Sök
TUNGT. Tre Kronor fick en tung start på Beijer Hockey Games.
Sweden Hockey Games

Unga svenskar vägde för lätt mot tunga tjecker: ”Större och starkare”

Ett ungt och orutinerat Tre Kronor mot ett rutinerat Tjeckien. Där vägde erfarenhet tyngst. Sverige fick sig en lektion i första matchen av Beijer Hockey Games.
– De är lite större och starkare, säger Rickard Grönborg efter 2–5 på Hovet.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Rickard Grönborg har gjort en medvetet ung satsning på Tre Kronor den här säsongen. Det handlar dels om att skapa relationer med yngre spelare som troligtvis har en framtid i NHL, dels att ge samma spelare chansen att växa på internationell nivå.

I Beijer Hockey Games ställer Tre Kronor upp med ett lag enbart bestående av 90-talister, med en medelålder på drygt 24 år. Kvällens premiärmotståndare i turneringen, Tjeckien, hade en hel del veteraner i laguppställningen – och det syntes. Det här var en match där erfarenhet slog talang och ungdomlig entusiasm.

Jan Kovar, som försökte slå sig in i New York Islanders i höstas, slog till med ett hattrick när Tjeckien vann med 5–2.
– De har några matcher fler än oss på internationell nivå, en hel del spelare som är världsklasspelare när det gäller avslut. De är kanske på nedåtgående kurva, men man ser spetskvalitéer i powerplay. Det är där de avgör matchen, konstaterar Rikard Grönborg efter förlusten.
– De är lite större och starkare. Vi har kanske mer uppsida på våra spelare, men de måste lära sig att bli starkare på pucken på internationell nivå.

BEMSTRÖM SLOG TILL – DIREKT

Sverige uppträdde stundtals valpigt och blev hårt straffade på de misstag de gjorde. Framför allt i boxplay. Tjeckien sköt tre av sina mål i numerärt överläge.
– Vi måste bli starkare på puck. Även de gångar vi kommer in med kontroll blir vi av med den alldeles för lätt. Det måste man lära sig för att spela på den här nivån. Just i dag var vi inte tillräckligt bra, säger Grönborg.

Positivt då? Djurgårdens junior Emil Bemström behövde inte lång tid på sig att presentera sig i landslagströjan. Redan i sitt andra byte, drygt två minuter in i matchen, slog SHL:s målkung in sitt första mål i Tre Kronor. Och precis som så ofta i den inhemska ligan slog han till med ett direktskott från den vänstra tekningscirkeln i powerplay.
– Jättekul att se. Vi vet om att han har bra skott. Nu fick Emil smaka på internationell seniornivå och göra det efter två minuter var en grym start för honom. Samtidigt har vi höga förväntningar på att han ska göra sådana grejer, säger Grönborg.
– Han levererar fruktansvärt bra på SHL-nivå och det var det nog inte så många som trodde inför säsongen. Det är kul att se.

Bemströms lagkamrat i Djurgården Jonathan Davidsson satte det andra svenska målet.

Mindre roligt var att Michael Lindqvist fick matchstraff för en interference i tredje perioden. Färjestads forward sänkte en motståndare i mittzonen och tvingades lämna matchen.
– Det känns mer som en kollision än en medveten tackling i huvudet. Synd om spelaren är skada, men jag tycker det var ett lite konstigt domslut. Jag har svårt att se att Lindqvist försökte skada honom, säger Grönborg.

Nu väntar en träningsdag innan Sverige ställs mot Ryssland på lördag och Finland på söndag.

Den här artikeln handlar om: