Sök
SDHL
KARLSSON: Det måste bort – lägger ett löjets skimmer över hela ligan

Att SDHL kommit en bra bit på väg vet vi. Men det blir alltjämt smärtsamt uppenbart hur långt ligan har kvar också. Det är dagens händelser ett bevis för.

I kväll sparkar damernas slutspel igång och det känns som att det kan bli ett riktigt bra slutspel. Visst, Luleå är storfavoriter igen men uppstickarna Modo kanske kan utmana, precis som alltid starka Linköping.

Överlag har den här säsongen förmodligen varit den bästa SDHL-säsongen sedan jag började hålla lite ögon på serien. Det har varit fler skrällar, fler publikmatcher och har helt enkelt funnits en större anledning att skriva om SDHL nu än tidigare. Men det finns en del saker ligan har att jobba på.

Tidigare under säsongen skrev exempelvis SDHL:s kommunikatör Adam Göransson en text om att Modos målvaktstränare Adam Göransson hade stängts av. Japp, det är samma person.

Linköping går in i slutspelet utan sin stjärnback Sidney Morin, som missar de två inledande kvartsfinalerna då hon är borta med landslaget. Det är också ganska iögonfallande.

Spelschemat i slutspelet går det också att anmärka på, då H-B-B-H-H är ett sjukt konstigt schema för de högre rankade lagen. Jag gillar dock att de gått till att börja spela fem matcher i stället för tre. Det är ett steg i rätt riktning.

Men det jag vill skriva om här handlar om något helt annat. De senaste dagarna har det nämligen ramlat in nyförvärv till slutspelslagen. Japp, till slutspelslagen. Idag, när kvartsfinalerna drar igång, har Modo och Brynäs förstärkt med två respektive en spelare. De lagen möts, för övrigt.

I min värld sänder det ett löjets skimmer över hela ligan, och bidrar till att man inte riktigt ser den som lika proffsigt som man annars hade gjort. Det är egentligen helt och hållet bisarrt att det går att värva ända in i slutspelstider. Deadline borde naturligtvis ske ett par veckor innan grundserien tar slut. Det system som finns nu är faktiskt, rätt och slätt, horribelt.

Värvningarna som gjordes idag var inte jättetunga, åtminstone inte på pappret (Lore Baudrit och Betty Jouanny till Modo och Moa Viklund till Brynäs). Men tänk om tabellsjuan Brynäs eller tabellåttan AIK drämt på med ett par världsvärvningar, så här samma dag som kvartsfinalserien drog igång. Det skulle förändra allt för motståndarna. Förberedelserna skulle bli annorlunda. Maktbalansen skulle ändras. Grundserien skulle i princip inte betyda någonting.

Nu går det inte att gambla så, men låt säga att ett lag går in i säsongen med en svag trupp och sen laddar på som bara den efter att grundserien tagit slut, och plockat in flera stjärnnamn som bara ska spela slutspelet…Nej, det är helt enkelt oseriöst och oacceptabelt.

Jag anklagar inte klubbarna som gjort värvningarna, däribland Djurgården, Modo och Brynäs. Jag anklagar systemet. Antingen får SDHL lägga deadlinen tidigare, eller så får de förlänga säsongen med några veckor och se till att slutspelet börjar sista veckan i februari i stället för nu. För så här får det inte gå till. Det blir genant.

Ett ännu tydligare exempel kommer från underdivisionen då Skellefteå och Björklöven möttes i en avgörande match om vilka som skulle få kvala. Skellefteå vann. Björkövens säsong tog slut. Då valde de att släppa tre spelare till Färjestad. Vilka de möter i kvalet? Jomen Skellefteå, förstås! Det säger allt. Hallå! Vi snackar om ett kval till högstaligan.

Nu hoppas jag på ett bra slutspel och att något lag kan stå upp någorlunda mot Luleå, så att de inte vinner allt för enkelt. Men det känns spontant som att inget lag kommer kunna slå dem. Om nu inte något laddar på och värvar någon superstjärna som dyker upp lagom till nedsläpp i kväll.

Som det är nu vågar jag inte utesluta något.

 

Den här artikeln handlar om: