Sök
Västerås IK

HA-SVEPET: Skyttekungens hattrickshow – ”finallagen” föll

Bottenlagen vann, topplagen förlorade. Nicolai Meyer sprutade in mål och Leksand vann. Det var både skrällar och väntade händelser i kvällens allsvenska matcher.

VITA HÄSTEN – OSKARSHAMN 4-3 efter straffar

Vita Hästen: Christopher Fish, Emil Eriksson, Marcus Eriksson, Jesper Samuelsson
Oskarshamn: Arsi Piispanen, Matias Sointu, Filip Sveningsson

De hade nog egentligen behövt en trepoängare. Nu skiljer det nämligen elva poäng upp till säker mark för Vita Hästen, trots segern. Hemma i Himmelstalundshallen är de dock ruskigt svårslagna just nu och knep idag sin sjätte seger på de sju senaste matcherna när självaste tabelltvåan slogs tillbaka efter straffar.

Oskarshamn ligger alltjämt på en mycket säker finalplats men behöver bättra på sitt bortaspel om de ska kunna utmana AIK om seriesegern. Det här var lagets sjunde raka match utan en trepoängare på bortais. De har sju matcher på sig att ta in en poäng på AIK.

SÖDERTÄLJE – VÄSTERÅS 5-2

Södertälje: Sebastian Dyk, Nicolai Meyer x3, Sebastian Höglund
Västerås:  Sebastian Benker, Anthon Eriksson

Nicolai Meyer har redan gjort fler mål den här säsongen än vad Tor Immo gjorde när han vann skytteligan ifjol. Efter kvällens hattrick står Meyer på 28 mål och går mot den bästa målnoteringen i allsvenskan sedan John Henrion sköt 33 mål i Asplöven för fem år sedan. Han har sju matcher på sig att försöka knäppa amerikanens makalösa notering.

Meyers dominans i kväll (han låg bakom SAMTLIGA mål) tog dessutom Södertälje till tre mycket välbehövliga poäng, efter fem raka förluster. Nu är de åter tre poäng före Björklöven, som jagar en topp åtta-plats. Snacka om att segern var viktig, med andra ord.

KARLSKRONA – LEKSAND 2-5

Karlskrona: Viktor Liljegren, Josef Ingman
Leksand: Marcus Karlberg, Thomas Valkvae Olsen, David Rundqvist x2, Oskar Lang

Vad kan stoppa Leksand? INGENTING, tycks det. Segern i kväll var lagets åttonde raka, men de får ändå svårt att klättra i tabellen då det är 13 poäng upp till tvåan Oskarshamn. I kväll grundlades segern via en mäktig tredjeperiod, då Roger Melins manskap gick från 1-1 till 4-1 och sedermera 5-2. Två av målen kom inom loppet av blott 26 sekunder i upptakten på perioden.

Leksands seger i kväll innebar dessutom att Karlskronas svit på sex raka hemmamatcher med poäng fick ett abrupt slut.

TINGSRYD – AIK 3-2

Tingsryd: Filip Ahl x2, Max Nowak
AIK: Jesper Frödén x2

AIK hade chansen att rycka i tabelltoppen men åkte på en chockförlust. Efter 13 (!) raka matcher med poäng är ”Gnagets” supersvit nu över. Max Nowaks 3-2-mål med nio minuter kvar att spela satte stopp för den makalösa trenden som Thomas Mitells manskap haft.

TAIF ledde med 2-0, men AIK kom tillbaka till 2-2 innan Nowak sköt avgörandet. Ett avgörande som kan komma att vara otroligt betydelsefullt när säsongen summeras. Segern i kväll gör nämligen att Tingsryd alltjämt har fyra poäng ned till Almtuna under strecket.

PANTERN – MODO 3-7

Pantern: Axel Blomqvist, Lukas Haudum, Villiam Haag
Modo: Patrik Karlkvist x2, Henrik Björklund x2, Kalle Jellvert, Kristian Jakobsson, Victor Öhman

Pantern är i allra högsta grad indraget i bottenstriden igen. Eftersom både Almtuna och Tingsryd vann är Pantern nere på tolfteplats, med bara fyra poäng till godo på Almtuna. Storförlusten i kväll befäste bara att laget är ligans sämsta hemmalag.

Modo fick rejäl leverans från sina stjärnor. Patrik Karlkvist sköt 2+1 och Henrik Björklund satte två mål. De tog därmed sin sjätte match på de åtta senaste matcherna, och frågan är om de inte säkrade sin topp åtta-plats idag. Det skiljer nämligen 13 poäng ned till nian Björklöven med bara nio matcher kvar.

ALMTUNA – KARLSKOGA

Almtuna: Fredrik Forsberg x2, Victor Rollin-Carlsson, William Wiå, Tobias Liljendahl
Karlskoga: Gustaf Franzén, Jesper Kokkonen x2

Almtuna vann när det behövdes som mest. Med tanke på Tingsryds skräll mot AIK hade nog tåget gått för AIS om de förlorat idag. Då hade det skiljt hela sju poäng upp till säker mark. Nu är det ”bara” fyra.

Fredrik Forsberg blev den stora segerorganisatören mot den forna tabelltrean då han låg bakom de tre första målen för Uppsalaklubben. Forsberg noterade 2+1 och såg till att Almtuna tog sin blott andra vinst på de elva senaste matcherna. Kan de komma ikapp lagen ovanför kvalstrecket?

Den här artikeln handlar om: