Sök
Timrå IK

SHL-debutant som 29-åring – och seriens bästa powerplayspelare

Han får inte så mycket speltid, vare sig i powerplay eller i spel fem mot fem. Men poäng gör han. I powerplay är faktiskt Rickard Palmberg bäst i hela SHL. Kan succén leda honom till större klubbar och ligor?
 Jag vill alltid uppåt, och hade jag inte känt så hade jag kunnat sluta för längesen när jag harvade i ettan, säger han till hockeysverige.se.

Rickard Palmbergs karriärsresa är inte direkt den vanligaste. Han kämpade på både i Hockeyettan och HockeyAllsvenskan under många år innan det riktiga genombrottet kom. Först den här säsongen, vid 29 års ålder, kom SHL-chansen när Timrå värvade centern från Vita Hästen.

Men succén kom inte direkt. Rickard Palmberg hade till en början en plats en bit ned i hierarkin och fick begränsat med speltid.
– Jag kände själv att det gick bra på försäsongen, men sen fick man sig en liten törn i början där när jag inte fick spela. Då började man tänka och fundera lite på vad det berodde på, säger han till hockeysverige.se.
– Jag pratade ganska mycket med tränarna och de lyfte väl fram vissa punkter som de tycker jag kunde göra bättre. Sen fick jag spela mer och mer och då tycker jag att jag kunde visa att jag hade de kvalitéerna också.

BÄTTRE ÄN STORSTJÄRNORNA

Men även om istiden gått upp ligger Palmberg långt under de spelare han ligger runt i poängligan. Med sina blott 13 minuter i snitt per match, och sina 2:25 i powerplay, är han en av seriens absolut effektivaste spelare. Som jämförelse spelar exempelvis Ryan Lasch mer än dubbelt så mycket, 4:56, i powerplay varje match.
– Jag tror det mest beror på att jag inte spelade så mycket i början. Jag både satt på bänken och hade matcher där jag inte spelade mycket alls. På senaste tid har jag nog legat på mer normal istid tror jag. Det är mest det i början som drar ned det lite, menar han.

I powerplay är Rickard Palmberg bäst i serien med sina 15 poäng. Han är där före Jacob Josefson, Joel Kellman och Jakob Lilja som jagar på sina 14 poäng.
– När jag inte fick spela så mycket de första 10-15 matcherna så tycker jag själv att jag hade lite problem att komma in i SHL. Men sen har det gått bättre, jag har fått spela mer och framför allt har jag fått spela center som är min normala position nu, ett ag.
– Anledningen till varför jag kunnat gjort så bra ifrån mig i powerplay är helt enkelt för att vi haft ett jäkligt bra powerplayspel samtidigt som vi fått mycket förtroende från tränarna också. Då kan vi bygga upp ett riktigt bra spel och det i sin tur ger ett riktigt bra självförtroende som gör att vi kan bygga vidare på det ännu mer.

”GÅR INTE FÖR ATT JAGA POÄNG HELA TIDEN”

Är det något som överraskat dig i SHL?
– Nja, egentligen inte. Det är bättre spelare överlag här än i allsvenskan. Där finns det bra spelare, men här är det bra spelare på alla positioner. Men det är ju mer defensivt här. I HockeyAllsvenskan går man på allt och tänker mer ”går det så går det”. Här är det mer strukturerat. Tappar man en puck på fel ställe blir man straffad så det gäller att undvika det.

Tycker du att du dragit lärdomar av spelet i SHL och blivit en bättre spelare?
– Svår fråga. Men det är klart att jag utvecklats av att få spela ett år till och nu fått in det här tänket att jag inte kan vara superoffensiv hela tiden. Jag har lärt mig att spela enklare, att ibland lägga ned pucken i stället för att alltid utmana på blålinjen och sådana saker. Jag avväger situationerna bättre och går inte in för att jaga lägena eller jaga poäng hela tiden.

”ANNARS HADE JAG KUNNAT SLUTA FÖR LÄNGESEN”

För en annan spelare hade det efter en sådan här säsong funnits en given karriärsresa utstakad. För en spelare som under lång tid spelade i Hockeyettan, och som nu närmar sig 30 och gör sin debutsäsong i SHL är det inte lika givet att slå fast hur framtiden ser ut.

Anton Wedin och Rickard Palmberg har firat stora triumfer.

Men Rickard Palmberg fortsätter sikta högre.
– Det är klart, det är skillnad på mig och en spelare som slår igenom som ung. Det tog många år innan jag lyckades göra det bra i HockeyAllsvenskan och nu har jag väl gjort samma resa i SHL också. Men jag har inte tänkt så mycket på framtiden faktiskt. Jag vill hålla på med det här och jag vill spela så högt upp som möjligt. Även om jag är nöjd att vara där jag är så är jag ändå inte nöjd, liksom. Jag vill alltid uppåt, och hade jag inte känt så hade jag kunnat sluta för längesen när jag harvade i ettan.
– Jag tror på mig själv och gör det fortfarande. Jag känner fortfarande att jag vill och kan utvecklas.

Hur ser du på en framtid i Timrå?
– Jag har inte tänkt så mycket på det heller, utan det sköter agenten. Jag har hört en del, förstås, men jag har sagt att jag vill fokusera på Timrå och sen får agenten ta hand om de där saker. Jag har hundra procent fokus på Timrå.

Som lag menar Palmberg att SHL-jumbon  måste slipa bort de enkla misstagen om det ska bli SHL-spel även nästa säsong.
– Vi var nederlagstippade så vi är inte stressade över situationen. Vi har haft ett bra spel och när allt stämmer så kan vi vinna mot alla. Jag tycker vi har bjudit på för mycket. Vi måste kämpa mycket för att skapa våra lägen och sen ger vi bort det.
– Sen tycker jag vi varit lite ängsliga när vi haft ledningar också. Vi har inte riktigt vågat spela ut när vi haft någon poäng försvara, liksom. Därför har vi tappat mycket på slutet. Det behöver vi bättre, konstaterar powerplaykungen.

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om: