Sök
Ted Brithén.
SHL

Stjärnan blev pappa till tvillingar – nu ska han ta Rögle till historiskt slutspel: ”Vill ha mitt namn i historieböckerna”

Ted Brithén har varit en ledande spelare sedan återkomsten till moderklubben Rögle. Den här säsongen går han mot sin bästa i karriären samtidigt som han har blivit pappa till tvillingar och skaffat sig ett nytt perspektiv. 
– Det har varit en omtumlande säsong på flera olika sätt, säger 28-åringen till hockeysverige.se.

Rögle fortsätter att utvecklas som lag. För två år sedan räddades de kvar via kval, förra säsongen undvek man kval men var inte speciellt nära slutspel. Den här säsongen är klubben där och nosar, man har redan nästan nått upp i förra årets poängskörd men SHL är oerhört jämn och vägen till ett historiskt slutspel är tuff.

Någon som däremot vet vad som krävs för att vinna är Ted Brithén. 2017 blev han mästare med HV71 och valde därefter att vända hem till Rögle och har sedan dess varit en av lagets bästa spelare. Han tycker att lagets utveckling ser oerhört positiv ut.
– Det funkar bra. Vi har tagit flera steg i rätt riktning. Vi känner att vi kan slå vilket lag som helst och vi behöver bara det där lilla extra för att vi ska kunna lyfta oss.
– Jag vet inte exakt vad förbättringen beror på. Vi har ett sådant skönt gäng med flera bra spelare. Spelsystemet fungerar väldigt bra för oss och jag känner att vi har mycket fart i laget. Det hjälper när man har unga spelare som producerar och spelar bättre än förväntat.

”KÄNNS BRA ATT KOMMA HEM OCH BARA VARA PAPPA”

Det är inte bara de yngre spelarna som producerar mer än förväntat. Ted Brithén är kanske inte det namnet man tänker på om någon säger ”toppen av poängligan”. Faktum är däremot att man förmodligen borde göra det.

På 38 matcher har han gjort 29 (8+21) poäng vilket gör att han är delad femma i poängligan. Speciellt de senaste matcherna har han och kedjekamraten Daniel Zaar exploderat i poäng. De har nämligen plockat flest poäng av alla spelare i SHL de senaste fem matcherna.
– Jag tycker väl kanske inte att jag har haft en bättre säsong än tidigare direkt. Jag håller ungefär samma nivå som jag brukar ligga på. Det har varit en omtumlande säsong på flera olika sätt däremot. Jag blev ju pappa till tvillingar i våras och det förändrar ju en del.
– Jag har fått mitt perspektiv förändrat. Det har känts bra att komma hem till barnen och bara vara pappa. Inte behöva tänka på hockeyn hela tiden utan kunna ha det som jobb och lämna det vid dörren. Det har gjort att jag har kunnat känna mig mer avslappnad, både på hockeyn och utanför den.

De tre senaste säsongerna har varit Brithéns bästa i karriären. Säsongen 2016/17 sköt han 31 (6+25) poäng, nytt personbästa. 17/18 tangerande sitt personliga rekord med 31 (10+21) poäng igen. Den här säsongen har han alltså redan skjutit 29 poäng med 13 matcher kvar av säsongen och är med det på väg mot sin bästa säsong i karriären.

”HADE KUNNAT VARA ÄNNU MER POÄNG”

Varför har det gått så mycket bättre de senaste säsongerna?
– Det är svårt att säga. Jag känner mig inte bättre än tidigare år. En skillnad kanske är att det alltid brukar gå ner någon gång varje säsong men det har det nog inte riktigt gjort än för mig. Jag har hittat en bra kemi med (Leon) Bristedt och (Daniel) Zaar. Men jag tycker som sagt att jag har en hög lägstanivå som gör att jag är ungefär lika bra under varje säsong.
– Det hade faktiskt kunnat vara ännu mer poäng. Vi alla tre har känt det att vi har haft flera bra lägen att göra fler mål och poäng men har inte lyckats få in pucken. Även fast det är bra det vi har producerat så skulle det kunna vara bättre. Vårt powerplay har inte riktigt levererat som det skulle kunna göra. Det vet vi om men får vi igång det också så blir det ju ännu mer poäng, både för oss spelare och laget.

Man brukar prata om att spelare är som bäst mellan åldrarna 27-30 år. Ted Brithén är 28 år gammal men han själv tycker inte att han är inne i någon ”prime”.
– Jag känner inte att det här är det bästa jag kan. Jag tycker att jag fortfarande utvecklas och samlar på mig mer erfarenhet. Det pratas om primeålder men jag kom in i puberteten senare än de flesta andra så jag ligger nästan alltid två år bakom personer i min ålder. Därför känner jag att jag fortfarande har utrymme för förbättring och att jag kanske kan spela länge.
– Jag känner mig riktigt fräsch i kroppen och som att jag kan göra detta länge. Jag hoppas att jag kommer vara som bäst när jag är 32 eller så för då har jag haft ännu mer tid att utvecklas och samla på mig erfarenhet.

INTE BARA POÄNGMASKIN UTAN ÄVEN EN LEDARE

Förutom sin poängproduktion är Ted Brithén också en ledare ute på isen. Han var kapten under ett par säsonger i HV71 och han är nu assisterande kapten i Rögle och har vikarierat som lagkapten.

Vad gör att du har blivit en ledare på isen?
– Svår fråga, jag tror att det är lättare för andra att säga. Jag tänker inte på mig själv som en ledare. Jag är bara mig själv och försöker att visa vad jag kan ute på isen och ge allt. Jag försöker alltid leverera ett bra spel och visa vägen.
– Utanför isen så är jag bara Ted och försöker göra vad jag kan. Jag försöker alltid att prata med människor och finnas där för andra. Jag vet inte om det är en ledare, men det är jag. Det är upp till tränarna att välja kaptener och de får göra det som är bäst för oss.

Är det en dröm för dig att ta klivet upp och ha ”C” på bröstet i Rögle som är din moderklubb?
– Nej, det skulle jag inte säga. Det är inget som jag går runt och tänker på, att jag ska vara kapten. Det spelar ingen roll vad det står för bokstav på bröstet eller om det inte står någon där alls. Man ger ändå alltid sitt bästa för laget. Jag kunde inte bry mig varken mer eller mindre om jag är kapten eller inte. Jag följer det som är bäst för laget oavsett om det är att jag, eller någon annan är kapten.

”JAG VILL HA MITT NAMN DÄR I HISTORIEBÖCKERNA”

I början av december skrev Brithén på ett nytt kontrakt med Rögle. Ett ovanligt långt kontrakt i dagens SHL då han skrev på för fyra nya år i klubben. Det betyder att han kommer att stanna i Ängelholm till säsongen 2022/23.
– Det kändes självklart. Jag trivs väldigt bra här, med laget, tränare och staden. Det kändes rätt att återvända till Rögle och jag ser inte mig själv spela i en annan klubb i Sverige nu. Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta utvecklas som vi har gjort och att guldet ska hem till Ängelholm.

Med 13 matcher kvar av SHL:s grundserie finns det inte mycket annat som Ted Brithén har i huvudet förutom att ta Rögle till slutspel. Senast klubben var fick chansen att tävla om SM-guldet var 1994, 25 år sedan. Det är även den enda gången som klubben tagit sig till slutspel. Efter det har Rögle gjort nästan tio säsonger i högsta divisionen utan att få slåss om guldet. Det ska Brithéns mannar nu ändra på.
– Vi brinner verkligen för att ta oss till slutspel och att skriva historia. Jag vet att jag vill ha mitt namn där i historieböckerna. Vi vet att vi har en väldigt bra chans att ta oss dit, det är ju dit alla vill.

Vad talar för att ni lyckas då?
– Om vi inte hade haft den där stora dippen i början av säsongen då hade tabellen sett helt annorlunda ut. Här på slutet tycker jag att vi har varit ett av ligans bästa lag och det gäller att bara bygga vidare på det. Om vi får igång vårt powerplay och får upp effektiviteten så ser inte jag många lag som skulle kunna slå oss, säger Ted Brithén.

Den här artikeln handlar om: