Sök
HÄFTIG RESA. Oscar Engsund har gått från att vara en ifrågasatt tacklare till att vara en landslagsback.
SHL

Från buse till landslagsman: ”Jag blev chockad”

Först sänkte han Djurgården i lördagens toppmöte i SHL. Sedan fick han beskedet att han för första gången blivit uttagen i landslaget. Snacka om drömhelg för Luleås back Oscar Engsund.
– Jag trodde inte att jag skulle komma med så här i slutet av säsongen, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det har varit ett par rätt omtumlande dagar för Oscar Engsund. I lördags sköt han 2–0-målet som blev matchvinnande när Luleå vann det heta toppmötet med Djurgården på hemmais. På söndagen kom nästa höjdare för den 25-årige backen.

Efter att Brynäs back Simon Bertilsson tvingats tacka nej till spel i Beijer Hockey Games gick frågan vidare till Engsund. Han var inte sen att tacka ja.
– (Peter) Popovic hade ringt ett par gånger under dagen och sedan fick jag ett sms att jag skulle ringa upp. Då anade man lite att det var på gång, berättar han efter sin första träning med landslaget på måndagen.
– Jag blev chockad, jag trodde inte att jag skulle komma med så här i slutet av säsongen.

Men det gjorde han. Engsund har upplevt något av en genombrottssäsong i SHL. Så till den grad att folk i omgivningen börjat nämna honom som en tänkbar landslagsman.
– Lite har det funnits där, för det är många som har pratat med mig om det. Bland annat fans och media har undrat och nästan frågat varför jag inte blir uttagen. Det är inte jag som ska svara på det, skrattar smålänningen från Oskarshamn innan han medger att tanken på landslagsspel funnits med honom.
– Det har varit ett mål för mig. Det sa jag redan innan säsongen att det var målet att få vara med i landslaget.

Vad är det som har gjort att du tagit dig hit?
– Jag har blivit noggrannare i allt jag gör och tar min roll på större allvar. Sedan har jag blivit lite mer offensiv också, försöker följa med i anfallen och stänka dit ett par puckar. Defensiven först såklart, men ändå lite mer mod att kliva framåt.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

294 UTVISNINGSMINUTER PÅ 86 MATCHER

När Oscar Engsund var junior och företrädde HV71 producerade han en hel del poäng i J20 SuperElit. Det har han inte gjort som senior. I stället är det hans fysiska spel och de defensiva egenskaperna som stått i förgrunden. Han känner samtidigt att han inte fått utlopp för sina offensiva egenskaper. Det får han i större utsträckning nu. Efter 39 matcher har han 13 poäng (3+10) och är på väg mot personbästa i SHL.
– När jag kom upp i seniorhockeyn var det väldigt mycket ”foka på det defensiva så tar vi resten sen”. Sedan har det vuxit på mer och mer att jag vågat följa med upp och stanna kvar längre upp i banan. Jag tummar inte på försvaret, utan försöker vara en tvåvägsback.

Annars har Oscar Engsunds karriär varit omgärdad av en hel del utvisningsminuter – och en och annan kontrovers. Som junior var han ständigt en av de mest utvisade spelarna. I HV71:s J20-lag samlade han på sig 294 utvisningsminuter på 86 grundseriematcher över två säsonger.

Det fortsatte när han återvände till moderklubben Oskarshamn i Hockeyallsvenskan. Det var matchstraff och avstängningar om vart annat. Det var också en ovårdad tackling som blev droppen innan han lämnade Frölunda för Luleå i november 2016.

KLUBBYTET BLEV LYFT

Klubbytet blev en nystart på flera sätt. Sedan dess har han inte tagit ett enda matchstraff eller haft några svarta rubriker. I stället har hans stadiga utveckling lett ända till landslaget.
– Jag kände en trygghet när jag kom till Luleå. Jag behövde inte ut och jaga tacklingar och gruff för att få speltid. Jag visste att jag skulle få speltid ändå. De sa till mig att spela mitt spel. ”Vi vet vad du går för, du behöver inte bevisa någonting”. Sedan fick jag 15-18 minuters speltid per match och kom in i serien första säsongen, fick ett nytt tvåårskontrakt som blev en trygghet i sig, säger Engsund.

Har du haft pressen att vara den fysiska spelaren tidigare?
– Lite grann har jag haft det på mig. Det är mest det folk pratar med mig om. Det är väl det jag står ut för mest. Nu har jag kunnat lägga det åt sidan. Nu känner jag inte den stora pressen att jag måste gå ut och dela ut en stor tackling varje match. Kommer det så kommer det. Jag lägger inte så stor vikt vid det längre.


Filiph Engsund. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

SKULLE SKYDDA TVILLINGBRORSAN

Tacklas gör han fortfarande. Med sina 90 proppar är Engsund den överlägset mest tacklingsvilliga spelaren i SHL, 16 tacklingar före Djurgårdens Daniel Brodin som är tvåa i tacklingsligan. I stället handlar det om att han lärt sig att tacklas på rätt sätt samtidigt som temperamentet är lite annat i dag när han har hunnit fylla 25 år jämfört med vad det var när han var junior.
– Vid sidan om hockeyn har jag alltid varit ganska lugn, men var kanske lite busig när jag var yngre. På isen har jag fått ut lite aggressioner, men det har också blivit bättre. Det var värre förr, det var det verkligen.
– Jag växte upp och var störst i laget. Då skulle man ta hand om de lite mindre spelarna och skydda dem. Det är väl där det började. När jag spelade med min tvillingbror (Filiph) var det att jag skulle skydda honom. Han fick åka runt och göra poängen och jag såg till att ingen fick vara på honom (skratt).

 

Vad kan man förvänta sig av dig i Beijer Hockey Games nu då?
– Ja, vad kan man förvänta sig? Jag vet inte själv vad jag kan förvänta mig (skratt). Det ska bli jäkligt kul och häftigt att få spela de här matcherna. Det är en dröm som går i uppfyllelse att spela för Tre Kronor.

Den här artikeln handlar om: