Sök
STANNADE. Joel Perssons extra säsong i Växjö har gjort honom till en bättre hockeyspelare.
Växjö Lakers HC

En extra säsong i SHL – stjärnbackens lyckade beslut: ”Behövde skynda långsamt”

Inför säsongen tog Joel Persson beslutet att ”skynda långsamt”. Han valde att stanna i Sverige och Växjö trots att möjligheten fanns att dra till Nordamerika och försöka slå sig in i Edmonton Oilers. Det beslutet är han glad över i dag.
– Jag är en bättre spelare i dag, säger den landslagsaktuella Växjöbacken till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Edmonton Oilers och deras supportrar har inte mycket att glädjas åt i dessa dagar. I natt åkte laget på sin sjätte raka förlust efter att ha tappat 2–1 till 2–6 i hemmamötet med Chicago Blackhawks. Varken coachbytet, som såg Ken Hitchcock ersätta Todd McLellan, eller avskedandet av general managern Peter Chiarelli har gjort någon skillnad. Laget finns fortfarande med i slutspelsjakten i Western Conference, men oddsen för att ta sig till slutspel minskar för varje förlust som laget drar på sig.

Om fansen behöver ljusglimtar kan de kasta blickar mot Sverige. Där har Joel Persson en riktigt stark säsong med tätkänning i toppen av backarnas poängliga. Den 24-årige skåningen skrev på ett ettårigt rookiekontrakt med Oilers efter förra säsongen bara för att lånas ut till Växjö den här säsongen. Förra veckan förlängdes det kontraktet med ytterligare ett år.
– Det är skönt att allt sådant är klart redan nu, innan man spelat klart, säger Joel Persson till hockeysverige.se under Tre Kronors uppladdning inför Beijer Hockey Games på Hovet i Stockholm.
– Det här var båda parternas mål efter att vi kommit överens i fjol. Att vi kom överens igen är jag såklart glad över. Det är allas dröm att få chansen att spela därborta och nu har jag skrivit ett nytt kontrakt och gett mig själv den chansen. Jag vet samtidigt att det är ett par månader dit och det gäller att leva här och nu och försöka göra det så bra som möjligt här (i landslaget) och hemma i Växjö.

”BEKVÄM ÄR DET VÄRSTA MAN KAN BLI”

Peter Chiarellis avsked kunde ha fått konsekvenser för Persson eftersom det var han som värvade svensken. Men det visade sig snabbt att backen fanns med klubbens framtidsplaner ändå.
– Det är klart att vi undrade om det skulle bli några problem, men de sa snabbt att det inte skulle påverka mig och det är skönt att veta. Man har fått lära sig att det kan hända stora saker ganska snabbt därborta. Det är en del av businessen.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

Att skriva ett ettårigt kontrakt med en NHL-klubb och sedan lånas ut är en ganska udda lösning. Men i det här fallet hjälpte det Oilers att säkra NHL-rättigheterna till en spelare de ser stor potential i.
– Jag kände att allt hade gått så fort och att jag behövde skynda långsamt, vara hemma i Sverige och får trygghet och få rutin från ännu bättre matcher i landslaget, säger han om beslutet att inte dra över direkt.
– Agenten stöttade mig i mitt val och hittade en grymt bra lösning. Det var många diskussioner som pågick under den här tiden förra året.

Det här med att det gick fort bottnar givetvis i att Joel Persson tog steget från Hockeyettan till SHL inför fjolårssäsongen. En stor omställning som ändå slutade i succé i form av 34 poäng i grundserien och SM-guld med Växjö.
– Förra säsongen körde jag bara på och försökte inte analysera vad som hände. Efter säsongen funderade jag lite mer och var medveten om att allt kanske inte skulle bli samma jackpott som första året. Såklart var det kul att det gick så bra, men kan inte leva på gamla meriter utan det gäller att försöka bli bättre på alla olika saker, konstaterar han.
– Att bli bekväm är det värsta man kan bli och jag försöker vara på mig själv hela tiden för att se till att jag inte är det. Det skulle vara farligt för min utveckling om jag gick omkring och var nöjd med mig själv hela tiden.

”ÄR EN BÄTTRE SPELARE ÄN JAG VAR I FJOL”

Den inställningen tycks ha varit honom till gagn. Joel Persson har 23 poäng (4+19) efter 39 matcher och är med det två poäng efter Örebros Nick Ebert i toppen av backarnas poängliga. Det är inte säkert att han når 34 poäng som i fjol, men fördelningen av poängen skvallrar om framsteg. Då kom 24 poäng – mer än två tredjedelar av hans totala produktion – i numerärt överläge. Den här säsongen är knappt hälften av hans poäng tillverkade i powerplay samtidigt som hans speltid ökat med två minuter i snitt per match, från 17 till 19 minuter.
– Framför allt har allround-spelet blivit bättre. Förra året var det mycket offensivt, mycket powerplay där vi hade en fantastisk enhet som gjorde hur mycket mål som helst. Sammantaget tycker jag att jag är en bättre spelare än jag var i fjol, konstaterar han.

Efter Beijer Hockey Games – hans tredje turnering med Tre Kronor den här säsongen – väntar slutspurten med Växjö och jakten på ett nytt SM-guld. Planen är att åka över till Kanada inför nästa säsong, men det kan bli tidigare än så också.
– Rent hypotetiskt finns möjligheten. Sedan får vi se vad de vill och hur jag känner mig. Jag är inte där i dag.

Ett långt SM-slutspel med Växjö lockar mer?
– Självklart!

Den här artikeln handlar om: