Sök
Jon Knuts
Nyheter

Trotjänaren en ledare i Leksands förvandling: ”Finns något i den här gruppen”

Förlustsvit har blivit segerrad och kaos har blivit harmoni. Nu vågar Leksand drömma om nya mirakel. Med en hyfsat ung veteran i första led.
– Jag har ett mål. Det är att spela i SHL med Leksand, säger Jon Knuts till Hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Jon Knuts drar handen genom sitt svettiga, men korta hårsvall. Hans Leksand har precis besegrat Almtuna med 5-1 i HockeyAllsvenskan och tagit sin sjunde raka seger. Tjugoåttaåringen ler brett när han försöker sätta ord på den förändring som rått i klubben de senaste veckorna.
– Det här smakar bra. Alla har anammat ett hårt jobb och det är där man måste börja. Efter det kan man börja lira med puck och allt det andra. Men jobbar man hårt och visar karaktär för varandra, då börjar bollen rulla, säger Knuts.

I mitten av december hade Leksand förlorat nio raka matcher. Nytillträdde general managern Thomas Johansson hade fått börja sitt jobb i motvind. Tränaren Leif Carlsson fick sparken, Roger Melin tog över och sedan dess har resultatkurvan tagit ny riktning i den anrika hockeyklubben.
– I början tyckte jag det var lite utspritt. Man satte på sig tröjan och trodde att det skulle fixa sig själv ungefär. Att ”det står Leksand på tröjan, vi ska vara ett topplag, och att vi inte behövde anamma det hårda jobbet”, säger Knuts.

Leksands fans har fått upp tron igen. FOTO: Bildbyrån.

En bit över 5000 åskådare hade tagit sig till Tegera Arena för matchen mot Almtuna. När svackan var som djupast kom det vid ett par tillfällen bara strax över 3300 till den väldiga arenan i den hockeytokiga byn. Scenförändringen i laget har synts tydligt både på och utanför isen.
– Någonstans på vägen har det präntats in mer och mer och nu tycker jag alla stämplar in i det här. Och på den vägen kan det bära riktigt långt.
– Det är en jäkla skillnad nu jämfört med hur vi spelade fram till för ett par månader sedan.

”SPECIELLT ATT SPELA FÖR LEKSAND”

Jon Knuts vet vad han pratar om. Malung-sonen har levt med Leksands IF sedan barnsben, och fått uppleva många toppar och dalar som spelare. I den karaktärsförändring han nu beskriver har Knuts haft en stor roll tillsammans med lagkaptenen Martin Karlsson och veteranen Jesper Ollas. Trion har bildat kedja och gått i bräschen med hårt jobb och en hel del viktiga mål.
– Det är vi som tillsammans med ledarna ska sätta normer. Det är klart vi har en viktig roll. Man får försöka spridas det till gruppen. Sedan Roger kom in har vi anammat karaktärsbiten mer och mer, att han har tryckt på de här grejerna. Och då är det lätt att alla andra hakar på.

Han har spelat i Leksand under nästan hela sin seniorkarriär. Förutom sju matcher i Malmö säsongen 2014-15 har det varit Leksands IF som gällt. Han gör sin nionde säsong i A-laget och matchen mot Almtuna var hans 486:e tävlingsmatch för klubben.
– Det har blivit några år här. Jag trivs väldigt bra och har alltid haft en förkärlek till Leksand. Man har alltid satt klubben före sig själv. På den vägen är det.

Innan matchen mot Almtuna hissades Niklas Erikssons tröja nummer 16 till Tegera Arenas tak. Eriksson har 17 säsonger och 721 matcher i Leksandströjan och är en av klubbens största trotjänare genom alla tider.
– Väl värd. Helt klart. Man har bara väntat på att den ska upp där. Han hör hemma där uppe helt klart, hyllar Knuts.

Frågan är om Jon Knuts nummer 13 kommer hänga där uppe i framtiden?
– (Haha!) Det är inget man funderar på. De som är där uppe är där av en anledning.
– Det har spelat många fantastiska spelare här. De som hänger där uppe är något som kännetecknar hela föreningen. Det är speciellt helt klart, säger Knuts om att representera Leksand.

Leksand hyllade Niklas Eriksson för sina 17 säsonger i klubben.

LIKHETER MED MIRAKELSÄSONGEN

Efter den senaste tidens uppryckning lever SHL-drömmen för Leksand igen. Jon Knuts kan konstatera att han ännu en gång fått genomlida en händelserik säsong med sitt Leksand. Bland många av klubbens supportrar faller säkert tankarna tillbaka på säsongen 2015-16. I november låg Leksand sist i tabellen. Perra Johnsson ersatte Robert Sjur Nilsen i båset, tog laget till kvalspel mot MODO. Och resten är, som man brukar säga, historia.

Jon Knuts kan se vissa paralleller till den säsongen när han tänker tillbaka på de senaste veckorna i den blåvita dressen.
– Vi var ju uträknade, låg och brottades där ner och många sparkade på oss. Men en serie är lång och vi har hunnit bygga något på vägen. Det känns väldigt, väldigt bra, det är det svårt att skriva samma historia igen, men det finns något i den här gruppen. Helt klart.

Jon Knuts målskytt i kvalet mot MODO. FOTO: Bildbyrån

Om han når Niklas Erikssons höjder återstår att se. Han har kontrakt med Leksand även över nästa säsong. Och han är redo att ta led för att nå sitt solklara mål.
– Jag har ett mål. Det är att spela i SHL med Leksand. Det är det jag vill just nu.

Den här artikeln handlar om: