Sök
Västerviks IK
ENGLUND: De kniper den sista slutspelsplatsen i Hockeyallsvenskan

I slutet av förra veckan skrev jag några rader om hur jag tror bottenstriden kommer att sluta. Nu är det dags att presentera mina tankar om hur jag ser på trelags-racet kring topp-8-strecket där Björklöven, Västervik och Södertälje gör upp om en slutspelsplats.

Västervik och Södertälje står på samma poäng där Västervik placerar sig före tack vare bättre målskillnad. Tre pinnar bakom placerar sig Björklöven som dessutom har mycket sämre målskillnad än både Södertälje och Västervik.

Kvar att möta:

Västervik: Oskarshamn (H), Almtuna (H), Tingsryd (B) och Vita Hästen (H).

Södertälje: MoDo (B), Oskarshamn (H), AIK (H) och Karlskoga (B).

Björklöven: Tingsryd (H), MoDo (B), Pantern (H) och Leksand (B).

Det är alltså endast ett av dessa tre lag som förlänger säsongen med fem matcher efter grundserien. Övriga två lag får tidig semester där klubbarnas fokus blir att försöka sätta ihop en än mer slagkraftig trupp till kommande säsong.

Som jag ser det finns det en solklar favorit att knipa den sista platsen i slutspelsserien. Om man kikar på tabelläget, formkurva och vilka man har kvar att möta så är Västervik stora favoriter. Förutom derbykombattanten Oskarshamn (som man för övrigt har 2-1 i matcher mot) möter man tabellens tre sämsta lag. Att man dessutom har tre av fyra avslutande matcher på hemmaplan försämrar inte lagets chanser. Lägg därtill formkurvan som pekar uppåt med endast en förlust på de senaste fem matcherna.

TUFFT SCHEMA FÖR SSK

Det lag med svårast spelschema är Södertälje som, förutom att man möter tabellens två bästa lag, dessutom ställs mot två andra topplag; nämligen MoDo och Karlskoga. Även om insatsen var bra mot serieledande AIK igår så inkasserades en uddamålsförlust och formen sviktar med två segrar på de senaste fem matcherna. Tittar man ännu längre tillbaka har laget endast tre vinster på de tio senaste matcherna.

Björklöven har ett relativt behagligt spelschema med bottenlagen Tingsryd och Pantern på hemmaplan. På bortaplan möter man dock formstarka Leksand och har dessutom ett norrlandsderby mot MoDo som väntar. Jag bedömer Björklövens chanser att lyckas krångla sig vidare som små. Jag tror att det krävs minst tio poäng för Björklöven om man ska förlänga säsongen. Man är tre poäng efter både Västervik och Södertälje och man har dessutom mycket sämre målskillnad. Jag är tämligen övertygad om att Västervik och/eller Södertälje tar minst två segrar, och gör man det kommer det krävas minst tio pinnar för Björklöven. Ligans nordligaste lag har dessutom presterat svalt på sistone med endast två segrar under de senaste fem omgångarna.

Mitt tips blir således att Västervik kniper den sista slutspelsplatsen och att Södertälje och Björklöven får gå på tidig semester. Men oavsett vilket lag det än skulle bli kommer inget av dessa tre lag kunna bråka alltför mycket med exempelvis Karlskoga, Västerås eller MoDo som fått upp farten rejält på sistone. Däremot så ger det en liten fjäder i hatten och kanske underlättar något inför nästa års lagbygge. Det som däremot skulle kunna göra skillnad är om man exempelvis får möta Leksand på hemmaplan en fredag eller lördag vilket skulle ge ett välkommet klirr i kassan för samtliga klubbar.

Den här artikeln handlar om: