Sök
Nyheter
ENGLUND: Hans överklagan kan öppna upp dammluckorna rejält

Vi har den här säsongen sett flera fall av avstängningar överklagas till Riksidrottsnämnden. Joakim Englund tror att Mattias Ritolas nedlagda fall kan få följdeffekter inför kommande slutspels- och kvalmatcher.

Mattias Ritolas dom hos Disciplinnämnden (DN), efter hans höga klubba samt crosschecking på två panternspelare, överklagades till Riksidrottsnämnden (RIN). I samband med överklagan fick spelaren dessutom straffet upphävt i väntan på att RIN skulle sammanträda och komma med ett eventuellt nytt utlåtande. Det ursprungliga straffet på fem matcher och 43 125:- i böter blev nedkortat till fyra matcher och böterna ströks helt.

Att Leksands och Ritolas överklagan gick igenom och ett mildare straff utdelades tror jag kommer öppna upp dammluckorna rejält, vilket vi redan börjat se tendenser på. Linköpings Anton Karlsson fick fem matchers avstängning av DN för en crosschecking i ansiktet på Djurgårdens Henrik Eriksson. Den är nu överklagad och jag antar att likt fallet med Ritola kommer även Anton Karlsson att få spela i väntan på att RIN har sammanträtt och överlagt ärendet. I Ritolas fall tog det cirka tre veckor innan RIN meddelade sitt beslut. Man kan ju anta att LHC och Karlsson i det här fallet tänker strategiskt med tanke på att man är i ett prekärt läge i tabellen och jagar en slutspelsplats med åtta omgångar kvar att spela på (tada…) lite mindre än tre veckor.

Jag har själv varit avstängd och tyckte mig få ett för hårt straff (3 matcher + böter). De flesta som får en avstängningsdom tror jag känner att straffet är för tufft. Visst är det bra att ha möjlighet att kunna överklaga en dom om man anser att straffet är helt åt helvete fel eller att man kanske kommit över en annan kameravinkel som påvisar en annan sanning än vad som tidigare framkommit. Men att överklaga för att få straffet minskat med exempelvis 20% känns som en ganska onödig process i sammanhanget.

Det som blir problematiskt är den långa tiden det uppenbarligen tar för RIN att överlägga. Även om Linköping inte själva skulle tro på en minskning av straffet så är man i behov av backar så här under säsongsavslutningen. Detta medför att även om överklagan skulle avslås har Linköping ändå dragit vinning då de kunnat använda sin spelare under den ack så viktiga avslutande jakten på slutspel.

Om man å andra sidan vänder på det så blev ju faktiskt Ritola helt friad från sin crosschecking och blev alltså endast avstängd för sin höga klubba. Ser man det ur den synvinkeln är känslan att sattyget ”crosschecking i ansiktet” (som blivit allt vanligare) kommer att överklagas i större utsträckning. Men det kanske blir så att DN rättar sig efter RIN:s riktlinjer och inte delar ut avstängning för det fula tilltaget.

Mina farhågor är att om behandlingen av en överklagan tar tre veckor även framöver finns risk för att det kan bli riktigt stökigt i exempelvis ett slutspel med vinna eller försvinna-karaktär.

*Under tisdagen överklagade även Almtunas Lucas Sandström sin avstängning på elva matcher till RIN.

@EnglundJoakim

Den här artikeln handlar om: