Nyheter
ENGLUND: Därför gör Karlskrona rätt som släpper stjärnan
ANNONS

Idag är sista dagen innan transferfönstret stänger för den här säsongen. Vid midnatt går tiden ut för ytterligare värvningar. Vissa lag kommer jobba in i det sista med att försöka hinna landa ett nyförvärv man tror kan göra skillnad i säsongens slutskede. Andra lag som kanske redan släppt en del spets (för att kunna klara elitlicensen) och får plocka upp juniorer alternativt försöka värva billiga breddspelare att fylla ut truppen med.

Inför nästa säsong ska bågen, vad gäller ekonomiska krav, spännas ytterligare. Klubbarna ska, till skillnad från en miljon inför denna säsong, kunna visa upp ett positivt eget kapital på två miljoner. En gigantisk skillnad om ni frågar mig.

Om jag ska vara riktigt hård och hålla mig till sanningen så är det faktiskt endast tre lag som har möjlighet att ta steget upp i år. Dessa lag är AIK, Leksand och Oskarshamn. Även om Leksand har presterat svajigt under säsongen så har man lag för att utmana uppåt, vilket man även visat senaste månaden med ett bra spel och idel segrar de senaste sju matcherna. Resterande gäng kan vara med och bråka en del och skaffa sig en bra position inför sommarens silly season, men att blanda sig i snacket om avancemang är i min värld uteslutet.

KARLSKRONA GÖR RÄTT

Mot bakgrund av ovanstående tycker jag att Karlskrona, likt Västervik tidigare i veckan, gör rätt som släpper sin importspelare Justin Crandall. Kontraktet är redan säkrat och som jag skriver ovan är man inte med i diskussionerna om avancemang, även om fansen så gärna vill tro det. Ekonomin är idag i princip lika viktig som det sportsliga resultatet, och om ett av dessa två ben kapas bort ramlar man ur allsvenskan oavsett. Därför tycker jag det är klokt att tänka på framtiden redan nu.

För er som inte redan vet så uppges Crandall vara klar för AIK. Ett AIK som i dagarna gick ut med att man ansöker om ett lån? från supporterföreningen ”Den svarta massan”. Lånet uppges vara i storleksordningen kring 3 miljoner för att säkra nästa års elitlicens.

HUR SNYGGT RIMMAR DET?

Det här rimmar inte speciellt snyggt i mångas ögon då AIK för närvarande är inne i ett kontrollår efter att i somras visat upp ett minuskapital på 4,6 miljoner kronor. Denna höga summa går att jämföra med många av ligans lag vars spelarbudget ligger på cirka 8 miljoner. Den siffran matchade alltså nästan AIK förra sommaren, i minuskapital alltså.

Sedan kanske man undrar hur man kan lösa elitlicensen med ett lån när reglerna säger att det egna kapitalet skall uppgå till 2 miljoner. Ett lån kan aldrig räknas som eget kapital. Varför man väljer att kalla det ett lån har jag faktiskt ingen aning om men enligt uppgifter ska det istället handla om att man säljer av aktier till ”Den svarta massan” som supporterföreningen sedan hoppas ska ge avkastning i framtiden.

Sista april måste AIK uppvisa ett positivt eget kapital på 2 miljoner kronor för att klara kommande års elitlicens. Det faller sig ganska passande att man ikväll möter en annan storklubb i afton. Att Leksand kommer på besök bör innebära välfyllda läktare på Hovet och ett välkommet klirr i kassan. För vid en eventuell förlust i den allsvenska finalen mot Oskarshamn så väntar med stor sannolikhet Leksand på andra sidan. Det är med andra ord läge att spänna musklerna i afton.

Nu återstår några högintressanta timmar innan årets transferfönster stänger och det ska bli spännande att se hur lagen väljer att agera.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga