Nyheter
KARLSSON: En fullständigt huvudlös satsning – och jag älskar den
ANNONS

Jarmo Kekäläinen utsätter sig för risker som få andra general managers skulle vara beredda att göra. Han riskerar Columbus framtid. Men om han lyckas med sin plan kommer han ses som ett geni. 

LÄS ÄVEN: Columbus värvar Matt Duchene

Jag måste erkänna att jag inte riktigt har trott på de uppgifter som gjort gällande att Columbus varit en av tre klubbar som gjort upp om Matt Duchene. De övriga som främst nämnts de senaste dagarna är Nashville och New York Islanders. Jag trodde att Columbus GM Jarmo Kekäläinen skulle spela safe. Att han skulle göra sig av med Artemij Panarin och Sergej Bobrovskij och säkra upp klubbens framtid. Det blev precis tvärtom. Han sätter hela framtiden på spel.

När han idag värvade Matt Duchene till Blue Jackets gav han ifrån sig två av de mer spännande talangerna de hade, Vitalij Abramov och Jonathan Davidsson, samt ett (eventuellt två, beroende på om Duchene förlänger) förstarundeval. Enligt nordamerikanska uppgifter ska han dessutom vara mer än öppen för att behålla Artemij Panarin säsongen ut och sen riskera att tappa honom gratis i sommar. Det kommer kosta rejält om man vill byta till sig ryssen innan dess. Dessutom kommer tidigare nämnda Bobrovskij försvinna. Och frågan är hur intresserad Matt Duchene är av att förlänga med ett lag som tappar sina två övriga storstjärnor?

KAN TAPPA ALLA GRATIS

Risken finns alltså att Jarmo Kekäläinen betalar ett förstarundeval och två talanger för en spelare de tappar gratis i sommar, och att både Panarin och Bobrovskij också lämnar gratis. Det låter huvudlöst. Ändå kan jag inte låta bli att älska det. Jag skrev tidigare i en text att jag tycker att Kekäläinen ska behålla de båda ryska stjärnorna säsongen ut, helt enkelt för att sända signaler till ägaren, fansen och staden att Columbus är en klubb att räkna med. De är inte intresserade av att bygga om. De vill vinna här och nu. Om de nu behåller dem trots att de värvat in Matt Duchene – då är det en satsning som är bland det mest vågade jag någonsin sett av en general manager i NHL. En satsning som med stor sannolikhet kommer skrattas ut. För även om Matt Duchene nu ansluter är Columbus en bit ifrån att tillhöra de stora Stanley Cup-favoriterna.

Och om de nu skulle trejda bort Artemij Panarin har Jarmo Kekäläinen nu på ett ganska skickligt sett pekat ut riktningen för vad det kostar att trejda till sig en storstjärna. Han kommer kunna peka på hur mycket han själv betalade för Duchene och sedan begära mer själv för Panarin. Plus att han sett till att Columbus även utan ryssen har en offensiv stjärna av hög kvalité, säsongen ut. Det är faktiskt ett ganska smart drag.

SVENSKEN KAN FÅ SVÅRARE DIREKT

Satsningen kommer, som sagt, förmodligen misslyckas. Columbus lär inte vinna Stanley Cup. Men den ska ändå uppmuntras. Om Artemij Panarin blir kvar har Columbus ett sexigare lag än någonsin. Vi ska komma ihåg att det här är en klubb som aldrig ens vunnit en slutspelsserie.

Vad innebär det här då för Jonathan Davidsson? Inte så mycket. Ottawa är förvisso ett sämre lag, men de har en ganska bra prospectpool så Davidsson får svårt att slå sig in i NHL redan till kommande säsong. Chanserna till det hade nog varit snäppet större om han blivit kvar i Columbus. Den andra svensken i trejden, Julis Bergman, kommer inte påverkas så mycket mer än att han får byta AHL-lag under slutdelen av säsongen.

Ottawa då? Ja, det får i alla fall ett par spännande talanger till och en förstarunda som de så väl behöver efter att ha släppt sitt eget val till Colorado – när de trejdade till sig Matt Duchene. De har fortfarande en lång väg att vandra för att städa upp för tidigare misstag – men det här var i alla fall ett steg på vägen.

Nu ser jag mest fram emot att se Matt Duchene spela under John Tortorellas ledning. Det kan bli en upplevelse.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch