Sök
Pontus Netterberg bytte Malmö mot Växjö
Växjö Lakers HC

Berättar om uppbrottet från mästarna: ”Har inte fått så många chanser”

Efter nästan tre hela säsonger i Växjö dök Pontus Netterberg i lördags upp i Malmös vita bortatröja. 26-åringen lånades ut till klubben inför säsongsavslutningen – och berättar nu om situationen.
– Jag kunde absolut ha fortsatt spela i den roll jag hade i Växjö men det är inte riktigt den spelaren som jag vill vara, säger han till hockeysverige.se.

För en knapp vecka sedan värvade Växjö Nichlas Hardt från Malmö och dagen efter meddelades det att Pontus Netterberg går motsatt väg då han lånas ut från Växjö till SHL-konkurrenten. Efter en säsong då Netterberg gjort 6+4 på 35 matcher var det inte längre säkert att det skulle finnas en plats i Växjö.

För hockeysverige.se berättar han om det plötsliga, och kanske tillfälliga, uppbrottet från Växjö.
– Jag känner själv att jag hade fastnat lite grann. Jag kom inte längre i min utveckling och spelade inte det spel som jag ville spela, säger han efter debuten i Malmötröjan.
– Sen fick jag inte riktigt det där förtroendet längre heller. Då kände jag att det var kul att testa på något nytt.

Var det självklart att tacka ja till Malmö när frågan dök upp?
– Ja, jag kunde ju ha tackat nej om jag hade velat det. Men samtidigt, om jag hade stannat kvar i Växjö så vet jag inte om jag hade fått spela alls. Så i slutändan var det självklart.

”HAR MIN CHANS NU”

Pontus Netterberg hoppas nu på att få en ny och lite större roll i Malmö.
– Det är det jag siktar på och det är därför jag gick med på att flytta. Jag kunde absolut ha fortsatt spela den roll jag hade i Växjö men det är inte riktigt den spelaren som jag vill vara.

Är det mer spel i powerplay och sådana saker du vill ha?
– Nja, det är egentligen inte den typen av förtroende jag behöver utan det är mer att jag vill kunna få tillbaka mitt offensiva tänk. Jag hade hamnat lite i ett fack. Första säsongen jag var i Växjö fick jag väldigt mycket chanser, andra året fick jag några chanser, men nu kändes det som att de blev färre och färre,

Pontus Netterberg har kontrakt med Växjö även över kommande säsong. Det kontraktet skrevs på under förra säsongen. Men frågan är om det blir mer spel i Lakers för den kreative forwarden.
– Det där får min agent och (Henrik, Växjös GM) Evertsson och de där personerna lösa. Jag vill bara få spela.
– Jag känner liksom att jag har min chans nu. Jag tycker väl inte riktigt att jag fått så många chanser nu på slutet. Alla de tre år jag varit i Växjö har vi haft väldigt bra lag. Spetsspelarna har varit gjutna i powerplay och i den typen av situationer, så det har inte varit helt enkelt att slå sig in där.

BEKANT MED STADEN

Blir det en nytändning för dig att få komma till Malmö?
– Ja, det blir det. Det kände jag redan första dagen. Man kommer till en ny klubb och märker att de tränar lite annorlunda och bara det gör skillnad. Du blir lätt lite bekväm att spela på samma ställe i tre år. Jag tycker det är bra att få se något nytt och har fått en boost av det.
– Jag har haft en bra första tid här. Jag har känt mig väldigt välkommen och spelarna tar hand om mig bra. Samtidigt är det mycket nytt och det har varit många nya intryck att ta in. Hela situationen kom lite som en chock och det har varit lite jobbigt mentalt.

Pontus Netterberg är bekant med Malmö sedan tidigare. Han värvades till Växjö efter en stark säsong med Malmöbaserade Pantern i HockeyAllsvenskan men säger själv att han inte känt till något intresse från Redhawks tidigare. Däremot menar han att det underlättat flytten till Skåne något.
– Ja, det var skönt att veta att man spelat med några i laget tidigare och sådana saker. Det gör det hela lite lättare. Det är också skönt att det är många andra svenskar i laget, som är i min ålder. Det är ett riktigt skönt gäng och faktumet att det är många svenskar har gjort det väldigt lätt att komma in i gruppen.

”TROR DET KAN BLI EN ANNAN SAMMANHÅLLNING”

Upplevde du det som ett problem i Växjö? 
– Inte ett problem kanske, men samtidigt är det lite skönare att kunna snacka svenska också. Allting blir lättare, även om jag inte haft problem med engelskan heller. Men jag tror det kan bli en liten annan sammanhållning i en sådan här grupp. Inte för att den är dålig på något sätt i Växjö heller, men jag tror det kan bli en liten skillnad.

Pontus Netterberg vet vad som krävs för att gå hela vägen. Han gjorde det med Växjö förra säsongen och tror det kan hjälpa honom när det strax vankas ett nytt slutspel, dit Malmö har ett bra läge att ta sig.
– Jag tror det kan påverka lite, att jag varit med och vunnit förut. Samtidigt är Malmö ett riktigt slutspelslag. De höjer sig alltid mot slutet av säsongerna och det tror jag vi kan göra nu med. De tränar väldigt hårt och pushar verkligen varandra hela tiden här. Det ska köras hela tiden på träningarna.
– Nu vill jag bara komma in i det så snabbt som möjligt. Det är inte så många matcher kvar, så jag vill komma in i det och bidra med poäng.

 

Den här artikeln handlar om: