Sök
Stephan ”Lillis” Lundh och hans HV71 har satt sig själva i ett bra läge inför säsongens slutspurt.
SHL

Seglat upp som en guldkandidat efter tränarbytet: ”Verktyg för det”

Efter det att Stephan ”Lillis” Lundh tog över HV71 i november har marschen uppåt i tabellen varit spikrak. Från att ha utmålats som ett krislag nämns de nu mer och mer som en potentiell guldkandidat.
— Det svänger snabbt, skrockar HV-tränaren och fortsätter:
— Det är långt kvar och killarna har gjort det jäkligt bra.

Den 25 november sparkade HV71 Johan Lindbom som huvudtränare. Detta efter en minst sagt skakig start av SHL-säsongen där laget just då befann sig på en elfte plats i tabellen. Långt ifrån de på förhand ställda förväntningarna.

RUTINERADE TRÄNAREN TOG ÖVER – ALLT VÄNDE

Istället lyftes den assisterande tränaren, rutinerade Stephan ”Lillis” Lundh, upp till ny huvudtränare och på de 19 matcher som spelats sedan dess har HV71 tagit 44 av 57 möjliga poäng och är överlägsen ledare av tabellen om den skulle ha räknats från slutet av november. Nu nämns HV71 allt mer som en guldkandidat.
— Vi har ett bra lag och bra verktyg och allting. Vi har jobbat hårt för att vända. Men det är långt kvar och så otroligt jämnt i serien, berättar Lundh för hockeysverige.se.

Under den här tiden har HV71 bara förlorat tre matcher efter 60 minuter och känslan utifrån är att det är en grupp som verkligen hatar att förlora som tagit form. En känsla som Stephan Lundh håller med om.
— Vi har jobbat hårt med det, viljan att bli bättre varje dag. Man ska vara nöjd på något vis, men vi är inte perfekta än. Det är det värsta som kan hända att man kommer in i omklädningsrummet och inte känner att man gjorde vad man kunde. Jag tycker den mentaliteten kommit fram starkare även i gymmet, på träningarna och överallt.

BRA MED UPPEHÅLL

Man skulle kunna tro att det tio dagar långa landslagsuppehållet kommer olägligt nu för det formstarka laget, men Stephan Lundh håller inte med om det.
— Jag tycker att det är bra. Det behövs ett brejk på något vis för att ladda om batterierna. Vi har jobbat stenhårt och gjort det bra. Det är klart att man kan tycka att det är en fara, men det är lika för alla och för oss, vi har umgåtts ganska mycket under den här tiden, så kan det nog vara ganska bra att få det här mentala brejket.

HV71 är i skrivandets stund bara två poäng bakom serieledande Luleå i den ytterst jämna tabellen. Laget kommer ta lite ledigt de kommande dagarna och när träningen återupptas kommer man jobba vidare med det man jobbat med nu ett tag.
— När jag tog över så satte vi tre ganska tydliga rubriker och vi har jobbat stenhårt efter dem. Vi kommer fortsätta jobba hårt på de bitarna, det här är ju det sista brejket där man har chans att ladda upp batterierna.
— Precis som jag sa så har vi gjort det bra, men vi är ännu inte perfekta och på något vis blir man som en vindsurfare, man letar efter den perfekta vågen. Vi ska fortsätta gnugga på de här bitarna som vi tycker är viktiga och som vi vill stå för. Vi vill stå för fart, vi vill stå för kreativitet och hårt jobb.

Fart, kreativitet och hårt jobb, är det de rubrikerna ni satte när du tog över?
— Vi har jobbat stenhårt efter tre andra, men de innehåller ju de bitarna. Vi kände att vi inte var tillräckligt effektiva offensivt, så det har varit viktigt att jobba med. Vi tyckte inte att vi var tillräckligt noga med detaljer och då har vi jobbat hårt med det också. Vi tyckte inte att vi gjorde avvägningen 100-procentigt i försvarsspelet, när ska man kliva på och när ska man hålla ihop. De tre sakerna har vi försökt jobba efter och de innehåller ju så mycket underrubriker.

Rakt på sak, vilka vinner SM-guld?
— Jag hoppas ju självklart på HV71. Men det är så otroligt jämnt men jag tror att vi har verktyg för det.

Den här artikeln handlar om: