla i pojklaget spela i NHL i 15 år sen, men så blev det ju inte. Det handlar i slutändan om att sätta den ena foten framför den andra och ta steg för steg – och bara njuta. Det är jag bättre på idag, speciellt nu när man gått utan lag och varit kontraktslös också. Nu uppskattar man det så mycket mer att få vara en del av en grupp, att få lära känna nya lagkompisar. Jag uppskattar det enormt nu, de dagliga rutinerna alltså, när man varit ute i kylan och vet hur det är där också.

”SÅ MAN ORKAR HÅLLA PÅ”

Finns det något klubbval du ångrar?
– Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag har trivts väldigt bra på alla ställen. Det har varit bra saker och dåliga saker överallt men för mig har det handlat om att ta med de bra sakerna och lära sig av dem. Det är så man orkar hålla på. Du måste uppskatta småsakerna och ha roligt varje dag – annars är det svårt.

Mora ligger tolva och Jonathan Carlsson har varit en del av laget när de gått som starkast under säsongen. Han upplever en skillnad på svensk hockey nu jämfört med senast.
– Det har varit kanon att vara här i Mora. Det är så himla kul att spela nu när det är så jämnt. Det måste vara svårt för dem som tippar alltså. Varenda gång man kollar resultatet är det något som överraskar en.
– Vi vet att om vi spelar som vi kan som allra bäst så har vi bevisat att vi är ett lag att räkna med.

Idag väntar Färjestad på bortaplan.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten