Sök
Winnipeg
BODIN: De tio hetaste spelarna inför trade deadline

Med NHL:s trade deadline i sikte nästa måndag har vi sannolikt en späckad vecka framför oss. Här listar jag de tio hetaste spelarna och räknar upp tänkbara destinationer inför transferfönstrets stängning klockan 21.00 den 25 februari.

NHL:s trade deadline har ofta föregåtts av en hausse som utmynnat i gäspningar. Fjolåret blev lite av ett trendbrott eftersom Erik Karlsson fanns på marknaden. Det gav hela företeelsen en ny dimension, för även om det inte blev någon Karlsson-trejd till slut minns jag personligen att jag satt på nålar hela kvällen. Så till den grad att jag totalt glömde att äta.

I år har vi visserligen ingen Erik Karlsson i spel på marknaden, men jag vet inte om vi någonsin haft så många högprofilerade spelare tillgängliga samtidigt. Det beror i första hand på att väldigt många bra spelare sitter på utgående kontrakt som kan göra dem till unrestricted free agents på öppna marknaden 1 jul. Flera klubbar ställs därför inför det tuffa beslutet att trejda och (rimligtvis) bli sämre eller att behålla spelaren och riskera att förlora honom utan kompensation.

Låt oss därför ta en titt på de tio hetaste namnen som kan komma att byta klubb under närmaste veckan…

Sergej Bobrovskij, mv, & Artemij Panarin, vfw, Columbus
Här kan man snacka om tillknäppt situation. Förhållandet mellan Bobrovskij och Blue Jackets klubbledning började vittra i kanterna förra säsongen och har gradvis blivit sämre den här säsongen. Vid det här laget är det mer eller mindre givet att de kommer att gå skilda vägar 1 juli – om inte tidigare.

I fallet med Panarin var han tidigt tydlig med att han inte ville förhandla med Columbus, utan var inställd på att testa marknaden 1 juli. Det har han stått fast vid hela säsongen, trots att han nyligen bytte agent. Den ryske puckmagikern har också meddelat att han helst vill spela på någon av kusterna eller i en storstad. Columbus borde rimligen falla bort av den anledningen.

Columbus general manager Jarmo Kekeläinen har ett om inte två tuffa beslut framför sig. Antingen behåller han Bobrovskij och Panarin och går all in på den här säsongen – det vill säga använder duon som sina rentals – eller så trejdar han dem och räddar åtminstone till viss del. Personligen kan jag se värdet i att behålla dem och gå för en slutspelsframgång. Klubben har aldrig vunnit en slutspelsserie och det skulle givetvis betyda mycket om man kunde bryta den trenden. Inte minst för att ge fansen något att äntligen yvas över.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Båda två har länkats till Florida Panthers, som är i kraftigt behov av förstärkningar för att göra laget mer attraktivt. I Bobrovskijs fall skulle en återkomst till Philadelphia Flyers ha varit ett alternativ, men efter Carter Harts genombrott och värvningen av Cam Talbot från Edmonton ter det sig osannolikt. Kan San José Sharks vara ett alternativ annars? Martin Jones har inte rosat marknaden den här säsongen – hans räddningsprocent i spel fem-mot-fem ligger på mediokra 89,5 – och har pekats ut som den svaga länken i ett utmanarlag. Frågan är bara vad Sharks skulle ge upp. Värvningarna av Evander Kane och Erik Karlsson har om inte lämnat dem barskrapade så i alla fall med en brist på draftval och talanger.

I Panarins fall kan man anta att många av utmanarna är intresserade av hans tjänster. Men det borde framför allt gälla Winnipeg Jets och Nashville Predators, som slåss om herraväldet i Central Division och antagligen kommer att ge sig in i någon slags kapprustning inför vad som förefaller bli ett oundvikligt möte i andra slutspelsrundan. Andra lag som nämnts är Calgary, New York Islanders och senast Dallas.

Mark Stone, hfw, & Matt Duchene, c, Ottawa
Man skulle kunna kasta in Ryan Dzingel i beräkningen också då han lite i skymundan av de båda toppspelarna har en riktigt fin säsong och en UFA-status. Men vi nöjer oss med Duchene och Stone, som ger årets trade deadline verklig hetta.

Vi vet att Duchene med all sannolikhet kommer att trejdas. Han uttryckte visserligen intresse för att stanna, men har ett löneanspråk som fått klubben att tveka. Vi pratar åtta år och mellan 8-9 miljoner dollar per säsong. 27-åringen har visserligen en bra säsong, men har ofta lämnat dig med en känsla av att önska mer tidigare i karriären.

Stone är antagligen den som Senators lägger in hårdast krut på att behålla. En potentiell lagkapten som är en av ligans bästa tvåvägsforwards. Att behålla honom blir emellertid antagligen dyrare än det Duchene begärde. Då är frågan om erkänt snåle ägaren Eugene Melnyk är villig att hosta upp sådana summor. Jag är osäker på det.

Ponera att Senators trejdar både Duchene och Stone – och kanske till och med Dzingel – hur reagerar fansen på det? Det är mycket att ta hänsyn till här för den hårt pressade Pierre Dorion, general manager för Ottawa.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Duchene till Nashville och Stone till Winnipeg känns inte ologiskt någonstans. Båda lagen behöver ge sina andrakedjor en vitamininjektion och det här skulle vara lösningen. Duchene kan vara nyckeln till att låsa upp potentialen bakom JOFA-kedjan med Johansen, Arvidsson och Forsberg medan Stone kanske är spelaren som skulle kunna ge Patrik Laine den hjälp han behöver för att återfinna sin toppform. Jo, han är ytterforward, men Stone är en av ganska få ytterforwards i den här ligan som har förmågan att driva spelet för en kedja. Att göra sin omgivning bättre. Laine fick ett lyft av att spela med Paul Stastny i fjol. Kanske kan Stone ge honom en liknande effekt i år.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Mats Zuccarello, hfw, & Kevin Hayes, c,  N Y Rangers
Mycket tyder på att Rangers kommer att fortsätta föryngringen av sin laguppställning ytterligare I fjol släppte man spelare som Rick Nash, Nick Holden, Michael Grabner och Ryan McDonagh innan deadlinen. I år ser det ut att bli åtminstone Zuccarello och Hayes, som båda sitter på utgående kontrakt och lär omvandlas till yngre spelare och/eller draftval den närmaste veckan.

Zuccarello har playmakeregenskaper som kan ge vilken andrakedja som helst mer bett. Hayes är en arbetshäst med bra skills som kan ge många lag en uppgradering på positionen som andra- eller tredjecenter.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Det råder ingen tvekan om att Zuccarello och Hayes är lite av tröstprisen i årets grupp av tillgängliga spelare. Mycket beroende på att Stone, Panarin och Duchene ligger en nivå högre. Men det är sannerligen inga dåliga tröstpris. Båda spelarna kan fungera för lag som Nashville och Winnipeg om man inte lyckas håva in de stora fiskarna. Hayes känns spontant som en uppgradering jämfört med Bryan Little i Winnipeg till exempel. Och Zuccarello kan säkert också bidra till att väcka en spelare som Laine. Calgary borde också vara intresserade av då deras högersida lämnar lite att önska. Och hur kommer Boston att agera nu när  David Pastrnak är skadad och lämnar ett enormt hål bakom sig på en redan ganska klen högerkant?

Wayne Simmonds, hfw, Philadelphia
Hans dagar i Philadelphia ser ut att ha nått vägs ände. Och kanske var Simmonds tid i klubben i realiteten slut redan när de sajnade James van Riemsdyk, en annan powerplay-specialist, förra sommaren. Simmonds har på grund av skador tappat en del i effektivitet sista åren, men är fortfarande en spelare många klubbar säkerligen är intresserade av att plocka in som rental inför slutspelet.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Nashville har jag ju nämnt kring i princip varenda spelare här, men det känns spontant som han skulle passa bra där om de inte nyper någon annan av de nämnda spelarna. Inte minst med tanke på lagets bekymmer i powerplay där hans spel runt motståndarkassen brukar vara vägvinnande. Vissa har pekat på Tampa som en kandidat, men jag ser inte hur han skulle göra laget bättre än man redan är. Och det är inget ont om Simmonds, utan mer ett konstaterande om att det laget redan har en optimerad forwardsuppsättning. Boston, Winnipeg, Calgary och Vegas har också nämnts som tänkbara destinationer.

Gustav Nyquist, vfw, Detroit
Missade söndagens 1–3-förlust mot Philadelphia, men ska vara tillbaka senare i veckan. Nyquist har följt upp fjolårets VM-guld med karriärens bästa säsong. Han behöver bara sex poäng till för att tangera sitt personbästa i ligan. Bra tajmat med tanke på att han kan kliva ut på öppna marknaden i sommar. Jag tror faktiskt att Detroit skulle kunna tänka sig att behålla svensken då han blivit lite av en stöttepelare i laget. Samtidigt är de inte i en position att samla på sig ännu fler dyra kontrakt med spelare i 30-årsåldern. En trejd förefaller därför logisk.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Hans status skadas givetvis lite av den strida ström av duktiga ytterforwards som finns tillgängliga på marknaden. Men det finns säkerligen en uppsjö med lag villiga att satsa på Nyquist, om än bara som rental. Calgary, Dallas och New York Islanders har nämnts, men än så länge ska Red Wings inte ens ha bett 29-åringen att häva sin no trade-klausul så det återstår att se hur mycket Nyquist kan styra själv här.

Micheal Ferland, vfw, Carolina
Stora, fysiska yttrar som kan göra mål vimlar det inte av i NHL längre. Ferlands tuffhet gör honom väldigt gångbar på marknaden. Även om Carolina helst skulle vilja behålla honom tyder mycket på att han kommer att testa free agent-marknaden i sommar och casha in nu när hans marknadsvärde tycks vara som högst. Carolina kan förstås välja att göra 26-åringen till sin egen rental i jakten på en slutspelsplats. Inget omöjligt scenario nu när laget har börjat vinna igen.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Det skulle inte vara någon skräll om Calgary försökte värva tillbaka honom efter att ha släppt honom i Elias Lindholm-trejden i somras. Men även andra lag som jag har nämnt här gång efter annan. Ferland känns inte minst väldigt Boston Bruins-kompatibel.

Jakob Silfverberg, hfw, Anaheim
Silfverberg vill stanna och Anaheim vill behålla honom. Det ryktas till och med om att partnerna ska vara överens om en lönetaksträff på ett nytt kontrakt, men att Silfverberg vill ha fler år än Anaheim är villiga att erbjuda. Kanske är svensken trots allt en av dem på den här listan som är mest sannolik att stanna i sin nuvarande klubb. Om inte finns det mängder med andra NHL-lag som är villiga att plocka in honom som rental.

Tänkbara destinationer vid trejd:
Pittsburgh och Boston är klubbarna som nämnts med störst frekvens. Dallas är också en tänkbar kandidat då de behöver all extra eldkraft i offensiven de kan få bakom Seguin, Benn och Radulov.

Sugen på mer trejdspekulationer? Lyssna på senaste avsnittet av podcasten NHL-timmen där Linus Hugosson, Jonatan Lindquist och jag hann gå igenom en hel del spelare och lag i senaste avsnittet:

Den här artikeln handlar om: