Den tjeckiske landslagsforwarden Milan Gulas hyllar sin tid i Sverige och Färjestad.
SHL

Landslagsstjärnan hyllar tiden i SHL: ”Fantastiska år”

ANNONS

Han kom till Sverige 2013 och hann på fyra säsonger sätta avtryck hos den kräsna publiken i Karlstad. Kärleken till Sverige och Färjestad är besvarad från den tjeckiske landslagsforwarden Milan Gulas.
— Tiden i Sverige kommer alltid ligga i topp bland mina finaste minnen, berättar 33-åringen för hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är många utländska spelare som gjort avtryck i Färjestad genom åren. En av dom som gjort det kanske starkaste avtrycket är den tjeckiske forwarden Milan Gulas. Han kom till Karlstad under säsongen 2013/14 från Metallurg Magnitogorsk och kom sedan att stanna fyra säsonger i klubben. Gulas svarade för imponerande 58 mål och totalt 138 poäng på 177 matcher i SHL. Efter tiden i Färjestad återvände han hem till Tjeckien där han spelat de två senaste säsongerna för Plzen.

SVÅRFÖRSTÅDD HUMOR TILL EN BÖRJAN

Rickard Wallin spelade tillsammans med Gulas och minns honom som en bra kompis och skicklig hockeyspelare.
– Det var ett nöje att ha Milan Gulas som lagkamrat. Han var nästan alltid glad, men framförallt var han det när han gjorde mål, skrattar Wallin och fortsätter:
– När hans engelska blev bättre förstod man hans humor också. Gulas är ju en artist och målskytt, men i olikhet med en del andra tjecker är han ingen egoist utan han brydde sig väldigt mycket om laget. Han blev även grinig när det inte gick som han ville. Gulas är också en stor familjemänniska som lägger mycket tid på sina barn.

Rickard Wallin. Foto: Ronnie Rönnkvist

När hockeysverige.se träffar Milan Gulas på Hovet där han är för att spela Beijer Hockey Games för Tjeckien berättar vi för honom vad Wallin sagt. Den tjeckiska landslagsspelaren spricker upp i ett stort leende och berättar om vilken fin tid han hade i Karlstad och med sina lagkompisar i Färjestad.
– Rickard är en underbar person. Jag vet att dom inte förstod mina skämt i början, men nu är min engelska bättre, säger Gulas med ett skratt.

TRIVDES INTE I RYSSLAND

Det var i slutet av november 2015 som Färjestad meddelade att klubben värvat den tjeckiske landslagsmannen Milan Gulas.
– Livsstilen i Ryssland, vi hade barn som var små och vi trivdes inte där. Just livsstilen där var svår för oss att anpassa oss till.
– Sedan blev jag skadad i min fot där vilket gjorde att det även blev tufft för mig med hockey. Då valde vi att flytta till Sverige. För mig var det ett väldigt lyckat steg för mig att ta i min hockeykarriär.
– Sverige som land är fantastiskt fint och allt kring hockeyn här var fantastiskt. Tiden i Sverige kommer alltid ligga i topp bland mina finaste minnen.

Var det ett stort steg för dig att ta när det gällde själva hockeyn?
– Ja, det tyckte jag nog. Det var överhuvudtaget en stor omställning för mig med språk och allt runt omkring. Speciellt första säsongen var tuff, men vi gick till final mot Skellefteå vilket var helt otroligt och väldigt kul.
– Andra säsongen var också riktig bra, men överhuvudtaget var det fyra fantastiska år i Sverige och det blev lättare och lättare att bo och spela här. Men det var ett stort steg att ta även vid sidan av isen och när vi skulle få vårt andra barn valde vi att flytta hem eftersom det skulle bli lättare för min fru.

PROFILSTARKT LAG

I det Färjestadslag Milan Gulas kom till spelade spelare så som Pontus Åberg, Ole-Kristian Tollefsen, Christian Berglund, Rickard Wallin med flera. När vi frågar om hur han trivdes med dom här grabbarna i omklädningsrummet spricker han ånyo upp i ett stort leende.
– Det var riktigt roligt. Åberg var en ung kille då och nu spelar han i NHL, helt fantastiskt. Rickard Wallin har slutat nu men han är en bra kille, Magnus Nygren är även han en väldigt bra kille, Mikael Johansson… Alla från tiden i Färjestad är väldigt fina vänner och jag trivdes väldigt bra.
– Igår (läs torsdags) mötte jag Tommy Samuelsson här i arenan. Han var lite arg för att vi (Plzen) slog Skellefteå i Champions Hockey Leauge (skratt). Tommy är också en bra kille. Det var en stor dag för honom igår (Invald i Hall of Fame) och jag är glad att jag fick vara med om det.

Hur var Tommy Samuelsson som tränare?
– Jag hade Tommy tre säsonger i Färjestad. Han var en tuff men väldigt rättvis coach. Samtidigt är han en bra person och jag gillar honom mycket.

Tommy Samuelsson Foto: Andreas L. Eriksson/Bildbyrån

Har du haft kontakt med dina kompisar från Färjestad?
– Bara några gånger. Mediakillen i Färjestad, Stefan (Eriksson) har jag kontakt med ibland men även med Magnus (Nygren) och några andra av killarna.

När vi frågar om vilket som är hans bästa minne från tiden i Karlstad och Färjestad blir han först tyst en stund och tycks tänka tillbaka på sin tid i stan och klubben.
– Allt runt hockeyn givetvis. Sedan bodde vi i ett fint hus bredvid sjön (Klarälven) där vi trivdes väldigt bra. Det var överhuvudtaget en fin tid för oss i Karlstad.

Får vi se dig i Sverige som spelare eller coach någon gång i framtiden?
– (Skratt) Jag vet inte. Jag är inte den som tycker om att se för mycket in i framtiden. Jag tänker inte ens på vad som väntar nästa vecka utan jag tar små steg framåt hela tiden.
– Vi spelade en kul, bra och offensiv hockey samtidigt som vi hade väldigt bra fans, men om jag kommer spela i Sverige igen… Jag vet faktiskt inte, avslutar Milan Gulas som trivs med att vara tillbaka i Sverige och spela för det tjeckiska landslaget.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch