Sök
Nyheter
KARLSSON: Ett brutalt karriärfall – som kan kosta storklubben en slutspelsplats

Mästare 2016 och 2017 och utslagna av mästarna 2018. Pittsburgh har varit brutalt svårslagna i slutspel sedan Mike Sullivan tog över. Men i år känns det annorlunda. Kommer de ens ta sig till slutspel? Om inte finns det en möjlig anledning till det. Han heter Jack Johnson.

Jack Johnsons livsöde är ett sådant du inte hör om speciellt ofta i idrottsvärlden.

Ni kanske minns 2014 års turer kring NHL-backen och hans ekonomi. Hur det kom fram att hans föräldrar tagit osäkraa lån och köpt dyra och lyxiga bostäder i sonens namn. När man sedan inte haft tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånen tog man nya lån för att bekosta de gamla, de högsta meden ränta på upp till 24 procent. Situationen blev snabbt ohållbar och slutade med att Jack Johnson tvingades gå i personlig konkurs. Han hade ett kontrakt värt 4,4 miljoner dollar vid tillfället, men på grund av konkursen fick Jack Johnson bara behålla 260 000 dollar av dessa. Det är 300 000 under minimilönen i NHL. Han tjänade alltså klart minst i NHL.

Samtidigt försökte Jack Johnson hitta en väg ut från Columbus. Den tidigare stjärnbacken ville ifrån Blue Jackets för att kunna starta om på annat håll och få en större roll i ett annat lag, för att på så sätt kunna tjäna mer pengar efter att hans kontrakt gick ut sommaren 2018. Jack Johnson blev dock kvar säsongen ut. En säsong som var hans sämsta i karriären och som borde ha varit en indikator för var karriären var på väg. Men Pittsburgh Penguins GM Jim Rutherford trodde uppenbarligen att den OS- och World Cup-meriterade backen (som gick trea i draften 2005). hade mer att ge. Rutherford gav nämligen Jack Johnson ett femårskontrakt med en lönetaksträff på 3,25 miljoner dollar. Det är ett långt kontrakt. Det är dock ingen enorm summa. Ändå är kontraktet ett av de sämsta i hela NHL.

NHL:S BRANTASTE UTFÖRSBACKE?

Jack Johnsons karriärbana är i en sådan brant backe att den nästan kan jämföras med såväl Milan Lucics som Ryan Keslers. Faktum är att han, lite hårddraget, kan bli den stora anledningen till att Pittsburgh faktiskt till och med kan missa slutspel.

Pittsburgh har just nu den sista slutspelsplatsen och med tanke på att de haft en hel dle tunga skador under säsongen finns det ju visst sparkapital. Inte minst på Jevgenij Malkin, som uppges göra comeback i natt efter en tids frånvaro. Men det går inte att komma ifrån att det stjärntäta laget har problem den här säsongen. Inte minst med Jack Johnson på isen.

Enligt siffror som togs fram häromdagen är effekten han har på sina medspelare sanslös. Sanslöst dålig, alltså. I spel med lika styrka gör Pittsburgh 60 procent av målen – när Johnson inte är på isen. Med honom på isen är siffran så låg som 39 procent. Men det bara en del av sanningen.

FÅR CROSBY ATT SE MEDIOKER UT

Det är siffrorna under som är de mest intressanta. Där avslöjas det precis vilken hemsk effekt det har på Johnsons medspelare när de är inne samtidigt som honom. Nästan hela laget har saftiga minussiffror med honom på isen, jämfört med när de är inne med andra spelare. Allra värst är det för Jake Guentzel. Pittsburgh harr 70 procent av målen som görs med honom på isen – så länge han inte spelar med Jack Johnson förstås. Med Johnson och Guentzel på isen gör de bara 22 procent av målen. Sidney Crosby ser närmast ut som en usel spelare, statistiskt, med Johnson. Pittsburgh gör bara 33,3 procent av målen när de båda är på isen – jämfört med SJUTTIOSEX PROCENT med Crosby utan Johnson. Det är siffror som borde skrämma slag på vem som helst. Johnsons övriga underliggande siffror ser också allt annat än smickrande ut även om han inte är ensam om att ha problem där.

Okej, jag fattar att han inte är ensam om att ha en svag säsong. Att Pittsburgh har fler problemområden. Att den statistik som visas ovan inte är den enda anledningen till att Penguins ligger där de ligger. Men den går inte att vifta bort, heller.

Nu får vi se om Pittsburgh kan klara slutspelsplatsen ”trots” Jack Johnson. Och om de kan utmana om en tredje titel på fyra år. För det går inte att komma ifrån att de alltjämt har ett av NHL:s bättre lag på pappret. Jag tänker i alla fall inte räkna bort Pittsburgh Penguins än.

Och om det skiter sig…ja, då kan Pittsburghfansen i alla fall trösta sig med att de bara är fyra år kvar innan Jack Johnsons kontrakt går ut…

Den här artikeln handlar om: