Sök
Dave Hakstol.
Sweden Hockey Games

Sparkad NHL-coach på is med Tre Kronor: ”En chans att lära mig något nytt”

En före detta NHL-coach fanns på isen under Tre Kronors första träning på Hovet inför Beijer Hockey Games. Tidigare Philadelphia Flyers-tränaren Dave Hakstol ska tillbringa veckan i Stockholm för att utbyta idéer med Rikard Grönborg.
– Jag ger Rikard och hans stab massor med cred för att de välkomnar mig till den här turneringen, säger Hakstol.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
17 december fick han sparken som head coach för Philadelphia Flyers.
4 februari återfinns Dave Hakstol på isen på Hovet – iförd en svensk träningsoverall. Under den närmaste veckan ska den före detta NHL-coachen vara i Stockholm för att följa den svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg under Beijer Hockey Games. Detta som en del i ett utbyte som iscensatts av NHL Coaches Association.

En jetlaggad men ändå pigg Hakstol tog för sig på träningen. Trots att det är mindre än två månader sedan han fick lämna sitt jobb i Philadelphia är han ute efter att förkovra sig ytterligare. När möjligheten att flyga till Sverige uppenbarade sig var han inte sen att ta den.
– När jag fick sparken i Philadelphia ville jag fortsätta vara aktiv. Vi är coacher och då coachar vi. Det är våra liv. Jag ville hitta olika möjligheter att umgås och vara med olika människor och olika coacher, se annorlunda saker och annorlunda idéer, berättar Hakstol.

Hakstol bad tränarfackföreningen att försöka hitta den sortens möjlighet varpå Rikard Grönborg svarade och sa att kanadensaren var välkommen till Sverige.
– NHL Coaches Association har gjort ett väldigt bra jobb i att skapa kontakter. De ska de ha cred för och jag ger Rikard och hans stab massor med cred för att de välkomnar mig till den här turneringen, säger Dave Hakstol.

Han hoppas att veckan ska ge honom nya insikter som han kan ta med sig i sina framtid uppdrag.
– Hockey är hockey. Det kommer nya och annorlunda idéer hela tiden. Det finns olika sätt att bli framgångsrik. För mig är det en möjlighet att vara dag lära mig något nytt från bra människor och kanske upptäcka något nytt som kan fungera för mig. Det är vad det här är.

Kände du Rikard sedan tidigare?
– Nej, inte så väl. Våra vägar har korsats vid olika tillfällen. Senast vid VM för några år sedan, men även vid ett par andra tillfällen. Hockeyvärlden är så pass liten. Oavsett om du är i Nordamerika eller Europa.

Du stod i Kanadas bås när ni förlorade VM-finalen mot Sverige i Köln så du har förlorat mot honom…
– Ja, vi förlorade finalen på straffar. Det svider. Men vi har inte pratat om det än. Vi får ta det i tränarrummet sen (skratt).

Så värst pigg på att prata om tiden i Philadelphia Flyers och hur den slutade var han däremot inte.
– Jag har inte pratat om det och jag vill helst inte göra det nu heller. Jag har inte pratat med någon i media om det och det skulle vara orättvist om jag gjorde det här, säger Dave Hakstol.

Den här artikeln handlar om: