Sök
SHL

Frölundacentern om tuffa skadetiden och utlandsdrömmen: ”Kul att testa något nytt”

Efter bara fyra SHL-matcher med sin nya klubb tvingades han till knäoperation och fyra månaders frånvaro. Men under sitt andra år i Frölunda har Pathrik Westerholm varit skadefri och hittat formen.
Här berättar han om återkomsten, att eventuellt spela utan brorsan och de levande utlandsdrömmarna.
– Hade varit kul att testa något nytt, säger centern till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tvillingparet från Karlskrona gjorde SHL-debut i Brynäs säsongen 2014/15. De tillbringade tre år i Gävle innan flyttlasset gick till västkusten och Frölunda. Förväntningarna var höga, många ville se vad de två kedjekompisarna skulle bidra med till Göteborgslaget.

Men bara fyra matcher in i SHL:s grundserie åkte den ena brodern, Pathrik, på en olycklig smäll som resulterade i en knäoperation och en lång tids rehab. Inte riktigt den start som forwarden tänkt sig.
– Det var ju en ny erfarenhet, jag hade aldrig varit skadad så länge, säger 27-åringen.
– Man fick lite perspektiv på hockeyn, vad den betyder. Det är väldigt kul att spela hockey och man tar den lite för givet när man väl spelar. Det lärde jag mig då, när jag var skadad.

Han berättar att det var tufft att komma till en ny klubb, redo att visa vad man går för, och istället sitta vid sidan och se sina lagkamrater göra jobbet. Men han klarade sig igenom den utmanande tiden utan mental coachning.
– Det var mest fysisk träning. Man får göra det bästa av situationen.

Efter fyra månader av rehabilitering, fysträning och läktarplats kunde Pathrik äntligen göra comeback, på bortaplan mot Skellefteå. Därefter fullföljde han slutspelet, som visserligen blev kort när Malmö satte stopp i kvartsfinal, och fick även in ett par pinnar i poängprotokollet.
– Jag var i bra fysisk form, men det tog ju lite tid innan man kom in i det spelmässiga. Det gick helt okej ändå, säger Pathrik Westerholm.

”DET BLEV LITE FÖR MYCKET KANSKE”

Den här säsongen har Karlskronasonen spelat alla matcher sånär som på en, då han var borta i sjukdom. I år har han på allvar kunnat visa organisationen, lagkamraterna och fansen vad han går för. På sina 42 spelade matcher har han noterats för 22 poäng (7+15) och ytterligare sex i de tolv spelade CHL-matcherna. Han är nöjd med sin säsong, framför allt faktumet att han fått vara skadefri.
– Och formen känns bra. Jag tycker hela laget har spelat bättre efter vi vann CHL, vi hade en liten formsvacka innan. Jag vet inte om det var att vi hade fokus på både CHL och SHL, att det blev lite för mycket kanske. Men nu är det full gas som gäller här inne inför slutspurten och full fokus på SHL, säger centern.

Under hela sin karriär har Pathrik haft tvillingbrorsan Ponthus bredvid sig på högerkanten, så även i Frölunda. Inte helt oväntat har de en stark kemi på isen.
– Vi har spelat ihop länge och vi tycker det är kul att spela ihop. Vi kan ju inte läsa varandras tankar men vi vet ju ungefär hur den andre brukar spela. Så blir det ju om du har spelat med någon väldigt länge, du lär dig hur han tänker i vissa situationer. Det är en stor fördel, säger Pathrik.

Chockar Ponthus dig ibland, och gör någonting du inte trodde han skulle göra?
– Nja, jo, ibland blir det ju så. Men oftast vet jag vad han ska göra.

På andra kanten har flertalet spelare synts under säsongen, bland annat Tim Söderlund, Samuel Fagemo och Oliwer Fjellström. Den sistnämnde har spelat med tvillingarna de senaste fyra matcherna och tillsammans har de bjudit på rivig och underhållande hockey.
– Oliwers styrkor ligger framför allt i hans skridskoåkning och speed och han kompletterar oss bra med sin fart. Det funkar bra, säger Pathrik.

Ponthus och Pathrik Westerholm har spelat sida vid sida sedan junioråren i Karlskrona och Malmö. Tillsammans har de hittills stått för 187 poäng, under sina fem SHL-säsonger i Brynäs och Frölunda. (Foto: Bildbyrån/Carl Sandin)

UTLANDSDRÖMMEN LEVER

Om cirka två månader är säsongen 2018/19 över. För bröderna Westerholm betyder det att det nuvarande kontraktet med Frölunda gått ut och det spekuleras redan nu i vad som väntar för tvillingarna efter sommaren. Men rykten och viskningar är ingenting Pathrik bryr sig om.
– Det är klart att vi vet att vi inte har kontrakt nästa år, men det kan man inte fokusera på. Vi försöker spela så bra som möjligt så får vi se vad som händer nästa säsong, säger 27-åringen.

Hur ser du på avslutningen av säsongen med Frölunda?
– Nu är det 9 matcher kvar så nu gäller det att fortsätta bygga på det vi byggt upp efter CHL och få en bra känsla inför slutspelet. Väl där kan allting hända. I år har det varit väldigt jämnt men det är väl ett par lag som har chansen att gå hela vägen. Vi ska göra allt för att gå så långt som möjligt.

Skulle du vilja vara kvar i Frölunda även efter sommaren om möjligheten fanns?
– Vi får se vad som händer, jag fokuserar på det som är här och nu så får vi se hur det blir sen.

Hur är det med utlandsdrömmarna?
– Det är klart det hade varit kul att testa något nytt. Nu har vi spelat i SHL i några säsonger och vi vet väl lite hur den ligan funkar nu. Så någon gång i framtiden skulle jag gärna spela utomlands.

Känns det viktigt att spela med brorsan i framtiden också?
– Vi har gjort det hela karriären, men vi får se, det kanske kommer ett läge där vi inte kommer göra det. Men just nu känns det som att vi kommer fortsätta spela med varandra.

Den här artikeln handlar om: