Sök
Henrik Tallinder kommer att hyllas av TPS Åbo.
Nyheter

Svenske backgiganten ska hyllas av finländska klubben: ”Mycket hedrad”

Han spenderade fyra säsonger i klubben och vann ett mästerskap. Nu kommer Henrik Tallinder att hyllas av TPS Åbo. 
– TPS kommer alltid att ha en oändligt stor plats i mitt hjärta, säger han till klubbens hemsida. 

På onsdag kommer Henrik Tallinder att hyllas av TPS Åbo i samband med mötet mellan TPS och JYP Jyväskylä. Tallinder gjorde fyra säsonger i klubben och avslutade spelarkarriären där i våras. TPS säger att de vill visa respekt, minnas och tacka backen för sina insatser, både i klubben och för sin karriär som helhet.

”KOMMER ATT BLI EN UNDERBAR OCH OFÖRGLÖMLIG UPPLEVELSE”

Henrik Tallinder var på isen i höstas när Tomi Kallio hyllades av klubben men nu kommer det att vara 40-åringen själv som kommer att vara i centrum.
– Det kommer att bli en underbar och oförglömlig upplevelse. Jag är mycket hedrad över att få en egen hyllning och att mitt jobb har uppskattats, säger Tallinder själv till TPS hemsida och fortsätter:
– Att ceremonin hålls i Åbo och Gatorade Centre gör allt ännu mer speciellt. TPS kommer alltid att ha en oändligt stor plats i mitt hjärta. Jag och min familj kommer att vara evigt tacksam för TPS Åbo.

Tallinder spelade en säsong i den finländska klubben 2000/01 då TPS vann sitt tredje raka Liiga-guld. Därefter lämnade han för NHL. När hans sejour i Nordamerika var över så återvände han till TPS och spelade ytterligare tre säsonger i klubben innan han avslutade karriären.
– När jag var yngre kunde jag inte tänka på något annat än att spela. Nu när jag tittar tillbaka på min karriären så körde året i Åbo i början av 2000-talet mig i rätt riktning.

”SKA BARA NJUTA AV DET”

Henrik Tallinder spelade 215 matcher i TPS och stod för 86 poäng (25+61) från sin backposition. Han spenderade elva säsonger i NHL med Buffalo Sabres och New Jersey Devils och sköt 28 mål och 142 poäng på 678 NHL-matcher. Under lockouten 2005 spelade han i Linköping och var den spelare i hela den NHL-stjärnfyllda Elitserien som hade bäst plusminusstatistik, +30.

40-åringen ser fram emot att stå på isen och ta emot hyllningarna från sina tidigare hemmafansen.
– På onsdag att ska jag bara njuta av det! Familj och vänner kommer var på plats och förhoppningsvis många TPS-anhängare. Jag vill dela den kvällen med de som har hjälpt mig på olika stadier av min karriär. Att tänka på allt detta gör mig väldigt glad, säger Tallinder till klubbens hemsida.

Henrik Tallinder var en given spelare i Tre Kronor. Han spelade två OS, 2010 och 2014 och vann därmed ett silver från turneringen i Sotji 2014. Hans främsta landslagsframgång är VM-guldet 2013.

Den här artikeln handlar om: