Sök
NÄRMARE NHL. Intresset för Färjestads Joakim Nygård blir allt större.
Sweden Hockey Games

FBK-stjärnan allt närmare NHL: ”Känner mig mogen och redo”

Han förlängde sitt kontrakt med Färjestad för en och en halv vecka sedan. Men att Joakim Nygård ska spela i SHL nästa säsong ter sig allt mer osannolikt. Speciellt efter en stark landslagshelg inför ögonen på massor av scouter.
– Jag kommer gå dit jag känner att de tror på mig och att jag kan ta en plats, säger han till hockeysverige.se om sina NHL-funderingar.

LÄS ÄVEN: Emil – din förgrömmade målskytt

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var lite rock n’ roll över avslutningsdagen på Beijer Hockey Games. Tre Kronor förlorade visserligen med 4–5 mot Finland efter straffar i den tredje matchen, men kunde glädja sig åt att poängen räckte för att undvika jumboplatsen i hemmaturneringen.

Lagets lyckades också vända 2–4 till 4–4 efter en stark comeback i tredje perioden.
– Det är jättesurt att förlora. Sedan tycker jag att vi är bättre än finnarna matchen igenom. Vi skapar mycket mer. Sedan studsar det med dem och emot oss. Men det är jättestarkt att komma tillbaka efter att ha legat under med 4–2. Jag tycker ändå vi gör en bra match, växer in i turneringen, säger Joakim Nygård till hockeysverige.se.

26-åringen satte 3–4-reduceringen och hade dessförinnan en fin assist Emil Bemströms 1–0-mål. Målet var det första i landslaget för Färjestads speedkula.
– Det dröjde ett tag, men några lägen senare satt den, skrockar Nygård.
– Det var skönt. Vi fick en liten boost av det och det dröjde inte så länge innan vi gjorde 4–4.

”MIN BÄSTA TURNERING HITTILLS”

Nygård missade Channel One Cup på grund av att han kände sig sliten efter en hektisk höst. I Beijer Hockey Games såg han allt annat än sliten ut. Hans rappa skridskoåkning och offensiva initiativförmåga gjorde honom till en av Tre Kronors bättre forwards i turneringen.
– Jag är nöjd. Det är min bästa turnering hittills, tycker han.
– Nu har jag bara varit med i en sådan här turnering tidigare, men jag tycker att jag gör mina tre bästa landskamper. Jag får stort förtroende, får spela powerplay, får spela lite boxplay och mycket fem-mot-fem. Jag försöker åka mycket skridskor, forechecka och skapa chanser. Det blev bara ett mål, men jag är nöjd.

Han konstaterar att tryggheten han funnit i den blågula tröjan börjat sätta sina spår.
– Det är rätt stor skillnad, högre tempo och större och starkare spelare här, säger FBK-forwarden.
– Det gäller att vara stark på puck och göra allt lite snabbare. Så det är klart att det är en anpassningsgrej. Jag tycker att jag har växt in i det. Grönborg har sagt åt mig att jag ska ta för mig lite mer. Det har varit lite mitt problem. Nu tycker jag att jag tar för mig och vågar hålla i puck, vågar göra precis som hemma.
– Det är självförtroende det handlar om. Sedan anpassningsförmågan, för det tar tid att växa in i det.

”NHL ÄR FORTFARANDE MITT MÅL SÅKLART”

För en och en halv vecka sedan förlängde stockholmaren kontraktet med Färjestad i ytterligare tre säsonger. Han säger att klubben han representerat sedan 2011 är den enda som gäller för honom i Sverige, men att han verkligen representerar Karlstadklubben nästa säsong känns osannolikt.
– NHL är fortfarande mitt mål såklart, konstaterar han.
– Jag känner mig mer mogen och mer redo. Sedan ska jag få chansen också.

NHL-intresset var stort redan i fjol, men buden i sig inte tillräckligt intressanta. Joakim Nygård ville satsa på sig själv i SHL för att få bättre anbud. Det ska han enligt hockeysverige.ses uppgifter ha fått. Efter en stark säsong med Färjestad och en stark landslagshelg har chanserna till ett kontrakt ökat. Det är inte minst hans fart och mångsidighet som gör honom attraktiv för klubbar i en liga med allt högre tempo.
– Jag tycker att jag har tagit några kliv den här säsongen. Sedan ska det klaffa utanför isen. Det är en bit det också, att ta steget och flytta över. Men nu känner jag mig mogen och redo. Får jag chansen vill jag ta den, säger han.

Vad letar du efter i en NHL-klubb?
– Jag vill ta en plats. Jag kommer gå dit jag känner att de tror på mig och att jag kan ta en plats. Det är i NHL jag vill spela och det är ett viktigt beslut att ta i livet. Vi får se helt enkelt.

Se vilken NHL-klubb han hamnar i…

Den här artikeln handlar om: